Na school wandelde ik met Linke en Poppe even door het bos en speurden we heel aandachtig naar fris groen. Aan de bomen was nog niks te zien. De struiken waren hen een stapje voor en gaven eerste tekenen van het komende seizoen. Nog 4 keer zei ik tegen kleinzoon toen hij vroeg hoeveel keer hij nog moet slapen eer het lente is. De kindjes kijken er blijkbaar even erg naar uit als ik.
Je ziet, voelt en ruikt het trouwens in de lucht. Ik merk het ook aan mijn ‘goestingskes’. De drang naar chocolade en ander zoets begint stilaan kracht te verliezen. Lichte desserts, smoothies of taart met fruit nemen weer hun plaats in.
De winter is nog niet helemaal voorbij dus het kan dus nog net dacht ik toen ik vorige week in de weekendbijlage van de krant een recept voor speculoos cheesecake zag staan. Dat wilde ik wel eens veganiseren. De noten, snoepjes en extra suiker uit het oorspronkelijke recept van Erik Vernieuwe liet ik achterwege en ‘k gebruikte, uiteraard, enkel plantaardige producten. De taart kreeg ook een beetje peps met gember.
Ziehier mijn vegan versie…
Bodem: Oreokoekjes , droge koekjes, plantaardige boter, speculoospasta
Cheesecake: Tofutti natuur, speculoospasta, stemgember, gembersiroop
Topping: soja opklopslagroom, schijfjes stemgember
Nota: Deze taart is niet glutenvrij. Wel lactose- en eivrij.
Erik Vernieuwe maakt trouwens toffe composities met eten. Check hier zijn Instagramaccount!
Ziet er heerlijk uit! Grappig dat mooi weer gelijk je eetbehoefte verandert, ik herken dat wel.
Mmmmmmm, nu wil ik ook gaan bakken!
Klinkt wel heel lekker.