brood zonder kneden
als het snel moet gaan kringwinkel enzo ontbijt recepten vegan

Coronabake, brood zonder kneden

De geur van vers gezette koffie is samen met die van vers gebakken brood toch wel één van mijn favoriete geuren. Het doet mijn hartje gloeien. Zelf brood bakken is beter dan afbakbroodjes in de oven steken en dat lukt perfect met mijn makkelijk en snel zonder kneden recept dat je op 2 manieren kan gebruiken.

Verder is het zo “simple comme bonjour”. Nodig: 4 ingrediënten: 500 gr bloem (wit of grof), 5 gr droge gist opgelost in 400 ml lauw water (37°c), 2 à 3 kl zout. De bloem in een kom strooien. Aan de kanten het zout leggen. Middenin een kuiltje maken en daar het gistmengsel in gieten. Alles met de achterkant (de steel dus) van een houten lepel mengen tot een bol. Afdekken en 30 minuten laten rijzen. Ik zet mijn kom op de radiator.

Eens gerezen leg je het deeg op een bebloemd werkvlak. Het komt er misschien nog een beetje nattig uit maar dat geeft niet. Strooi er gerust een beetje bloem over om het verder te verwerken…

Duw het deeg plat (strooi hier eventueel wat granen en pitten op als je dat graag lust) en plooi de randen naar binnen. Draai telkens het deeg een toer zodat je alle kanten meermaals naar binnen kan plooien/duwen. Draai nu het deeg om en bewerk het een beetje langs de zijkanten (opbollen) zodat het een mooi bolletje wordt. Geef een paar inkepingen. Je deeg ziet er dan zo uit… Hier met de N van Nana natuurlijk.

Bestrooi eventueel met een beetje bloem. Zet een vuurvast schoteltje met water in de oven. Nu heb je 2 mogelijkheden.

1ste manier: Je legt het deeg gewoon op een bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak dan een 30 à 40 minuten op 225 °c. Wil je graag een donkere korst zet hem dan een poos op 240°c. De temperatuur en de duur van bakken hangt af van oven tot oven. Meestal bak ik het brood in mijn bovenste (kleinste) oven en daar moet het 35 minuten in op 225°c. Klaar!

2de manier: Oven voorverwarmen (225°c) met een lege Creuset (of andere gietijzeren pot) waarin je bakpapier hebt gelegd. Als de oven warm is haal je de pot uit de oven en leg je je deeg erin. Doe het deksel op de pot en zet een 30 tal minuten in de oven.

Haal na dat half uur het deels gebakken brood uit de pot. Het ziet er dan zo uit…

en bak nog een 15 tal minuten verder af op een rooster en voilà, je zelfgebakken knapperig en luchtig brood is klaar!

Sinds ik een Franse Le Creuset in mijn bezit heb maak ik het brood bijna altijd zo. Trouwens, die mooie witte vintage pot kocht ik niet in de Provence maar bij een Opnieuw & Co kringwinkel. Hij is van de jaren 70 en een design uit de Enzo Mari Collection: La Mama. Ik betaalde hem 8 euro! Als je weet dat je voor zo’n pot makkelijk rond de 200 euro moet uitgeven snap je wel dat ik daar geen seconde over twijfelde. Hij was zelfs in perfecte staat. De pot is ondertussen één van mijn favoriete aankopen aller tijden. Hij wordt gekoesterd.

Vooral in de kerstperiode heeft hij overuren gedraaid maar ik maak er bijvoorbeeld ook groentenstoofpotjes, appelmoes of gelei in.

Weinig mensen geloven het als ik zeg dat ik brood maak zonder te kneden. Als ik er dan nog aan toevoeg dat ik het niet meer dan 30 minuten laat rijzen (wat leuk is voor mensen met weinig tijd of, zoals ik, weinig geduld) moet er een foto aan te pas komen om te bewijzen dat mijn brood zo óók lukt. En geef toe dat deze manier van bakken je tevens met veel minder afwas achterlaat dan wanneer je je keukenrobot inschakelt om te kneden.

Op deze makkelijke en snelle wijze maak ik bijvoorbeeld ook stokbrood. Ander lekkers waarvoor je het deeg kan gebruiken geef ik je een andere keer mee. Oefen eerst maar eens op dit recept. Laat je me weten of het je lukt? Alvast smakelijk!

Dit lees je misschien ook graag...

1 Reactie

  1. Jientje zegt:

    Dat ga ik zeker nog uitproberen deze week!
    Ik ben zeker dat het een verslaving wordt zoals het stokbrood. Liefs

Reacties zijn gesloten.