vetvrij eten vegan
allergievrij ontbijt recepten Tips vegan

Vetvrij eten…

Vegan is gezond zegt men, maar men beseft amper dat het tegelijk ook veel vetten kan bevatten. Plantaardige vetten zijn ook vetten, dat is soms niet onbelangrijk om te weten.

Vetvrij

Natuurlijk wist ik wel dat er, vooral in aangekochte producten, dikwijls evenveel vet zit dan in niet-plantaardige producten maar erbij stilstaan had ik nog nooit echt gedaan. Gezonde vetten eten was goed genoeg. Tot er een medisch probleem opdook dat er voor zorgt dat ik zelfs geen plantaardige vetten meer verdraag. Vetintolerant laat ons zeggen. De zoektocht is gestart zowel naar de oorzaak als naar gerechten die ik wél kan eten.

Etiketten lezen

Als je de etiketten begint te lezen gaan je wenkbrauwen meermaals omhoog, dat kan ik je met zekerheid vertellen. ‘t Was voor mij niks nieuw. Als je vetvrij wil/moet eten zit er niks anders op dan bijna alles zelf maken. Dat heb ik met scha en schande moeten ondervinden. Hier en daar vond ik een uitzondering, niet altijd plantaardig moet ik toegeven. In de moeilijke situatie waarin ik me nu bevind is die vereiste niet altijd prioriteit maar ik probeer het zoveel mogelijk te doen. Elk vet dat ik wél binnenkrijg is maar beter goed – plantaardig – vet denk ik dan.

Ontbijt

Het ontbijt is de makkelijkste maaltijd van de dag waarvoor ik amper of geen aanpassingen moet doen. Plantaardige melk (1.8 gr vet voor 100ml) met maiscornflakes (< 0.5% gr vet per portie), boterhammen met zelfgemaakte confituur (zonder boter, Alpro smeerboter bevat toch 38% vet, want is misbaar), plantaardige yoghurt (2.3 gr vet per 100 gr) met vers fruit, zelfgemaakte havermout muffins (puur, met confituur. Om toch eens te variëren vond ik bij Intermarché verse kaas 0% Carré Frais van Elle&Vire (0.2 gr vet), wel niet plantaardig.

Havermoutmuffins, vegan en vetvrij – recept

Meng 150 gr havermout, 3 el chia zaad, 1.5 kl bakpoeder, 1 kl kaneel, 1 kl kardemom en een snufje zout. Meng in een andere kom 250 gr appelmoes met 2 rijpe geplette bananen en 1 kl citroenrasp. Meng natte en droge ingrediënten door elkaar en doe in muffinvormen. Bak 30 minuten op 180°c.

Makkelijk te maken, snel klaar en zowel lekker als ontbijt of als vieruurtje met een kopje koffie en mijn nieuwste leesvoer.

Middagmaal

Middagmaal is heel simpel. Zelfgemaakte soep (momenteel ben ik fan van wortel-zoete paprikasoep) met brood of stokbrood met groenten en/of zelfgemaakt beleg. Dat zijn dan vooral groentenpuree’s. Aangekochte producten zijn bijvoorbeeld groentenspreads van Kips (+- 5 gr vet per 100 gr) of Kips Vega filet americain (15,5 gr vet per 100 gr). Met mosterd, ketchup, augurk en rucola heb je zo een lekkere martino op je bord liggen. Heerlijk, vegan én vetarm!

Ook heel lekker is een plantaardig alternatief voor Boursin. Er bestaat een plantaardige Boursin maar die vind ik zelf niet lekker (21,5 gr vet per 100 gr). Tartare végétal vind ik wél heel lekker. Je proeft het verschil met gewone Boursin niet! (18gr vet per 100 gr). Ook lekker om een lepel van die “kruidenkaas” in de soep te mengen bijvoorbeeld.

Het hogere vetgehalte van sommige van deze smeersels wordt gecompenseerd door het eten van kleine porties. Je eet écht geen 100 gr in één keer op een stuk brood.

Salades allerhande passeren hier de revue: venkelsalade met appel, tomatencarpaccio met zeekruiden (heb in mijn kruidentuin zeebanaan, oesterblad en zeevenkel groeien), bloemkoolsalade met krokant broodkruim (Perfect om oud brood te verwerken. Het kruim in een blender cutteren. Bakken in een droge pan. Kruiden met grof zout en 4-seizoenen peper.), aardappel-komkommer, artisjok-aardappel-rucola,… Als ik toch eens wat sausje op mijn salade wil dan neem ik een koffielepeltje van één van deze zelfgemaakte vetarme dressings

Vetarme dressings – recept

dressing 1: meng fijngehakte ui, 30 ml citroensap, 30 ml olijfolie, 2 el groentenbouillon, peper, zout

dressing 2: meng 1 geraspt teentje knoflook, 3 el olijfolie, scheutje azijn, sap van 1/2 citroen, peper, zout

dressing 3: meng 2 el veganaise, 2 el sojayoghurt, beetje citroensap, peper, zout, eventueel knoflook en/of verse kruiden

dressing 4: meng 2 el veganaise, 2 kl mosterd, 2 el witte wijnazijn, 1 el olijfolie, peper, zout

dressing 5: meng 1 el mosterd, 1 el balsamicoazijn, 2 el olijfolie, 1 el agavesiroop, peper, zout

Erwtenpuree, vegan en vetvrij – recept

Voor 4 personen: Kook 400 gr erwtjes en laat afkoelen. Mix met 1 sjalot, 1 teentje knoflook en verse munt tot een puree. Kruid met (4 seizoenen) peper en zout. Om het wat smeuïger te maken (dat doe je normaal met olijfolie) meng je er wat ongezoete sojayoghurt onder. Meng er ter afwisseling eens gekookte worteltjes, jonge spinazie of artisjokharten onder.

Avondmaaltijd

Plantaardige vervanging voor vlees is geen optie wegens te vet. Bij mooi weer eten we eigenlijk ook ‘s avonds graag een slaatje. Bij frisser weer komt er bijvoorbeeld pasta met linzenbolognaise of gegrilde groenten op tafel of tian van aubergine/tomaat/courgette, of orzo met groentenragout, gestoomde krieltjes met sperziebonen, waterkers en radijs, gegrilde groentenspies met kruidendressing, … of we eten zoals ‘s middags brood.

Waar te koop

Plantaardige Boursin is te koop bij verschillende supermarkten in Vlaanderen, Tartare végétal enkel bij Franse of Waalse supermarkten. Producten van het merk Kips zijn te koop bij Albert Heijn. Verse kaas Carré 0% (niet plantaardig) is voor zover ik weet niet in Vlaanderen te koop.

Dit lees je misschien ook graag...