Er blijven ten huize Tartelette Maison altijd wel een aantal bananen liggen tot bijna zwart. En laat dat net zijn wat ik nodig heb voor een lekkere bananencake zonder eieren.
Wat hebben we nodig?
- 2 heel rijpe bananen
- 50 ml sojamelk
- 2 el dadelsiroop
- 30 ml gesmolten plantaardige boter
- 50 gr suiker (eventueel)
- 50 gr havermout
- 1 tl appelazijn
- 1/2 tl baksoda
- 1 el vanille puddingpoeder (Imperial) *** zie nota onderaan
- 200 gr volkorenbloem (250 gr indien je glutenvrije bloem gebruikt)
- kaneel (naar smaak)
- snuif zout
- 1 mango
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°c. Voeg de appelazijn bij de sojamelk en laat even staan. Mix de bananen glad in de blender. Zeef de bloem met de baksoda. Roer alle ingrediënten (behalve bloem en mango) door de bananenpuree. Schep er pas daarna de gezeefde bloem door. Schil de mango en snij in blokjes. Voeg bij het deeg. Schep het deeg in een ingevette bakvorm. Ik hou het meest van langwerpige cake maar een ronde kan natuurlijk evengoed. Bak de cake 50 à 60 minuten af.
Laat de cake even afkoelen in de bakvorm. Ontvorm en laat volledig afkoelen op een rooster. Deze cake is suikerarm, ei- en lactosevrij. Mits gebruik van aangepaste bloem (zie ingrediënten) is hij ook glutenvrij. De cake is heerlijk als vier-uurtje maar kan evengoed bij het ontbijt op tafel komen.
Smakelijk!
*** Nota:
Puddingpoeder merk Imperial. Ingrediënten vanillepudding: maïzena, aroma, caroteen (rode kleurstof uit planten), riboflavine (vitamine B2 of lactoflavine, gele kleurstof, E101 = geschikt voor mensen met lactose- en melkallergie). Chocoladepudding bevat maïzena, cacaopoeder en aroma. Het poeder is dus ook glutenvrij.