ontbijt dessert warm fruit
A table allergievrij ontbijt recepten vegan

Warm winterontbijt ~ Petit-déj chaud

Fruit in de ochtend is gezond maar tijdens de koudere maanden niet altijd aangenaam. Ten eerste omdat er minder vers fruit is, ten tweede wil je wel eens wat warms

Laat ik daar nu een heerlijke oplossing voor gevonden hebben met dit fruitontbijt met decemberalures. Appel, mandarijn en decemberkruiden zijn een topcombinatie in dit ontbijt dat je mits wat aanpassingen perfect kan presenteren als dessert.

Begin de avond voordien met de mandarijnen. Snij ze (1 mandarijn per persoon) in dikke plakken. Leg die in een marinade van 2 el agavesiroop, 1 el olijfolie en 2 takjes rozemarijn. Zet een nachtje in de koelkast.

Snij ‘s ochtends een appel in kleine stukjes. Bestrooi licht met koekkruiden en bak aan in olijfolie. In een andere pan gril je de plakjes mandarijn. (Hou de siroop apart)

Meng (plantaardige) platte kaas met koekkruiden en een beetje van de siroop. Stel je ontbijt samen door het warme fruit op de platte kaas te scheppen en te vervolledigen met een lepel siroop en een lepel pittenmix, pijnboompitjes of gepofte quinoa. Ik hou zelf wel erg van de nootsmaak die gepofte quinoa heeft wanneer die even in de pan gegrild werd. Voeg er ook wat pitjes bij voor nóg meer smaak.

Wil je dit gerecht als dessert eten? Gebruik (plantaardige) roomkaas in plaats van platte kaas. Schep kaas en fruit in een glas om en om met verkruimelde koekjes (bv de speculaas die je binnenkort vast in overvloed in huis zal hebben). Werk af naar smaak met een dot roomkaas of slagroom en verkruimelde koekjes. Dit gerecht is heel makkelijk glutenvrij te maken mits gebruik van aangepaste koekjes. Smakelijk!

Natuurlijk kan je dit dessert lekker decadent ook eens bij het ontbijt serveren en daar hoeft het niet eens zondag voor te zijn. In een vreemd jaar als dit kan/mag dit.

Petit-déj chaud pour affronter l’hiver…

Commencez avec les mandarines. Coupez-les (1 mandarine par personne) en tranches épaisses. Placez-les dans une marinade de 2 càs de sirop d’agave, 1 càs d’huile d’olive et 2 brins de romarin. Mettez au réfrigérateur toute la nuit.

Le matin, coupez une pomme en petits morceaux. Saupoudrer légèrement avec 1 càc mélange d’épices à spéculoos et faire revenir dans l’huile d’olive. Dans une autre poêle, faites griller les tranches de mandarine. (Gardez le sirop)

Mélanger le fromage blanc (végétal) avec 1 càc mélange d’épices à spéculoos et un peu de sirop. Composez votre petit-déjeuner en ramassant les fruits chauds sur le fromage blanc en le complétant avec 1 càs de sirop et 1 càs de mélange de graines ou de pignons de pin.

Vous pouvez également servir ce petit-déjeuner en dessert. Utilisez des biscuits écrasés, du fromage blanc (ou de la ricotta) et les fruits chauds.

Bon appétit!

Dit lees je misschien ook graag...