allergievrij mijn familie recepten taart vegan

Daar hoort wat lekkers bij…

Bij een feest hoort lekkers. Dochter koos ervoor om bij de bakker een aantal taarten te bestellen. Jammer voor kleinzoon L en mij was dat die bakker niet plantaardig noch gluten- en allergievrij bakt. Ach ‘t is iets waar ik me al lang niet meer door uit mijn lood laat slagen, al liep niet alles meteen van een leien dakje.

 
Het eerste geïmproviseerde baksel (en vuurdoop qua cakepops) mislukte. Het deeg (van een 200 gr amandelmeel, 100 gr maismeel, 200 gr plantaardige boter, wat bakpoeder, 150 gr suiker, 200 gr appelmoes) bleek niet geschikt. Het was wel goed van smaak maar helemaal in elkaar gezakt. Ik schraapte alles uit de cakepops-vormen en duwde dat in pralinevormpjes. Nadat dit even in de ijskast had kunnen opstijven duwde ik de cakejes er weer uit en bakte de zo bekomen bloemekes in 10 minuten op 160°c krokant. Op de foto zie je ook nog cakeballen (met de hand gerold van het mislukte baksel) omhuld met chocolade en versierd, lolly’s van chocolade en mini cupcakes (gemaakt met overschot van het glutenvrije deeg van de cakepops, zie beneden) versierd met chocolade en amandelpoeder.   
 

Bij het overschotje rauw deeg (samenstelling zie boven) voegde ik nog een grote geut sojayoghurt, deed alles in een kleine taartvorm, schikte er een in schijfjes gesneden appel op en bakte het geheel af in de oven. Et voilà… een geimproviseerde appeltaart was geboren. 

                                                     

Voor de cakepops maakte ik een nieuw deeg (met onderstaande ingrediënten, 20 minuten afgebakken op 175°c.) Na 10 minuten afkoelen konden de stokjes erin geduwd worden (met een tipje chocolade op de punt om beter te houden) en mocht dit even stevig worden in de ijskast. De balletjes werden nadien in gesmolten chocolade gedoopt en versierd. 

 • 1 cup amandelmelk
 • 1 el appelciderazijn (melk en azijn samenvoegen en even laten rusten, zo boots je karnemelk na)
 • 1/3 cup zonnebloemolie
 • 1/2 el vanille
 • 1 cup rietsuiker
 • 1,5 cup bloem (ik gebruikte glutenvrije cakemix van Damhert)
 • 1/3 cup cacaopoeder
 • 1 tl baking soda
 • snuifje zout
 

Ik heb alleen maar complimentjes gehoord dus ik denk dat alles geslaagd mag genoemd worden. Volgend weekend staat er weer een feestje op het programma. Iedereen is gevraagd om zelf iets van hapje, zoet of hartig, mee te brengen. Ik kan dus al beginnen nadenken over mijn bijdrage. Altijd leuk om met iets af te komen waarvan niemand het vermoeden heeft, noch vóór als na het eten ervan, dat het volledig plantaardig is.

Dit lees je misschien ook graag...

4 Reacties

 1. zegt:

  je bent wel creatief, om met "misbaksels" nog iets lekkers te maken!

 2. nana, wat ben je toch een bak-koningin

 3. zegt:

  Daar ben ik het volledig mee eens, je bent een artiest!<br />

 4. Nog gefeliciteerd, dat heb je mooi opgelost!En het ziet er heerlijk uit!

Reacties zijn gesloten.