Aan tafel recepten vegan

Aioli, veganize it…

‘t Is een echt zuiders gerecht maar aioli zomereten noemen vind ik flauwe kul. Warme groenten met een dipsaus, dat kan toch op elk moment? Ja, ik eet dat graag. Aioli is een knoflookmayonaise. Piet Huysentruyt maakt die zo, Sofie Dumont op deze manier. Zelf maak ik hem op een vegan manier. ‘t Is even lekker dan de gewone versie, geloof me.

Kies groenten naar keuze en stoom.
Een aardappeltje erbij is voor mij een must.
Ondertussen maak je de saus.
Je vertrekt met een puree van knoflook.
Gewoon de lookteentjes raspen, meer is er niet aan.
Doe er dan wat mosterd bij.
Druppel voor druppel klop je er met een garde olijfolie onder.
Van zodra een goede emulsie is gevormd, kan je makkelijker grotere geuten toevoegen.
Breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Klaar.
Serveer op kamertemperatuur met de net gestoomde groenten erbij.
Prima gerecht als je weinig tijd hebt. 

 

Heb je wat meer tijd? Dan is de pastasalade met amandel-aioli van Jeroen Meus een lekker te veganizen gerecht! Maak de pastasalade (pasta, geroosterde paprika, dragon, waterkers en amandelschilfers) zoals beschreven in het recept en combineer met vegan aioli (recept hierboven) of veganize zijn amandel-aioli. Daarvoor maak je een veganaise. Doe 100 ml ongezoete sojamelk, 150 ml zonnebloemolie, 2 tl mosterd, 1 el azijn, peper en zout in een maatbeker en zet de staafmixer erin tot je een mooie smeuïge massa krijgt. Meng met knoflookpuree en geroosterde amandelschilfers en mix nog even door. 

Veganaise en vegan aioli is ook de perfecte basis voor zijn groentenbulgur met saffraanaioli. Maak de bulgur zoals in het recept en maak je eigen knoflookveganaise of vegan aioli die je mengt met saffraanpoeder. 
Meng als variatie de aioli of knoflookveganaise met zeewier of bieslook of gegrilde paprika. Let op, veganaise lukt niet met elke plantaardige melk. 
Geen fan van knoflook? Probeer dan eens een ander vegan dipsausje: deze van witte bonen, deze met curry. 

Dit lees je misschien ook graag...

5 Reacties

 1. Marie zegt:

  Wel, dat ziet er mij een recept uit om eens uit te proberen!
  Kunt ge mij zo ongeveer zeggen wat de verhoudingen zijn van de look en de mosterd?
  Dat zou tof zijn!

  1. Nana zegt:

   Eigenlijk naar smaak. Probeer eerst met 1 theelepel mosterd op 2 à 3 teentjes look. Succes en smakelijk!

 2. ik ben fan van knoflook, heb er (toeval!) net enkele teentjes van bij m&#39;n blinde vinken gedaan die nu staan te pruttelen!<br />Aioli hebben wij eigenlijk nog nooit klaargemaakt, zal ik beslist &#39;s doen!

 3. Ik ben net aan het eten als ik dit lees, maar ik ga het zeker onthouden voor de volgende keer dat ik weinig tijd heb, dus dat zal donderdag zijn 😉

 4. Spijtig dat ik juist heb gegeten, anders maakte ik dit direct. <br />Als je zin hebt om eens af te komen naar het haakcafé, doe maar hoor, je hoeft niet persé te haken.<br />Babbelen of breien mag ook ;-)<br />Grtjs<br />Daniëlle

Reacties zijn gesloten.