appelgelei ontbijt vegan
allergievrij kringwinkel enzo ontbijt recepten Tips vegan

Coronadagboek: koken met restjes

Koken met restjes, dan denk je niet meteen aan granola of appelgelei. En toch is het zo. Nu je zo min mogelijk wil gaan winkelen zijn deze recepten mooi meegenomen.

Granola maken, het stond al even op mijn lijstje. Er was altijd wel een reden om op het fruitontbijt gewoon wat zaden, pitten of granen te smijten. Tot nu dan toch. In de kast vond ik een overschotje van noten, een laatste restje gepofte quinoa en boekweit.

Neem nu die noten. Als die te lang liggen worden ze ranzig van smaak. Vul de pot dus niet steeds bij met nieuw. Óf je eet de hem tot de bodem leeg óf je draait het overschotje ergens in. Eindelijk ging die granola er van komen. 100% coronabaking!

Neem 2 bananen, een paar eetlepels kokosolie en kies de rest van je ingrediënten zelf. Maak een keuze uit granen, pitten, noten en zaden, alles waar je vanaf wil. Ik maakte mijn potten gepofte quinoa, boekweit, haver en noten leeg en voegde er ook wat pitten en zadenmengeling aan toe.

Mix de bananen (overrijpe zijn heel geschikt om hierin te verwerken) en meng met de droge ingrediënten. Voeg enkele lepels gesmolten kokosolie toe, een snuifje zout, een theelepel koekkruiden en eventueel ahornsiroop naar smaak. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over een bakplaat en druk aan tot een compacte koek. Bak 20 minuten op 180°c.

Breek de koek in stukken en keer die om. Zet terug 15 minuten in de oven. Keer de granolabrokken regelmatig om en breek tegelijkertijd in kleinere stukken.

Laat afkoelen. Lekker bij eender welk fruitontbijt, op yoghurt of fruitmoes. Smakelijk!

Ik maak mijn fruitmoes in de kleine witte vintage gietijzeren Le Creuset kookpot die ik verleden jaar op de kop tikte in kringwinkel Opnieuw & Co. In perfecte staat was hij en maar 8 euro begot! Boffen!

Trouwens, als je fruitmoes (appelmoes) gaat maken hoef je de schillen en het klokhuis niet weg te gooien hoor. Daar maak je gewoon gelei van.

Pers over het fruitafval een citroen uit en schep in een pot. Leg er de uitgeschraapte peul van het vanillestokje dat je gebruikte voor de appelmoes bij en voeg water toe tot alles juist onder staat. Laat 40 minuten zacht koken. Druk het sap eruit door een zift.

Reken uit hoeveel confituursuiker je moet gebruiken en kook zolang als nodig. Ikzelf werk met geleisuiker van Tiensesuiker wat dan 3 minuten moet doorkoken. Giet in een propere glazen pot, draai het deksel erop en zet omgekeerd voor ten minste 10 minuten.

Deze gelei is lekker op de boterham, als ontbijt met (plantaardige) yoghurt en fruit

of zelfs als dessert. Schep de verse appelmoes in een mooi kommetje, kruimel er (een overschotje) koekjes over. Een lepel (Alpro) yoghurt (of bolletje ijs), een lepel appelgelei en wat cacao nibs maakt dit dessert compleet.

Klik hier voor nog een koken met restjes recept.

Dit lees je misschien ook graag...