allergievrij bloggen recepten taart vegan

Kerststronk, feestcake…

We aten hem met Kerst maar hij zou ook vandaag op tafel mogen, deze overheerlijke allergievrije chocoladetaart. Ik vier want ik blog namelijk 14 jaar! Het recept is mijn kado…

voor jullie, lieve lezers. Het maakt niet uit wat soort lezer je bent; vaste, toevallige, lurker of iemand die reageert… ik ben dankbaar voor jullie bezoekjes.

Mijn blog gaat al lang niet meer hoofdzakelijk over allergievrij en/of plantaardig gebak, maar bakken doe ik nog even graag hoor. Het komt alleen niet meer op mijn blog terecht. Te veel andere leuke hobby’s, soms te weinig fut. Laat het misschien een voornemen zijn om daar volgend jaar wat verandering in proberen te brengen.

Wie hier wel nog steeds aan zijn/haar trekken komt zijn:

Ook hier weer, niet alles en misschien ook wel weer te weinig. Wie meer wil kan me altijd volgen op Instagram. Ach, er is meer in het leven dan social media.

Bon, de chocoladetaart, feestcake, kerststronk (zonder ei, zonder zuivel), als het kind maar een naam heeft. Voor dit recept heb je nodig:

  • 50 gr bloem
  • 40 gr cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 kl baksoda
  • 1⁄2 kl bakpoeder
  • 1 el maïzena
  • 1⁄2 kl zout
  • 2,5 dl sojamelk 
  • 100 gr suiker
  • 1 kl appelazijn
  • 3 el plantaardige olie

Voor de afwerking:

  • 2 dl sojaslagroom van Alpro (de beste!)
  • 40 g pure chocolade
  • portie fruitcompôte (ik maakte hem van veenbessen) of vers fruit
  • chocolade­schilfers

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vermeng de bloem met het cacaopoeder, de baksoda, het bakpoeder, de maïzena en het zout. Zeef dit mengsel. Vermeng de sojamelk met de suiker, de appelazijn en de olie. Roer het melkmengsel door het bloemmengsel en meng goed. Bekleed een cakevorm met bakpapier of smeer in met olie en giet het deeg erin. Ikzelf vind bakpapier makkelijker om later te ontvormen. Bak de cake ongeveer 35 minuten in de oven. Laat hem 5 minuten in de vorm (uit de oven) en ontvorm. Laat verder afkoelen op een rooster. Snij de cake horizontaal doormidden.

Klop de sojaslagroom op. Smelt de chocolade au bain-marie. Vermeng 1/3 van de opgeklopte room met de chocolade. Bestrijk de onderste helft met de chocoladeroom en de fruitcompôte of beleg met vers fruit. Leg de bovenste helft erop en bestrijk de bovenkant en de zijkanten met de overgebleven room.

Bestrooi met chocoladeschilfers en versier. (De marsepeinen boompjes kocht ik bij Albert Heijn en zijn vegan. Met Pasen verkopen ze dezelfde maar dan geel en in de vorm van kuikentjes, zoals op deze taart. Een aanrader!)

Smakelijk en fijn eindjaar!

 

Dit lees je misschien ook graag...

2 Reacties

  1. Gefeliciteerd met je blogverjaardag! Bedankt dat je ons laat meegenieten!

  2. Wat een mooie eyecatcher, die kerststronk. Gefeliciteerd met je blogverjaardag!

Reacties zijn gesloten.