woudvruchten theesaus vegan ontbijt
allergievrij ongewoon lekker ontbijt recepten vegan

Coronabake, flensjes met theesaus als ontbijt

Laat me zeggen dat ik eerder een koffiemadame ben. Toch kan thee me soms ook bekoren. Kamillethee om te relaxen en slaperig te worden bijvoorbeeld. Vruchtenthee ligt me iets minder

Dat heb ik vooral in huis voor de kleindochters. Nu die al maanden niet meer zijn komen theedrinken zit ik daar met die voorraad. Dus dacht ik, waarom eens niets experimenten? Ik gebruik al wel eens thee in een recept maar waarom er niet een sausje mee maken?

Laat het dan nog heel simpel zijn ook. Laat een goede bodem water met 2 zakjes vruchtenthee (ik koos voor woudvruchten) en 2 el suiker (of meer naar smaak) inkoken tot je een soort licht siroopje krijgt. Haal de theezakjes eruit, laat afkoelen en je theesaus is klaar.

Erbij maakte ik kokosflensjes met mangovulling – mango omdat ik nog overschot had van de portie mangolassi van de dag voordien – maar je kan hier eender welk fruit gebruiken.

Maak voor de flensjes een mengsel van kokosmelk (hou een beetje vaste massa apart als “slagroom” en gebruik de rest van het blik voor de flensjes) 150 gr zelfrijzende bloem, 2 lepeltjes eivervanger (de gele kleur van dit poeder geeft een mooie goudgele kleur aan de flensjes) of 25 gr maismeel, 1 kl citroensap, 1 kl baksoda. Voeg water of sojamelk bij tot je de juiste dikte bekomt. Laat even rusten. Tip: Zonder toevoeging van vloeistof is je deeg wellicht net goed om kleine dikke pancakes te bakken.

Serveren kan naar eigen goesting: het fruit en de kokosroom in of op het flensje, opgerold of in stukjes,… wat je zelf het liefste doet. Voor feestelijke gelegenheden kan je hier creatief mee omspringen. Dit kan uiteraard ook als dessert of vier-uurtje gegeten worden.

Wie mij kent weet dat het ontbijt een favoriet eetmoment van de dag is. Met zo’n gerechtje is die al goed begonnen. Al hoeft het niet altijd iets van veel werk te zijn. Het overschotje saus ging de dag nadien bij het door de week gebruikelijke yoghurt met fruitontbijt wat dit toch weer een smakelijke en aparte twist gaf.

Maak dus gerust een grotere hoeveelheid van de theesaus en probeer hem in andere gerechten.

Dit lees je misschien ook graag...