druivenconfituur met tijm vegan
allergievrij ontbijt recepten Tips vegan

Fruitig ontbijten in de winter

Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag. Dat is ‘s winters niet anders dan in andere seizoenen. Wat we eten natuurlijk wel, daar passen we een mouw aan.

Een winters ontbijt hoeft niet altijd zwaar te zijn of met veel calorieën. Licht en toch goed vullend is zoveel beter voor de maag en vult evengoed. Hoe ontbijten we ten huize Nana zoal in de winter…

Even lekker smaakt een boterham met zelfgemaakte compote van bijvoorbeeld appel/pompoen/veenbessen. Of ik bak vers brood of stokbrood en beleg met zelfgemaakte gelei van onkruid, appelschillen of druiven uit de tuin.

Vorig najaar maakte ik van onze druiven niet alleen gelei maar ook sap en een siroop met winterse allures. Heerlijk bij pannenkoekjes of in yoghurt.

Voor een flesje winterse druivensiroop heb je 1 kg blauwe druiven nodig, 2 takjes rozemarijn, 1 laurierblad, 3 kruidnagels, 1 kl kaneel, 1 kl nootmuskaat, het sap van een halve appelsien en 500 gr suiker. Eerst kook je de druiven tot het sap eruit is. 1 kg van onze druiven gaf ongeveer 500 ml sap. Zeef. Doe het sap terug in de pot en voeg er de kruiden, het sinaassap en de suiker aan toe en kook in tot siroop. Zeef het geheel nogmaals om alle aromaten te verwijderen en giet in een mooi flesje.

Voor de dagelijkse pot gelei voeg ik enkel citroensap bij de druiven toe. Soms varieer ik met rozemarijn, vanille, steranijs of tijm, óf ik maak confituur en voeg er dan rood fruit of blauwe bessen aan toe. Meestal gebruik ik de extra fruit geleisuiker van Tiense Suiker omdat er maar 500 gr suiker moet op 1 kg fruit.

En als het wat meer mag zijn; een lekkere écht winterse druivengelei maak je met toevoeging van: citroensap, verse rozemarijn, jeneverbessen, kruidnagel, kaneel en porto.

Smakelijk!

Dit lees je misschien ook graag...