De periode van en de drang naar comfort food is passé. Vanaf maart worden de dagen langer en kriebelt de lentelucht in mijn neus. Natuurlijk komt er nog af en toe taart en ander zoets op tafel, dat zie je wel als je even in het zoete archief van mijn blog duikt, want zoet gaat er bij bij altijd in. Plantaardig gebak maken vind ik de leukste uitdaging aan vegan en/of allergievrij koken.
Momenteel denk ik volop na over wat ik op tafel ga brengen als de kinderen en kleinkinderen zondag komen ontbijten. We vieren dan vaderdag (te laat), manlief zijn verjaardag (te vroeg) en Pasen (véél te vroeg). Tja, de agenda van 3 gezinnen laten matchen is niet altijd evident. Enfin, mijn brein is dus volop aan het werk want behalve hartig ontbijt zet ik ook graag wat zoets klaar. Natuurlijk. Misschien maak ik de Oreotaart die in januari voor een familiefeestje op tafel kwam. Die viel erg in de smaak. Heel erg zelfs.
Oreotaart (eivrij, melkvrij, notenvrij)
Meng daarvoor 2 el gemalen lijnzaad met enkele lepels water. Dit is ter vervanging van ei. Zet voorlopig apart. Je zal zien dat het mengsel gel wordt.
Rasp de schil van een halve appelsien en voeg dit samen met 150 gr bloem, 25 gr cacaopoeder, snufje zout en 75 gr suiker. Voeg de lijnzaad’gel’, 1 tl vanille-extract, 80 ml zonebloemolie en 100 ml plantaardige melk toe. Meng goed.
Verkruimel enkele Oreokoekjes fijn en meng onder het beslag. Lepel het mengsel in een beklede springvorm en bak 30 minuten op 180°c. Laat de bodem daarna afkoelen.
Klop ondertussen Alpro slagroom stijf en meng er Oreokruimels door.
Bestrijk de taartbodem rijkelijk met de Oreo-sojaslagroom.
Steek bovenop nog grote stukken Oreo in de slagroom.
Probeer ook eens deze snel-klaar mini Oreokoekjestaart!
Of een kersentaart. (eivrij, melkvrij, sojavrij)
Mix in de blender: 1 cup dadels (of dadelpasta), 1/2 cup boekweit, 1/4 cup havermout, 1/4 cup zaden/pittenmix en 2 el kokosrasp. Meng er een snufje zout onder en 1 el fruitsiroop (dadel, peer of appel) onder.
Druk het deeg aan in een met kokosolie ingevette of beklede springvorm.
Bak 10 minuten op 175°c en laat afkoelen.
Mix 1 cup (vooraf 7 uur in water geweekte) ongebrande cashewnoten tot een glad mengsel.
Meng met 5 el gesmolten kokosolie, 5 el agavesiroop, 1 tl vanillepoeder, snufje zout en het sap van 1 limoen.
Verdeel het notenmengsel over de bodem. Zet in de koelkast.
Ondertussen dik je kersen en sap in met maïzena. Laat afkoelen.
Verdeel de kersen over de taart en zet tot gebruik nog zeker 4 uur in de koelkast.
Tips: Is ook lekker met blauwe bessen en/of frambozen.
Mix voor een gekleurde taart ook eens wat fruit door het notenmengsel.
Plantaardige taarten genoeg om uit de kiezen. Mijn favorieten?
Of ik verzin weer eens wat nieuws. U leest het later dan wel.
Het water loopt me in de mond. Wat zien alle taarten er verschrikkelijk lekker uit zeg!
O, wat ziet er dat weer lekker uit. Jij kan een taartjes zaak beginnen. Aan de mooie serviesjes zal het niet liggen, die heb je al 😉
Grtjs
Daniëlle
Hahaha, als ik kon dan deed ik dat direct! Geloof me. 😉
Ik vind dat je 2 taarten er overhéérkijk uit zien! Ooh jaaaaaa!
Ik hou van de meer rauwe taarten ook! Yum Yum yummmm!
Ziet er allemaal heel lekker uit, het water komt in mijn mond !
Feestje 🙂
Oohh… jummie!!!!!! Wil je nooit meer zoveel lekkers laten zien, ik krijg acuut vreselijke lekkere trek! Oreotaart, ik ben gek op die koekjes. En het ziet er allemaal ook nog zo geweldig mooi uit. Voordat ik de koelkast in duik, duik ik maar gauw mijn bed in 😉 Truste!
Hihi als ik zou mogen kiezen
Dan???? 🙂
Koos ik kersen