A table allergievrij persoonlijk recepten taart vegan

Coronadagboek, #coronabake clafoutis zonder ei (sans oeuf)

Wat doet een mens allemaal met zijn vrije tijd. Slapen, lezen, naaien, haken, breien, klussen, tuinieren, lanterfanten, eten, drinken, koken en… bakken! Taarten en broden in alle soorten en maten.

In het begin was het niet zo gemakkelijk om aan ingrediënten te geraken. Bakpoeder? Op! Gist? Op! Bloem? Op! Het moet zijn dat alle mensen ineens aan het bakken geslagen zijn, dat kan toch niet anders! Maar waarom dan!?

Tja waarom? Omdat

 • het resultaat meteen zichtbaar is
 • je er nadien ook nog wat aan hebt
 • het gezellig is
 • je het eventueel samen met de kids kan doen
 • het je stress verlaagt
 • je er je gedachten mee kan verzetten
 • je niet bij de bakker moet gaan aanschuiven
 • het een troost kan zijn

Ben jij ook aan het bakken geslagen? Ik in elk geval wel maar dan vooral omdat er niet naar de bakker moest gegaan worden. Één keer in de week naar de supermarkt is al meer dan genoeg voor ons.

Niet dat ik meer bak dan anders maar ik geniet er wel extra van. Ik bakte zelf brood, baguettes en appel-abrikozenbroodjes. De recepten om snel en zonder kneden een brood te bakken geef ik in een latere post mee. Ik maakte voor het eerst een ricotta-citroentaart (niet vegan omdat ik niet aan silken tofu geraakte) dus die probeer ik binnenkort nog eens opnieuw.

Ik bakte ook clafoutis. Dat recept deel ik graag met jullie. Ik heb 2 versies; het ene is zonder ei, het andere volledig vegan. Zoals je zal zien is het ei hier vervangen door banaan. Overrijpe bananen heeft iedereen wel in huis, zeker nu er in coronatijden grotere hoeveelheden ineens aangekocht worden, en je kan toch niet altijd bananencake bakken. 1 ei vervang je door 1/2 (rijpe) banaan. Heb je geen banaan dan kan je appelmoes gebruiken. 1 ei = 60 gr appelmoes.

Voor de clafoutis zonder ei :

Mix 1 heel rijpe banaan met 300 ml melk. Voeg 1 kl vanille, 100 gr zelfrijzende bloem, 6 sl suiker, 120 gr platte kaas en 2 sl vanille puddingpoeder toe en meng. Beboter en bebloem een vorm (24 cm). Leg het fruit (voor de ene gebruikte ik kersen, voor de andere blauwe bessen en aardbeien) in de vorm en giet het beslag erover. Bak 35 à 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175°c.

Clafoutis veganized: Volg het bovenstaand recept maar vervang de melk door amandelmelk, de platte kaas door Alpro Go On (plantaardig alternatief voor platte kaas) en gebruik plantaardige boter om de vorm in te vetten.

Clafoutis végane

La préparation est simple. Il vous suffit de mélanger tous les ingrédients à l’exception des fruits.

Mixez 1 banane bien mûre + 300 ml lait végétale. Mélangez avec 1 càc de vanille, 100 gr de farine de blé pour gâteaux, 6 càs de sucre, 120 g Alpro fromage blanc végétal et 2 càs de poudre de pudding (vanille).

Disposez les fruits (cerises ou framboises ou fraises) dans un moule beurré et versez l’appareil par dessus.

Enfournez 35-40 minutes à 180°c, jusqu’à ce que le dessus du clafoutis soit légèrement doré.

Dit lees je misschien ook graag...

1 Reactie

 1. zegt:

  Clafoutis, heerlijk ! Moet ik ook weer eens een keer gaan maken !

Reacties zijn gesloten.