allergievrij recepten vegan

Meisje met het ijsje…

Ik neem geen ijsje voor je mee
is net zo gemeen
als alleen een appeltaart opeten
terwijl er zestien mensen
zin in appels hebben…
(Uit: Geen ijsje, Herman Van Veen)
 
Nope, nog niet veel ijsrecepten om aan de ‘grote’ klok te hangen.  Oeps, ben ik dan even gemeen als Herman? Nu ja,  om het kokos-lychee-ijs (foto hierboven) dat ik van de week maakte zou ik nochtans niet verlegen moeten zijn…

Jammer genoeg schreef ik de hoeveelheden niet op die ik in het recept gebruikte maar als ik het goed heb ging er 200 ml kokosroom, 200 ml rijstroom (sojaroom zal waarschijnlijk nog een beter resultaat geven maar met Lanke zijn soja-allergie kon ik niet anders dan rijstroom gebruiken), 2 el lycheesap, 2 el citroensap, zest van 1 citroen en 4 lychees (uit blik) in de blender. Nachtje in de ijskast en nadien 40 minuten in de ijsmachine. Opdienen deed ik met de overige lychees, gebruinde kokosschilfers en een ietsiepietsie suiker/zest/citroensap mengeling. ‘t Was echt lekker. Ik ben nu eenmaal gek van alles met citroen en kokos lust ik ook graag. Kon bijna niet tegenvallen. Ik vond het ijs wel niet romig genoeg maar dat komt denk ik door het gebruik van de rijstroom. Een volgende keer wil ik het zeker eens met sojaslagroom proberen.

 
Eerder maakte ik nog een paar andere ijsrecepten:
 
  • Het banaan-amandelchoco-ijs (2 bananen, 50 gr suiker, 100 ml rijstroom, 250 ml amandelchocomelk, 1 el cacao, 2 gr agar-agar) was niet slecht maar kan beter.
  • Het vanille-ijs (amandelmelk, rijst- en amandelroom, vanillepoeder, agave, vegabin) was volledig mislukt. Vermoedelijk heb ik bij het koken per ongeluk teveel bindmiddel gebruikt. Meteen toen het uit de pot kwam zag ik al dat er iets mis was. Bah, ‘t leek wel behangerslijm maar ‘k gaf het toch ‘t voordeel van de twijfel en kieperde het 24 uur later goed gekoeld in de ijsmachine. Jammer genoeg belandde de hele rimram vanmiddag in de vuilnisbak. Niet te vreten. 
  • Dit recept voor ‘vanille-ijs’ met de cashewnoten lukte maar ‘k vind het zelf niet meteen super van smaak. Kan gebeuren natuurlijk als je een verkeerde soort (moeten de rauwe zijn) noten gebruikt. Nee, op deze manier de naam vanille-ijs niet waardig. Volgende keer beter.
 
Met een grote toef sojaslagroom en wat chocoladeschilfers was het best te eten hoor. Zelfs wat mokka-achtig van smaak. 
 
Vegan ijs maken lukt wel maar het ook nog sojavrij en toch romig krijgen is nóg een ander paar mouwen. En zo blijft ne mens bezig hé. 🙂 Wordt weer vervolgd dus…
 

Dit lees je misschien ook graag...