De gedroogde versie eet ik het hele jaar door maar ook verse cranberry (veenbessen) vind ik heel lekker. Je kan er alle kanten mee op. Dit jaar zaten ze met Kerst bij het hoofdgerecht. Ik maakte een chutney van veenbessen en rode biet. Heel makkelijk en vooral snel te maken:
Verhit voor de chutney 3 el olijfolie en stoof hierin 3 grof gesnipperde sjalotjes,
1 geschilde en in blokjes gesneden appel en 200 verse cranberry’s.
Stoof 10 minuten.
Voeg 100 gr suiker toe en laat smelten.
Schep 200 gr gekookte, geschilde en in blokjes gesneden rode biet erdoor.
Blus af met 100 ml balsamicoazijn en kook al roerend in tot de dikte van een jam.
Schep in een brandschone jampot en laat afkoelen.
Ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast.
Moet het nog sneller gaan? Vervang de suiker door 3 el agavesiroop en de verse cranberry’s door een gekochte pot cranberrycompote.
De tweede zak veenbessen ging samen met een sinaasappel in de blender voor een raw cranberry-orangerelish. ’t Is zelfs nog simpeler dan de chutney want je hoeft dit niet eens te koken. Het recept telt slechts 1 regel…
Doe een zak cranberry’s in de blender samen met een in stukken gesneden sinaasappel
(halve gepelde, halve ongepelde) en 125 gr suiker en mix tot een gladde saus.
Is er na de maaltijd wat relish over? Meng het met mayonaise of veganaise. Smeer het op je brood en beleg verder naar keuze.
Smakelijk!
Ben ook dol op veenbessen. Heb ook veenbessenstruikjes in de tuin staan (dat zijn raar genoeg hele kleine struikjes), maar tot nu toe nog niet veel opbrengst (en het zijn ook hele kleine besjes).
Je kan er dus nog geen volle pot chutney mee maken. 😉
mmmm again 🙂