allergievrij als het snel moet gaan bloggen ongewoon lekker ontbijt recepten vegan

All you can’t eat…

Sommige mensen mogen niet alles eten wegens een ziekte of allergie. Als je nog niet thuis bent in de materie is het echt zoeken naar hoe en wat.  We konden er eind 2011 van meespreken. Andere mensen mogen wel alles eten maar willen, om eender welke reden, niet.

Ikzelf kook nu al meer dan 3 jaar plantaardig. Voor mij was het in het begin ook zoeken om lekker en gevarieerd te koken maar nu vlot dat heel goed. Toch is het altijd leuk om te zien hoe anderen het doen, of je het nu doet omdat het moet of omdat je het wil. Kijken, lezen, proeven en eventueel aanpassen aan je eigen noden. Leren van elkaar, daar dienen blogs toch voor!?

Uit noodzaak heb ik ook al veel allergievrije recepten gemaakt. Sinds een paar maanden mag kleinzoon terug gluten, tarwe en soja eten dus dat vergemakkelijkt het koken voor hem wel enorm.  Zo kan ik vanaf nu uitkijken naar andere gerechten die vroeger niet konden en, voor mij toch wel één van de grootste pluspunten, moet ik niet altijd verschillende potjes koken.

Ongewone recepten trekken altijd en overal mijn aandacht. Op mijn blog kan je ze onder de categorie Ongewoon lekker vinden. Vooral het verwerken van groenten in zoete gerechten vind ik super. Zo kwam ik onlangs een recept voor Vegan avocado vanillepudding tegen. Mijn antennes gingen meteen de lucht in.

Love avocado! Love pudding! Veel heb je er niet voor nodig. 1 rijpe avocado in de blender met 1 cup plantaardige melk (ik gebruikte ongezoete sojamelk), 1 el agavesiroop en vanillepoeder. Mixen tot je een romige pudding bekomt. Plantaardig, suikervrij, eivrij, glutenvrij, melkvrij en eventueel sojavrij (mits gebruik van andere plantaardige melk).

Eerst at ik het als pudding, met pistachenoten en cacao nibs…

DSCN6904

De ochtend daarop als ontbijt. Daarvoor mengde ik de pudding met Alpro mild & creamy sojayoghurt (met amandelsmaak) en strooide er amandelnoten, gepofte quinoa, pitten en zaden en cacao nibs (ben zo’n beetje verslaafd aan ‘t worden vrees ik) op. Voor mij persoonlijk was de ontbijtversie, dus gemengd met de sojayoghurt, lekkerder dan de pudding. Jummie! Plantaardig, suikerarm, eivrij, glutenvrij, melkvrij en eventueel sojavrij (als je onderstaand recept voor sojavrije yoghurt gebruikt).

DSCN6911

Mag je geen soja eten? Geen probleem. Sojavrije plantaardige yoghurt maak je bijvoorbeeld makkelijk met kokosmelk, citroen en maïzena.

Daarvoor meng je 2,50 dl kokosmelk met 2 el vers citroensap. Laat de melk een paar minuten stremmen. Voeg eventueel zoetstof (oersuiker, kokosbloesemsuiker, agavesiroop,…), 2 el maïzena en een snuifje zout toe een mix met de staafmixer. Verwarm 2 minuten in de microgolf. Meng met de staafmixer. Verwarm weer 2 minuten in de microgolf en mix een laatste keer. Verwarm een laatste keer, 1 minuut. Je zal zien dat de bovenkant eruitzit als een pudding. Roeren en in de ijskast laten indikken. Klaar.

Het recept van de pudding komt van ‘All you can’t eat‘.  Op de blog van Linde (die een jaar geleden te weten kwam dat ze overgevoelig is voor verschillende voedingsmiddelen) staan nog meer lekkere gerechten.  Zo fijn dat ze over haar bevindingen blogt. Een serieuze aanpassing van je levenswijze is nodig natuurlijk na zo’n verdict.

Op haar blog kan je bijvoorbeeld nog een ander recept voor sojavrije yoghurt vinden.  Zij verwerkt er avocado in. Misschien wel makkelijk om à la minute te maken omdat je het geheel in dit recept niet moet opwarmen.  Ga er maar eens op ontdekkking.

Mocht je de avocadopudding als dessert of ontbijt maken… smakelijk! Oh, laat je hier nadien even weten wat je ervan vond? ‘k Ben echt benieuwd.

Dit lees je misschien ook graag...

2 Reacties

  1. Ik heb steeds bewondering voor jou lekkere recepten. Ik heb helaas altijd niet het karakter om mij aan mijn dieet te houden. Ik mag ook geen melk- en sojaproducten eten. Wat wel mag is geitenmelk. Daar zou een eiwit inzitten dat goed voor mij is. Tegenwoordig verkopen ze ook geiten yoghurt in de delhaize, das dus goed nieuws.
    Veel succes met het uitproberen van nieuwe recepten 🙂
    Grtjs
    Daniëlle

  2. zegt:

    Oh, dat ziet er lekker uit!! Dat moet ik eens proberen!

Reacties zijn gesloten.