allergievrij ongewoon lekker recepten taart vegan

November Vegan Challenge maand…

 
November is niet alleen geefmaand maar ook Vegan Challenge maand. Tegelijkertijd maak ik er een glutenvrije challenge van en probeer af en toe wat dingen uit. De keuken is wellicht de meest gebruikte kamer in ons huis…

Glutenvrij improviseren… soms lukt dat, soms niet. Het zelf uitgedokterd recept voor brood was een beetje een tegenvaller maar daarmee heb ik de dag nadien snel broodpuddingskes gemaakt.
 
 
 
Dat viel enorm in de smaak, er bleef geen kruimeltje over. Het recept voor de cupcakes was ook een succes (zie onderaan).
Ik improviseerde de voorbije weken natuurlijk ook een paar vegan schotels uit mijn mouw. Wat aten we zoal de voorbije weken?
 
 
 • op vraag van de kindjes nog eens (glutenvrije) kipnuggets met aardappelpuree en appelmoes. Zelf probeerde ik ‘we love nature vegan nuggets’ van Vivera uit. Goed als je weinig tijd hebt maar ik prefereer toch om ze zelf te maken met de kipstuckjes van De Vegetarische Slager. Het deeg voor de (glutenvrije) nuggets heb ik wat aangepast tegenover vorige keer door er naast kikkererwtenmeel nog wat quinoameel en extra bloemmengeling aan toe te voegen. Bruiswater gebruiken doet ook veel. Daardoor kreeg ik een heel luchtige maar mooie dikke goudgele korst. ‘t Leken wel oliebollen. (Blijkbaar zó lekker dat ze op waren vóór ik er een foto van kon nemen.)
 • Homemade erwtensoep met brood en tofusalade van Vers en Veggie (gekocht bij Bio Planet, megalekker en glutenvrij!)
 • Seitansaté (van Maya) uit de oven met groententaartje en sla (foto hieronder) Aardappel, pastinaak en appel stomen en er een puree van maken. Met een ring een taartje vormen: puree, schijfjes licht gestoomde appel en dun gesneden rode biet. Erop liggen in olie krokant afgebakken reepjes (met dunschiller) rauwe pastinaak.
 
 • Wokgroenten met pinda en rijstnoedels
 • Torentje van rode en witte quinoa, boulgour en een groentenstoofpotje met seitan (rode paprika, ui, tomaat, rozijnen, tuinbonen, seitan gehakt, el Ajvar) (foto bovenaan)
 • Homemade courgettesoep, overschot stoofpotje en quinoa met extra portie gestoofde sjalot en tuinbonen
 • Chocolade-bieten cupcakes (recept uit het laatste nieuwe Vegan magazine van de NVV) waarvoor ik trouwens zelf een glutenvrije versie bedacht. (glutenvrij recept helemaal onderaan) Het oorspronkelijke recept vonden wij niet zoet genoeg en ook teveel smaken naar cacao in plaats van chocolade. Tja, smaken verschillen hé en ‘k moet het hier ook nog ‘verkocht’ krijgen ook. Bij de volgende poging vermeerderde ik daarom het suikergehalte en verminderde de hoeveelheid cacaopoeder aanzienlijk. Voor 6 cupcakes gebruikte ik zodoende 75 gr agavesiroop in plaats van 50 gr suiker en deed maar 20 gr (ipv 30) cacaopoeder bij het deeg. Ik verving de gewone sojamelk wel door chocomelk.
 
Voor 6 glutenvrije chocolade cupcakes met rode biet en amandel heb je nodig:
250 ml amandel-chocomelk
1 tl azijn
150 gr gekookte rode biet
75 gr agavesiroop (of suiker)
50 gr zonnebloemolie
150 gr glutenvrije bloem (ik schep daarvoor uit mijn eigen mengeling van witte rijstbloem, aardappelzetmeel, tapiocameel; in verhouding 6:2:1)
35 gr amandelmeel
1,5 tl bakpoeder
snufje zout
20 gr cacaopoeder
 
 1. Azijn met chocomelk mengen en een paar minuten laten staan
 2. in de blender: rode biet + agavesiroop + olie
 3. melk + rode biet mengeling + alle droge ingrediënten mengen
 4. verdelen over vormpjes en +- 20 minuten bakken op 190°c
 5. Laat het smaken!
Tip: cakejes best dezelfde dag opeten want de dag nadien zijn ze vrij droog. Dat was hier alvast no problemo! 🙂

Dit lees je misschien ook graag...

2 Reacties

 1. Mmmm ziet er heerlijk uit! Smakelijk!<br />x Nicole

 2. kwijl…….;)

Reacties zijn gesloten.