allergievrij persoonlijk recepten vegan

Komen eten…

Manlief en ik hebben samen eenzelfde guilty pleasure. Jep, ik geef het toe…  wij kijken naar ‘Komen eten’ op VIER. Nee, natuurlijk kijk je niet voor de lekkere menu’s of de uitstekende kookkunsten van de deelnemers. De ene is al zotter dan de andere en als ze al niet gek zijn dan doen ze zo wel tegen het einde van de week. Er zijn er zelfs bij die (zogezegd) nog nooit gekookt hebben. Het gebeurt meerdere keren dat wij elkaar met rollende ogen aankijken en het echt niet snappen hoe die mensen zover komen om te doen wat ze doen, te zeggen wat ze zeggen. Een televisiemaker kan een deelnemer natuurlijk ‘laten zeggen’ wat hij wil. De gekke toeren die ze uithalen zullen dan misschien wel in scene gezet zijn, maar ze doen het toch maar.

Een plantaardig menu heb ik voor zover ik me kan herinneren nog geen enkele keer zien passeren. Sporadisch iets vegetarisch. Op dat laatste komt gegarandeerd commentaar van de andere kandidaten. Zucht. En toch komt er heel af en toe een gerecht voorbij waarvan ik zeker weet dat ik er iets mee kan. Maar dan beter. Hahaha, nee hoor. Ja ik ben zot maar niet zot genoeg dat ik mezelf zou inschrijven.

Zo serveerde ene Mathew uit Steenhuffel deze week puntpaprika’s gevuld met quinoasalade. Gisteren stond een eigen (plantaardige) versie ervan bij ons op het menu. Misschien niet zo mooi gepresenteerd want dat is mijn zwak punt.

Veganize it! Voor mijn vulling kook je een mengeling van zilvervliesrijst/quinoa/granen (Lassie), 150 gr. Alleen rijst of quinoa mag natuurlijk ook. Stoof ondertussen een kleine courgette, look, 2 pijpajuintjes, 1 kleine zoete paprika (alles in brunoise gesneden). Voeg daarbij enkele halfgedroogde abrikozen (in kleine stukjes), 200 gr vegan tofu feta (Wikkel een blok tofu in een theedoek, leg dit tussen twee snijplanken en doe er een dik boek bovenop. Laat zo een half uur liggen. Snijd vervolgens in blokjes. In een kom meng je olijfolie, citroensap, knoflook, oregano, zout en paprikapoeder. Doe de tofublokjes hierin en laat minimaal een uur marineren, roer ze halverwege om. Bron: veganchallenge.nl) en kruid met peper, zout en komijnpoeder. Meng rijst/granen/quinoa met gestoofde groenten en vul de paprika’s (die je vooraf, gehalveerd en met olijfolie besprenkeld, een tiental minuten op 200 graden in de oven hebt gestoken), bestrooi met paneermeel  en zet 10 minuten in de oven op 180°c (met grill). Werk af met geroosterde pijnboompitten.

2015-10-28 19.10.37bdoezelvegan

Erbij serveerde ik een salade van eikenbladsla, rucola, witloof, spitskool, courgette met een vinaigrette van olijfolie, limoensap, peper en zout.

Allergievrij: Dit gerecht kan gemakkelijk glutenvrij gemaakt worden door glutenvrij paneermeel te gebruiken. Wie liever ook sojavrij en/of veggie eet vervangt de tofu-feta door echte. De pijnboompitjes kunnen makkelijk achterwege blijven als je er allergisch voor bent.

 

Dit lees je misschien ook graag...

3 Reacties

 1. Hmmm, lijkt me heerlijk!

  Goed weekend.
  Groetjes,Marga

 2. Ja, Komen eten, heel sporadisch als de koppen me aanstaan 🙂
  Zo van die koks die zouden willen dat room in de microgolfoven slagroom wordt, die naarstig in hun eten zweten en met wildvreemden de polonaise dansend door hun slaapkamer trekken. Typisch Vlaams?
  Van je plat krijg ik in ieder geval honger. Lekker!

  1. Nana zegt:

   Hahahaha, jij maakt het nog gekker!

Reacties zijn gesloten.