Nonnettes, dat was lang geleden. Ze zijn zowel als vier-uurtje als voor ontbijt te gebruiken dus toen de kinderen met hun gezin onlangs kwamen ontbijten besloot ik het recept boven te halen. Veganizeren en meteen allergrievrij maken? Moest kunnen.
Voor het originele recept dat ik vroeger gebruikte heb je nodig: 275 gr bloem, 12 gr bakpoeder, 1 kl koekkruiden, 125 gr suiker, 200 ml melk, 200 gr honing, 75 gr gesmolten boter, sinaasappeljam, 20 ml water, 50 gr poedersuiker
Voor mijn vegan en allergievrij* recept gebruik je 275 allergievrije bloem **, 12 gr (glutenvrij) bakpoeder, 1 kl koekkruiden, 125 gr suiker, 200 ml rijstmelk, eventueel 200 gr agavesiroop, 6 el kokosolie, sinaasappeljam***, 20 ml water, 50 gr poedersuiker.
Doe bloem, bakpoeder, koekkruiden en suiker in een kom. Verwarm de melk en los daarin de kokosolie (en eventueel agavesiroop) op. Giet het mengsel bij de bloem en roer alles door elkaar. Vul de muffinvorm**** en giet ongeveer 40 gr beslag in elke holte. Schep er een koffielepel sinaasappeljam op. Zet de nonnettes ongeveer 15 minuten in een op 170°c voorverwarmde oven. De jam zakt tijdens het bakken naar onder. Voor het glazuur meng je water met de bloemsuiker. Bestrijk elk gebakje met een kwastje glazuur en zet 2 minuten terug in de oven. Laat afkoelen en haal ze uit de vorm.
* zonder melk, ei, gluten, tarwe en soja
** ik gebruik een mengeling van witte rijstbloem, aardappelzetmeel en tapiocameel (verhouding 6-2-1)
*** kan natuurlijk ook met andere jam of met choco (ik gebruik choco pasta van Bonvita = met zonnebloemlecithine ipv soja)
**** je kan ze met papieren cupje maken (zoals een muffin of cupcake) of zonder (vorm dan invetten of een siliconen vorm gebruiken).
nonnettes? Nooit van gehoord!
Allez gij, dat zijn Franse cakejes met confituur. Heel lekker hoor.