cake zonder ei zonder melk
allergievrij als het snel moet gaan creatief diy kringwinkel enzo ongewoon lekker ontbijt recepten vegan

Coronabake, ontbijten met theecake

Je zou deze cake als snelle hap onderweg naar je werk in de auto kunnen opeten maar thuis van de keuken naar je werkplek eet hij ook lekker weg hoor.

De cake is simpel te maken – laat gewillige kinderhandjes gerust helpen – en heeft door het gebruik van gedroogd fruit en koekkruiden wel wat kerstallures. Ideaal dus tijdens deze kerstmaand. Voor mijn part kan hij zelfs gerust op de ontbijttafel met kerst. Hij is trouwens ook heel lekker als toast!

Ja, ik als koffiemens die weer met een recept afkomt waarin thee is verwerkt. Corona doet rare dingen met een mens hé. Hahaha. Maar hey, of ik het nu als ontbijt eet of als vier-uurtje, ikzelf drink er wel een lekker kopje koffie bij natuurlijk.

Dit recept is helemaal plantaardig, dus zonder melk (de zuivel wordt hier vervangen door thee), zonder ei. Mits het gebruik van aangepast meel is deze cake ook glutenvrij te maken. Maak 1,8 dl warme sterke thee. Voeg 100 gr havermoutvlokken, 100 gr kandijsuiker en 130 gr gemengde gedroogde vruchten toe. (Ik gebruikte rozijnen, veenbessen, gojibessen en abrikozen.) Roer alles goed door elkaar en laat in een afgedekte kom 30 minuten trekken.

Roer 100 gr gezeefde bloem, 2 tl bakpoeder, 2 tl koekkruiden en 50 gr gehakte walnoten door de rest van het deeg dat ondertussen al het vocht heeft opgenomen. Schep in een beboterde of met bakpapier beklede cakevorm en bak ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven van 175°c. Laat hem afkoelen alvorens te ontvormen. Smakelijk.

GENIET !

Wees origineel bij de presentatie. Dat originele hoeft niet noodzakelijk de cake zelf te zijn. Ik hield het gebak zelf heel sober en presenteerde hem op een zelf ontworpen servies. Het witte servies kocht ik in de kringwinkel en werd versierd met zwarte porseleinstift. Na afbakken in de oven is het vaatwasbestendig. De tafelversiering komt ook uit de kringwinkel. Het tafelkleedje is brocante en kocht ik ooit in een tweedehandswinkel in de Provence.

Dit lees je misschien ook graag...