En dat alles dankzij het recept voor de vegan klaaskoeken dat ik vond op het net. Op Klaas leken ze niet maar dat kan ook niet als je een bloemvorm gebruikt om ze uit te steken. Goh, en als ik zo de foto bekijk leken ze zelfs nog amper op een bloem ook maar hey, ze voldeden aan het voornaamste criterium… ze waren bangelijk lekker! Jep, op onze Sint ontbijttafel prijken ze vanaf nu elk jaar.

1kg bloem
60g verse gist
500ml sojamelk
150g suiker
150g plantaardige boter
17g zout

optioneel: suikeroplossing voor het ‘doreren’ (een blinkend laagje geven): 7 delen suiker en 5 delen water (bv. 7tl suiker en 5 tl water).

Bereiding

Los de gist op in de lauwe sojamelk.

Maak een kuiltje in de bloem, giet er de opgeloste gist in en begin te mengen.

Snijd de plantaardige boter in stukjes en voeg dit samen met de suiker toe.

Voeg er het zout bij en begin te kneden. Indien met de hand: iets langer dan 10 minuten kneden. Het deeg moet elastisch worden: het moet terugveren al je er met je duim op drukt.

Maak een bol van het deeg, leg er een keukenhanddoek boven en wikkel dit geheel in een  plastiek zak. Plaats de zak in een ruimte op kamertemperatuur, totdat het deeg dubbel zo groot geworden is (+/-30 min).

Haal het deeg dan uit de zak en sla het een beetje platter. Rol het met een deegrol uit tot een schijf met een dikte van 1,5 cm.

Zet de oven al op 40°.

Druk uit het uitgerolde deeg de vormpjes en plaats ze op twee bakplaten met bakpapier. Het deeg dat overblijft kneed je weer samen, rol je opnieuw uit, en steek je opnieuw een vormpje uit, totdat alle deeg met een vorm uitgestoken is en op de bakplaat ligt.

Plaats de 2 bakplaten voor 60 minuten in de op 40° voorverwarmde oven.  Dit is om het deeg nog meer te  laten rijzen.

Maak ondertussen je suikeroplossing. Voeg 7 tl suiker toe aan 5 tl water en breng dit aan de kook.Zet het aan de kant om af te koelen.

Haal het deeg uit de oven en zet de oven nu op 220°.

Als de oven op 220° temperatuur is plaats je de bakplaten er opnieuw in.

De koeken 8 à 15 minuten bakken op 220° (hangt ook een beetje af van de grootte van je vormpjes).

Haal ze uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen.

Direct na het uit de oven halen wrijf je de bovenkant van de koeken in met een heel klein beetje afgekoelde suikeroplossing (niet te veel, anders gaan ze plakken!).

Bron:  veggieleven.be Eén aanpassing heb ik gedaan. Omdat mijn oven niet op 40°c kon afgesteld worden heb ik het deeg een eerste keer in een afgedekte pot 30 minuten laten rijzen op de verwarming en na het uitsteken een tweede keer 30 minuten in de oven op 50°c.

Helaas was de glutenvrije versie die ik in één moeite door wilde maken géén succes. Of ze al dan niet lekker waren kan ik niet eens melden omdat er simpelweg geen op tafel kwamen. Het deeg wilde maar niet rijzen en ze zo afbakken was absoluut geen optie. Vegan én tegelijkertijd zonder gluten, tarwe of soja is niet altijd even makkelijk. Lekkere alternatieven die wel lukten waren…

Vegan (en tevens glutenvrije) speculaas met (rijstmelk)chocolade. 100 gr boeweitmeel en 100 gr bloem (merk Allergo, te koop bij Delhaize), 100 gram plantaardige boter, 125 gr bruine suiker, 1 thl bakpoeder, 1,5 thl koekkruiden, 1 zakje vanillesuiker.
Jeanninnekes (‘Pralines‘) bruine gemaakt van Zero Zebra chocolade met binnenin een blokje zelfgemaakte vegan marsepein (amandelpoeder, poedersuiker, oranjebloesemwater), en witte van Bonvita rijstmelkchocolade met binnenin een beetje speculaas.
En zo heb ik voor mijn allereerste vegan Sintfeest ook alweer ‘t één en ‘t ander bijgeleerd.
(Visited 750 time, 1 visit today)
Nieuwe traditie geboren…
Getagd op:                                            

3 gedachten over “Nieuwe traditie geboren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.