allergievrij als het snel moet gaan kleine kindjes worden groot koffie mijn familie recepten taart Tips vegan

Over vegan appelcake en koffiemelk…

Ik weet nog goed hoe mijn broer en ik als kleine rakker de pot met deeg mochten uitlikken als er thuis cake werd gebakken. Onze kinderen hebben dezelfde herinneringen. Die van de kleinkindjes zijn gemaakt.

Onlangs was het bij ons zoete inval. Druk maar zalig gezellig. En wat is er snel in elkaar te steken als je plots een vol huis hebt? Een cake natuurlijk! Het werd een lekker luchtige appelcake met overheerlijk krokant korstje. Iedereen kent het recept maar weet je dat je er er makkelijk een vegan versie van maakt!?

2016-03-20 14.44.39

320 gr bloem, 1,5 zakje bakpoeder, 50 gr vanillepudding (poeder*), mespuntje zout, 200 gr suiker, 150 gr olie, 3 dl plantaardige melk, 3 appels (in stukjes) mengen en in beboterde vorm gieten. Bestrooien met suiker en (eventueel) beetje kaneel. Ongeveer 1.15 u afbakken in een voorverwarmde oven van 180°c.

Ik bakte zowel zaterdag als zondag. De kindjes hadden geen bezwaar. De rest van het gezelschap eigenlijk ook niet.

2016-03-20 11.36.12appeltaart

 

Oh ja, nog een nieuwtje...

Vanaf nu kunnen we ook in België thuis bij de cake onze koffie drinken met plantaardige koffiemelk. Koffie met Joya soya coffee creamer is toch nog anders dan met een scheut gewone sojamelk. Nadelen? Er zit suiker in (net zoals in de Alpro soyadrink original trouwens) en is dubbel zo vet. Het smaakt ook nogal granerig (is dit wel een bestaand woord?). Wie dat niet wil kan het beter op Alpro sojadrink ongezoet houden. Zoals ik.

Een flesje Joya soya is maar 330 ml. Dat kan misschien wel een aanmoediging zijn om het – eerder dan een grote fles sojamelk  – in huis te halen als je als alleseter een veganist op bezoek krijgt. Te koop bij Albert Heijn.

Maak er meteen de makkelijke appelcake bij waarvan je hierboven het recept kan vinden en je scoort bij groot en klein. Veganist of niet.

soja koffiemelk

 

* Naar aanleiding van een terechte reactie – het ene merk is het andere niet – even wat extra info over het gebruikte puddingpoeder. Merk Imperial. Ingrediënten vanillepudding: maïzena, aroma, caroteen (rode kleurstof uit planten), riboflavine (gele kleurstof, E101 = geschikt voor mensen met lactose- en melkallergie). Chocoladepudding bevat maïzena, cacaopoeder en aroma. Het poeder is dus ook glutenvrij.

Dit lees je misschien ook graag...

9 Reacties

 1. zegt:

  Ik heb een lactoseprobleem en ben intolerant voor o.a. veel E-nummers, dus eet eigenlijk niets uit pakjes en zakjes. Dat is geen opgaaf maar juist heel gezond. Ik vraag me af wat er in de vanillepuddingpoeder zit.

  1. Nana zegt:

   Speciaal voor jou en mensen met dezelfde vraag heb ik er wat extra info aan toegevoegd. Het merk dat ik gebruik is geschikt voor mensen met lactose- of melkallergie. Ik heb ook een recept zonder puddingpoeder dat blijkbaar nog niet op de blog staat. Bij een volgende gelegenheid maak ik het zonder puddingpoeder en post ik het resultaat.

   1. zegt:

    Dank!!

 2. Ook hier werd de pot door de kinderen altijd tot het laatste likje uitgelepeld.

 3. Ooh ja de garden en de schaal af/uitlikken, ik doe het nog steeds evenals ( hier ook ) de kinderen en kleinkinderen.

 4. Die foto van likkende kinderen is om te smullen!

 5. Goede tips!
  Met een vriendinnetje heb ik vroeger wel eens cakebeslag gemaakt alleen maar om dat op te eten 😉

 6. zegt:

  Die cake ziet er echt heerlijk uit! De schaal uitlepelen hier ook bekend!

Reacties zijn gesloten.