als het snel moet gaan mijn tuin recepten vegan

Onze vierkantemetermoestuin en regrowth groenten…

Onze vierkantemetermoestuin is niet eens een vierkante meter groot denk ik maar hij geeft wel groenten als één. We hadden nogal laat in het plantseizoen beslist dat er eentje ging komen. Gewoon omdat we voordien niet wisten of we d’er überhaupt wel plaats voor gingen hebben.

De kindjes waren in de wolken en staken meteen hun handen uit de mouwen. In juli kwam er veldsla, selder, venkel en courgette. Een courgetteplant wilden we zeker, de rest was niet uit vrije wil maar simpelweg omdat dit de enige beschikbare groenten waren in de winkel. Ach, een kinderhand is gauw gevuld hé.

Toestand bij het planten in juli…

2015-07-24 18.02.59

en begin september…

2015-09-07 15.41.20moestuintje

Van de veldsla konden we al goed eten. Als je niet trekt (met wortel en al) maar er toefjes afknipt groeit die sla gewoon terug aan. Ook de selder snij je best gewoon boven de grond af. Die groeit vanuit het hart terug aan. Wist je trouwens dat dit voor heel wat andere groenten telt? Soms doe je dat gewoon op de vensterbank. Oneetbare oude aardappelen met scheuten schep ik tussen de composthoop. Na een paar weken zie je groene scheuten bovenkomen en nog een paar weken later kan je nieuwe patatjes oogsten. Super hé!? Regrowth groenten noemen ze dat.

Niet in de exacte zin van het woord maar toch een soort van regrowth exemplaar is de courgetteplant want die blijft de ene na de andere groente leveren…

2015-10-02 17.53.28

Deze week haalde ik, dankzij het zachte weer, uit mijn vierkantemetermoestuintje nog een oogst om U tegen te zeggen…

2015-11-11 11.33.28

 

Een deel ervan heb ik weggeven (#novembergeefmaand, remember?).

Voor courgette zijn er recepten genoeg en met selder en venkel weet ik ook wel wat te doen. Maar wat met het venkelloof!? Het leek wel een grote groene bos bloemen, klaar om in een vaas te zetten.

Uiteindelijk besliste ik om het heel simpel te houden: courgette, aardappel, selder, venkelstelen en bloemkool gingen ‘s avonds in de stomer. Het venkelloof ging samen met sojaroom en de blaadjes van de selder, peper en zout in de blender en werd een lekker sausje bij de gestoomde groenten en geroosterde pitten. Alle overschot (zonder pitten) ging in de pot met een beetje bouillon en leverde zo ‘s anderendaags een smakelijk kopje soep.  Snel, gezond en nog budgetvriendelijk ook!

 

Dit lees je misschien ook graag...

3 Reacties

  1. Courgette is een heel makkelijke en dankbare plant in de moestuin. Ik had er deze zomer 3 staan, beetje teveel dus 😉 Maar dat weggegeven is inderdaad ook leuk 🙂

    1. Nana zegt:

      Ja enorm veel oogst krijg je van zo 1 plant, laat staan 3!? Weggeven of invriezen, een oplossing is er altijd wel. 🙂

  2. Fantastisch 🙂

Reacties zijn gesloten.