allergievrij als het snel moet gaan ontbijt persoonlijk recepten vegan

Coronadagboek, #coronabake een stokbrood zonder kneden

Ook al eens stokbrood willen bakken maar geen tijd? Of, net als ik, geen kracht in je handen om het deeg te kneden? Dan heb ik voor jou de oplossing.

Ziet het er niet heerlijk uit, dit artisanaal stokbrood!? En zó makkelijk om te maken, niet te geloven bijna, met weinig rijstijd en zonder kneden! Vooral dat laatste is een openbaring. Niet iedereen heeft een broodmachine of Kenwood. Brood bakken doe ik graag, alleen al die heerlijke geur in huis, maar dat kneden was er altijd te veel aan. Mijn handen zijn daar soms veel te stijf of pijnlijk voor. Mensen met reuma bijvoorbeeld zullen dat kunnen beamen.

Nu had ik een paar maanden geleden wel een Kenwood aangeschaft maar brood bakken was er nog niet van gekomen. Misschien waren het de lange rijstijden die me nog tegenhielden? Enfin, gedaan met al die zever. Vanaf nu heb ik in een wip en een gauw lekker vers (stok)brood!

Hoe doe je dat?

Voor 2 stokbroden: Los 5 gr droge gist op in 200 ml lauw water (37 °c). Het water mag niet warmer zijn omdat het de werking van de gist teniet doet. Ik kook water in de (digitale) waterkoker op 40°c en voeg er een beetje koud water aan toe. De temperatuur meten doe ik met de vleesthermometer die hier anders toch maar werkeloos in de lade ligt.

Voeg 250 gr bloem toe. (Ik meng meestal 50 gr roggebloem met 200 gr witte bloem). Verberg 1,5 kl zout in de bloem. Maak daarvoor een klein kuiltje in het midden en bedek met bloem. Het zout mag namelijk niet rechtstreeks in aanraking komen met de gist. Roer alles door elkaar met de achterkant van een houten lepel. Roer eerst de randen en pas op het laatst het midden (met het zout). Zorg dat je niet te lang blijft roeren. Gewoon alles onder elkaar en klaar. Zet je kom 30 minuten afgedekt ( met een propere keukenhanddoek bijvoorbeeld) aan de kant om te rijzen.

Verwarm ondertussen de oven (onder- en bovenwarmte) op 240°c. Zet onderin een vuurvast schoteltje met water.

Haal het deeg uit de kom en stort het op een bebloemd werkblad. Deel in 2 gelijke delen. Duw het deeg plat (eventueel kan je nu wat zaden en pitten of rozijnen toevoegen), vouw in 3 en draai 180°. Rol op en vorm een stokbrood. Eventueel kan je nog wat tegen de zijkanten duwen en wat over en weer rollen tot je een mooie stokbroodvorm hebt. Snij op een paar plaatsen in en bebloem lichtjes.

Bak 25 à 30 minuten op het onderste niveau (met net daaronder het schaaltje met water).

Artisanaler dan dit kan niet. Het stokbrood is snel klaar – niet dat we momenteel geen tijd hebben maar ooit zal die coronacrisis toch voorbij zijn – en overheerlijk. Zoals je kan zien is het, zelfs met een korte rijstijd, lekker luchtig.

Op een soortgelijke manier kan je brood bakken, maar dat lees je een volgende keer. Smakelijk!

Dit lees je misschien ook graag...