Hét ultieme kerstmenu waarmee je iedereen in de familie tevreden stelt zonder dat je jezelf als vegetariër of veganist moet wegcijferen. Iedereen gaat je feliciteren met je origineel feestmenu.
In de krant las ik nochtans het tegendeel. Vlaamse feestdis is oerklassiek was de kop van het artikel in Het Laatste Nieuws. Ik citeer:
Quina, avocado of zoete aardappel? Neen hoor, onze kersttafel stouwen we straks weer vol met klassiekers… Kerstmis is pure nostalgie. Dan schotel je je oma geen veggie experiment voor.
Geen experiment, dat is waar, maar als je gewend bent om zo te koken is het een kleine moeite om het wat feestelijk aan te kleden. Behalve de plantaardige vleesvervanger in het hoofdgerecht, die je gerust kan weglaten, is er niets in dit menu waarvan je oma zal doorhebben dat het vegan is.
Oordeel zelf:
Een feestelijke amuse…

Op een rond stukje brood (of toast) een crème van Tofutti Creamy Smooth met look en kruiden opgeklopt en gemengd met fijngesneden sjalot, zure appel, peper, zout en limoensap. Bovenop een mousse van avocado, stukjes pijnboompitten, kruimels pikante cassavechips (soort kroepoek), chilicrème, limoensap, peper en zout. Afwerken met rucolascheuten en geroosterde pijnboompitjes.
Op een grotere toast kan dit prima dienen als voorgerecht.
Voorgerecht:

Een carpaccio van portobello met een champignonvinaigrette. Borstel enkele portobello’s schoon en snij ze in fijne plakjes. Schik op een bord en bestrooi met peper en fleur de sel. Overgiet met een paddenstoelenvinaigrette. Die maak je van een brunoise van Parijse champignons gemengd met 4 el notenolie, 2 el appelazijn, bieslook, fijngesneden sjalot, kervel, peper en fleur de sel. (glutenvrij)
Hoofdgerecht:

Pompoenrisotto (eventueel met plantaardige vleesvervanger of met nog beter met gebakken champignonmengeling.) 1 fijngesneden sjalotje, 200 gram risottorijst, 5 dl groentenbouillon, 1 dl witte wijn, peper en zout, 200 gram fijngesneden pompoen, 50 gram vegan parmezaan (of handvol edelgist of vegan blauwe kaas, naar wens), beetje olijfolie.
Giet olijfolie in een pannetje, zweet er de sjalot en pompoenblokjes in aan, voeg de rijst toe en roer met behulp van een houten lepel goed door. Voeg de bouillon en de wijn toe en kook de risotto in 18 minuten gaar op laag vuur (deksel op de pan!). Roer er op het laatste moment de vegan kaas (bijvoobeeld Blue Risella) door en breng op smaak met peper en zout. Bak de plantaardige vleesvervanger zoals op de verpakking is voorgeschreven of bak de champignons aan. (glutenvrij)
Eten de kindjes geen groenten? Serveer de pompoen dan als saus. Heb je geen zin in pompoen? Deze risotto is ook lekker met andere groenten. Probeer eens champignons, witloof, spinazie of erwten.
Dessert:

Mijn kokosparfait met asperges en aardbei.
Voor 4 personen: 8 asperges, 2 el plantaardige boter, 60 gr suiker, sap van een halve citroen, 500 gr aardbeien, 1 el azijn, ijs, citroenmelisse.
Asperges schillen en in stukken snijden. Suiker in een pan goudgeel smelten en boter toevoegen. Laat daar de asperges in gaar worden en breng op smaak met citroen. Leg ze op het bord en serveer met aardbeien en een bolletje ijs. Besprenkel alles met azijn (ik gebruikte witte Balsamico) en garneer eventueel met citroenmelisse.
Eet er een parfait van kokosmelk/rijstroom en citroen bij.
Een parfait wordt bevroren zonder te roeren. Hoe lager de temperatuur van de diepvriezer is, des te beter het ijs wordt. Het beste is als de temperatuur tussen -20 en -30 graden Celsius ligt. Als men de parfait te langzaam invriest worden ijskristallen gevormd. Roer kokosmelk en rijstroom (of andere plantaardige room als je die in huis hebt) door elkaar. Doe er een lepel gesuikerde citroenrasp (Dr. Oetker, of verse citroenrasp vermengd met kristalsuiker). Paar uur invriezen en klaar. Jammie! Ideaal om in repen of blokjes (zoals voor dit gerecht) te snijden. (glutenvrij)

Of een heerlijk chocoladetaartje. 100 gr koekjes verkruimelen en mengen met 50 gr gesmolten boter en 1/2 el agavesiroop. Druk deze massa in kleine vormpjes (of kleine bakringen) en maak een opstaande rand. Smelt chocolade naar keuze (ik koos pure en witte chocolade van Bonvita) au bain-marie en meng met 1 kl vanille-extract. Klop 100 ml sojaroom stijf en spatel door de chocolade. Verdeel het mengsel over de koekbodem en zet een nacht in de koelkast. Ontvorm voor het serveren en garneer naar keuze met poedersuiker, slagroom of/en frambozen. (mits gebruik van aangepaste koekjes voor de bodem is dit een glutenvrij dessert)
Wat snoepen we bij de koffie…

Koekjes: neem 120 gr bloem, 30 gr poedersuiker, een snuif zout en 80 gr vloeibare plantaardige boter (bv Alpro) en meng alles met een houten lepel onder elkaar. (Voeg eventueel bij de helft ook nog wat cacaopoeder toe voor donkere koekjes.)
Verdeel dan het deeg in bolletjes van +/- 15 gr, druk plat (eventueel met een vork voor strepenpatroon) en bak 10 minuten op 180°c. Smelt ondertussen wat chocolade au bain marie. Als de koekjes klaar zijn drizzel je de lopende chocolade over de koekjes.

Kokosballen: Mix 150 gr kokosrasp en 6 eetlepels dadelpasta (te koop bij de Turkse winkel of gebruik 6 dadels) en 2 el kokosmelk kort in de blender. Rol balletjes (of maak een andere vorm) en zet koel weg. Smelt ondertussen 200 gr chocolade (ik gebruik Bonvita). Balletjes in chocolade doppen en laten afkoelen op een rooster. (glutenvrij)

Suikervrije chocolade-notenbonbons: 50 gr dadelpasta (koop ik in blok in de Turkse supermarkt maar je kan ook dadels ontpitten en in de blender mixen), 150 gr notenmeel (bijvoorbeeld van hazelnoot of amandelen),1,5 el kokosolie, 200 gr chocolade (bv Bonvita)
Mix alles dadel, meel en olie kort in de blender tot je een homogeen mengsel hebt. Rol balletjes (of maak een andere vorm) en zet koel weg. Smelt ondertussen de chocolade au bain marie. Balletjes in chocolade doppen. Laten afkoelen op een rooster. (glutenvrij)
Liever een stuk taart?

Geen probleem! Wat denk je van een Tartelette Maison mokka-gember?
Meng 2 el oploskoffie en 1 mespunt kaneel met 250 ml sojaslagroom. Klop samen met 50 gr suiker en 20 gr gembersiroop stijf en zet in de koelkast. Smelt 50 gr gehakte pure chocolade au bain marie en meng er enkele el fijngehakte bakgember door. Laat afkoelen. Klop intussen 1 eivervanger op. Dat kan No-Egg zijn of ook aquafaba (vocht van kikkererwten uit blik). Ja je leest dit laatste goed. Probeer het gerust, je smaakt er niks van. Let wel op dat je het goed stijf klopt tot je het ondersteboven kan houden zonder dat het uit de pot schuift. Net zoals bij echt eiwit dus. De kikkererwten zelf verwerk je later in een ander gerecht of je maakt er lekkere aperitiefnootjes mee. Schep eerst de chocolade en dan het ‘eiwit’ door de slagroom. Schep de mousse in een taartbodem naar keuze. Bijvoorbeeld een raw bodem (niet gebakken) van gemalen koekjes, dadelpasta en kokosolie. (mits gebruik van aangepaste koekjes voor de bodem is deze taart glutenvrij)

Of deze overheerlijke Tartelette Maison met gekarameliseerde mandarijnen. Voor de bodem klop je 60 gr suiker, 75 gr plantaardige boter en rasp van 2 kleine mandarijnen tot een romige crème. Daarbij komt nog 1,5 kl No egg eivervanger (gemengd met 2 kl warm water). Roer er dan 70 gr bloem, 3,5 gr gedroogde gist en sap van 2 kleine mandarijnen onder. Giet het beslag in een kleine springvorm (15 cm) en bak ongeveer 35 minuten op 175°c. Ondertussen snij je de schil van 2 mandarijnen in reepjes. Maak een mandarijnensiroop. Kook het sap van 2 mandarijnen, 50 gr suiker, 2 el sinaasappellikeur en de mandarijnenschil. Kook ongeveer een 20 tal minuten tot het een mooie siroop wordt. Hou op het einde goed in de gaten dat de schillen enkel karameliseren en niet verbranden! Laat afkoelen tot lauw. Haal dan pas de schillen uit de siroop. Haal de taartbodem uit de springvorm en laat ook deze afkoelen tot lauw. Draai de bodem om en giet er een groot deel van de siroop op. Laat intrekken en helemaal afkoelen. Klop Alpro sojaslagroom (met een scheutje siroop of likeur) op en smeer rijkelijk over de taart. Sprenkel nog het laatste restje siroop op de slagroom en versier met de gekarameliseerde mandarijnenschillen.
Dit menu is volledig plantaardig en dus zuivelvrij en eivrij. Sommige gerechten zijn tevens glutenvrij.
Nu ben ik wel zeer benieuwd wat jullie van mijn menu vinden. Laat het me in elk geval weten als je één van deze gerechten hebt gemaakt.
Smakelijke feestdagen!
Het ziet er appetijtelijk uit!