allergievrij gedachten kleine kindjes worden groot ontbijt recepten vegan

Lieve Sint…

Na al dat harde werk zit U ondertussen wellicht alweer lekker te luieren in Spanje. U hebt dus wel even tijd om mijn brief te lezen? Weet je lieve Sint, eigenlijk verdient U, net zoals de stoute kindertjes vroeger, kletsen op Uw heilige blote poep! Kleine kindjes verdrietig maken is niet Uw taak en dat zou voor Uw hulpsinten ook moeten tellen…
Misschien is het geen slecht idee om die tegen volgend jaar een beetje extra opleiding te geven betreffende voedingsallergieën/overgevoeligheden en de daarbij horende diëten die sommige (en ondertussen al vele) kindjes moeten volgen. Dat ze daardoor niet allemaal speculaas en/of pepernoten mogen eten zou een hulpsint toch ook moeten weten, niet? Enkel met gewoon snoep en zonder mandarijnen op pad gaan veroorzaakt tranen bij sommige kindjes, dat snap je toch wel. We maakten het twee keer mee met onze kleinzoon. Hij is nu op een leeftijd dat hij begint te snappen dat hij met zijn ziekte en verschillende allergieën anders is dan anderen. Zeker als alle kindjes speculaas en pepernoten krijgen en hij… niks, gewoon omdat er niks te geven valt. We hebben het opgelost door te zeggen dat hulpsinten niet alles kunnen weten doordat ze niet in het bezit van ‘Het Boek’. Het maakte het verdriet niet minder erg bij hem. We hebben ervan wakker gelegen hoor Sint, geloof me!
Glutenvrije, eivrije of zuivelvrij snoep als marsepein, pepernoten en/of speculaas maken is nochtans niet moeilijk. Gelukkig kon hij dit weekend, toen U met zwarte Piet bij ons ‘s nachts bent langs geweest, ervaren dat de échte Sint wel weet dat hij sommige dingen niet mag eten. Geen tranen, geen gevoel anders te zijn dan de anderen want voor elk kind lagen er pepernoten, mandarijnen én marsepein. Oók voor hem! Had U daarvoor misschien in mijn recepten gesnuffeld!? Geen probleem hoor want je maakte ons daarmee super blij.

 

Hij kon snoepen net als zijn zusjes en neefje en bij het ontbijt (zoals je weet bleven alle 5 de kindjes bij ons logeren) mocht hij net als iedereen ook smullen van de klaaskoeken die sinds vorig jaar traditioneel op het menu staan. Het recept staat nog niet helemaal op punt maar ik kon er voor hem dit jaar toch al op tafel zetten. (Iets wat verleden jaar absoluut het geval niet was.) Ze waren niet zo luchtig en absoluut niet bruin gebakken zoals de gewone (vegan) versie maar smaken deden ze wel.

 

Ik hoop toch ooit de perfecte ei-, zuivel- en glutenvrije klaaskoeken te kunnen maken. Ach elk jaar gaan we er op dat gebied een beetje op vooruit, nietwaar Sint? Net als Uw helpers mag ik hopen? En zo weet U meteen en al ruim op voorhand wat ik vraag voor volgend jaar. Niks in mijn eigen schoentje maar glutenvrije speculaas en/of pepernoten of tenminste als alternatief een lekker sappige mandarijn voor de kindjes als Uw hulpsinten op pad gaan. Alvast bedankt lieve Sint, en tot volgend jaar!?

Pepernoten (zuivel-, ei- en glutenvrij)
Voor 1 kind volstaat 100 gr glutenvrije bloem, 50 gr plantaardige boter, 60 gr bruine suiker (ik maakte een portie lichte met blonde kandijsuiker en donkere met donkere suiker), 1/2 eivervanger opgeklopt met wat lepel water, 1/2 tl bakpoeder, 1/2 el speculaasklruiden. Mixen, kneden tot bal, 1 uur in koelkast laten rusten. Bolletjes rollen die je een beetje platdrukt en dan 15 minuten afbakt op 175°c.

Marsepein (ei- en glutenvrij)
Ik vertrok van dit originele recept van Jeroen Meus. Het ei verving ik door 1 lepel eivervanger dat ik met wat water opklopte tot een licht schuimige massa om amandelpoeder en bloemsuiker te kunnen laten kleven tot een vast deeg. Rol er kleine balletjes van en wentel ze in cacaopoeder of in tot kruimels gemixte pepernoten.

Dit lees je misschien ook graag...

4 Reacties

  1. volgend jaar zal de Sint er ongetwijfeld een mouw aan passen!<br /><br />Groetjes!

  2. Goed idee Veerle. Ja Tutti, ik hoop dat ook. 🙂

  3. Stuur deze brief volgend jaar ergens in november maar naar de school, zodat zij met de hulppieten kunnen overleggen.

  4. vaak wordt daar inderdaad niet over na gedacht maar voor de kindjes zelf is het heel erg sneu. Hopelijk bewaard de bakpiet je lekkere recepten 😉

Reacties zijn gesloten.