allergievrij kleine kindjes worden groot recepten taart vegan

Ik heb het graag zoet…

Laat me het eerst hebben over de figuurlijke zin. We hadden 3 van onze kleinkindjes een paar dagen op logement die volle aandacht nodig hadden. Als je van hen dan het compliment krijgt dat je de beste oma van de hele wereld bent dan bestaat er even niks anders meer dan zij en jij. Dan smaakt het leven mierzoet. We zongen, keken film, hielden verkleedpartijen, puzzelden, kleurden, goochelden, tekenden, handjes moesten op de foto en we gingen oudjaar zingen in het dorp. Ons liedje ging als volgt: 1 2 3…BOM (ze sprongen op dat moment alle 3 met hun armen naar boven in de lucht)… het oude jaar is bijna om… Gelukkig Nieuwjaar!

oppasdagboek oudnieuw1415

Dat oudjaar zingen is een traditie in de Antwerpse Kempen (en blijkbaar ook in Vlaams Brabant wist iemand me te melden). Pure nostalgie voor mij. Nu ja, met het enige verschil dat wij vroeger rondgingen met een washandje en de kindjes nu met een grote zak (moeten) zeulen om alle snoep naar huis te krijgen.

nieuwjaar 2015

Op nieuwjaarsdag kwam dochter met haar gezin ook langs. De nieuwjaarsbrieven, nog zo’n fijne Belgische traditie, werden bovengehaald. Vind je ook niet dat onze oudste van 7,5 een heel mooi handschrift heeft? Oh en schattig staat met het gat in zijn mond? Sinds 6 december is hij zijn eerste tand kwijt. Wat een stoere look voor een Zorro!

Onze kleinste pruts, bijna 2 jaar, liet met haar speelgoedtelefoon dan weer zien dat ze toe is aan een smartphone. Ze hield het ding tegen haar gezicht en zei ‘spaghettieeeee’, het woord dat we de kindjes laten zeggen als we een foto van ze nemen.

Er werd ook gelezen en voorgelezen in en uit de pas gekregen boeken, we hadden ridders en prinsessen en andere helden in huis en er werd lekker gesnoept. Vegan en allergievrij gesnoept. Jaja, ook letterlijk heb ik leven graag zoet.

Een vegan Pavlova met rode vruchten, sojaslagroom en physalisbessen (recept 1, onderaan)

DSCN9917

Een vegan, Pavlova met banaan, kokosroom, chocolade en physalisbessen (recept 2 onderaan)

DSCN9920

Een glutenvrije en vegan bananen/pindakaas/kokosroom taart tartelette maison (recept 3 onderaan)

DSCN9925

Recept 1, pavlova met rode vruchten:

Maak een meringue met No-Egg van Organ.  Doe 90 gram no egg met 2 gram agar agar in een kom, roer en voeg daarbij 250 ml koud water. Roer even om en mix 5 minuten op de hoogste stand. Hm, dit lijkt niet te lukken denk je op dat moment even maar heb wat geduld. Voeg 250 gr poedersuiker toe. Roer eerst zachtjes onder het schuim, doe er een eetlepel bruine suiker bij en zet er dan weer 5 minuten de mixer in. Je zal zien dat het geheel in volume toeneemt en er echt als opgeklopt eiwit begint uit te zien en je het ook zo kan verwerken. Voor mijn pavlova’s had ik een grote en een kleine bodem nodig. Ik bakte alles 2 uur op 130°c en liet de meringues in de oven (deur op een spleet) afkoelen.

Voor die met rode vruchten kwam er op de no egg meringue een compote die ik had gemaakt van rode bessen en veenbessen, daarop wat ontdooide bosvruchten en tenslotte een grote hoeveelheid opgeklopt sojaslagroom van Alpro. Om af te werken wat bosvruchten en verse physalisbessen.

Recept 2, pavlova met banaan:

Omdat kleinzoon geen soja mag eten maakte ik ook een sojavrije versie. De kleine bodem no egg meningue kreeg een topping van schijfjes banaan met daarop een grote hoeveelheid opgeklopte kokosroom. Om af te werken strooide ik er wat allergievrije chocolade stukjes op en verse physalisbessen.

Recept 3, glutenvrije vegan bananentaart :

Maak een deeg van 1/2 cup pindakaas, 1 1/4 cup kokosmelk, 1 geplette banaan, 1 tl vanille, 2 1/4 cup glutenvrije bloem (ik gebruik een mengeling van witte rijstbloem, aardappelzetmeel en tapiocameel, verhouding 6-2-1), 1,5 cup suiker, 3,5 tl bakpoeder, snuifje zout, 3 el cacao. Deze hoeveelheid is goed voor 1 grote of 2 kleine (diam. 18cm) taartjes. Beboter je vorm en doe de helft van het deeg in de vorm. Beleg met sneetjes banaan en voeg de rest van het deeg toe. Bak 30 minuten op 180 °C. Laat afkoelen. Besmeer de bovenkant van de taart met pindakaas met daarboven een laag opgeklopte kokosroom. Bestuif met cacaopoeder. Dit deeg is ook geschikt voor muffins of kleine cakejes. Bak die maar 15 à 18 minuten.

Nota’s bij recept 3! Glutenvrij gebak moet je direct opeten omdat het de dag nadien droog is. De bananentaart was vandaag nog zo lekker als gisteren. Waarschijnlijk door de topping. De kleine cakejes hadden geen toplaag. Die waren daardoor vandaag aan de droge kant. Moeilijk weg te slikken dus. De oplossing: in de helft doorsnijden en besmeren met boter en pindakaas. Dat was smullen!  Ik werk zelf graag met cups. Heel handig. Heb je de metalen maatpannetjes nog niet? Ik kocht ze ooit bij Dille en Kamille.

Enfin, het oude jaar is nu definitief voorbij en het nieuwe begonnen. De kindjes zijn weer naar huis en ik back in business. Hopelijk is jullie jaar even lekker en fijn begonnen dan het mijne.

Dit lees je misschien ook graag...

16 Reacties

  1. Leuke foto’s van gezellige momenten met de kleinkindjes ! En die receptjes wil ik zeker eens uitproberen !

    1. Nana zegt:

      Dank je. Benieuwd wat je van die receptjes gaat vinden. Je laat toch iets weten hé?

  2. Inge Roosen zegt:

    Dit is het eerste jaar dat we niet zijn gaan zingen. Op 12 jaar ben je daar wel te groot voor en is dat niet meer cool:-)
    Fijn dat je zo veel leuke dagen hebt gehad met de kids, ze lijken me op korte tijd wel serieus gegroeid…En dat mooie handschrift had ik direct gezien, net zoals het ontbrekende tandje…lief eh sorry stoer!
    Je foto’s van het eten zijn zo professioneel!!!chique

    1. Nana zegt:

      Ach, kind mag je altijd blijven en dat zal ze wel beseffen als echt groot is. Een 12-jarige die gaat zingen, da’s niet cool zeker? 🙂 Onderweg hebben we toch veel kinderen gezien tussen de 10 en pakweg 15 die zongen. Zelfs ik zong mee! Maar bon, ik ben dan ook nog een kind op sommige vlakken. Zeker als het over zoiets gaat. Meedoen met de kleine mannen…. graag! En ja hoor Inge, ze groeien als kool! 😀 Wat de foto’s betreft… dank je *bloos*… ik doe mijn best.

  3. zegt:

    Klinkt als de hemel op aarde 🙂

    1. Nana zegt:

      Dat is ook! 😉

  4. zegt:

    Wat heerlijk om zo’n oma als jij te hebben, je “prutskes” zullen je inderdaad op handen dragen. Heerlijk om te lezen en kijken die posts van jou!

    1. Nana zegt:

      Dank je José! x

  5. Leuk om iets over die Belgische tradities te lezen. Ik had dat dus nog nooit eerder gehoord. En je recepten lijken me heerlijk!

    1. Nana zegt:

      Raar hé dat we buurlanden zijn, dezelfde taal (kuch kuch 😉 ongeveer toch) spreken en op sommige punten een hele andere levensstijl hebben. Nu met de Nederlandse schoondochter valt dat heel erg op.

  6. zegt:

    heerlijk hé, die kleinkids!
    Zorro heeft inderdaad een heel mooi handschrift, nana! En maakt ie de “Z” ook zo sierlijk met de sabel?

    😉

    1. Nana zegt:

      Hahahaha! Ik weet het je te zeggen. 😉

  7. Verdorie wat een heerlijke recepten! Even niet omwile van de “sugar free challenge”… 🙁
    Heerlijke tijd hadden jullie met de kleinkinderen en je kleinzoon schrijft prachtig! Dat mag echt gezegd…
    Dankjewel voor de verrassing die je stuurde! Komt snel op mijn blog want de craftroom is bijna klaar! 🙂 xxx

  8. Oh heerlijk die pavlova ben er gek op ga zeker jouw variatie een keer maken ,en ja gezellig met die kids,leuk je foto s

  9. Dat was genieten met de kleinkindjes. Ja, de de nieuwjaarsbrief is mooi geschreven,
    10/10 voor schoonschrift (zou dat nog bestaan ?).
    Mooie en leuke foto’s.
    Nog een fijn weekend,
    Martine

  10. Wow mennn eerst iets over dat zoetig gebak/lekkers dat je als laatste showt, dat ziet er wel allemaal heel professioneel uit hoor. Een lust voor het oog!
    En oh heerlijk toch dat jullie zo genoten van de kleinkinders en zoveel leuks met elkaar gedaan hebben, opa’s en oma’s hebben daar natuurlijk alle tijd voor of nou ja maken daar alle tijd voor. En heerlijk toch al die tradities bij jullie, geniet nog maar heerlijk na van jullie bezoek! Dikke knuffels!

Reacties zijn gesloten.