Boerenjongens…

Mijn nichtje van 6 kwam verleden week op bezoek. Nonkel had een kado bij voor ons. Een pot boerenjongens (rozijnen op brandewijn). Daar moest iedereen natuurlijk onmiddelijk van proeven. Nichtje wou ook proeven maar mocht niet van nonkel. Daarop vroeg ze om boerenmeisjes, want dat zou ze zeker wél lusten.
Hierbij geef ik voor de liefhebbers het recept van boerenjongens. nodig:

500 gram gele rozijnen, 250 gram kristalsuiker, stukje
pijpkaneel, 1 liter inmaakbrandewijn, extra nodig: 1 grote
weckpot
Rozijnen wassen. 2 1/2 deciliter water met suiker, rozijnen en
pijpkaneel aan de kook brengen en 10 minuten op een laag
vuur laten koken. Stukje pijpkaneel verwijderen. Rozijnen uit het
kookvocht nemen en laten uitlekken. Rozijnen in weckpot
scheppen. Suikerstroopje nog 5 minuten laten inkoken en na
afkoelen over de rozijnen schenken. De brandewijn bijvoegen
en sluit dan de pot luchtdicht af. De pot minstens 2 maanden op
een donkere plaats wegzetten. Je kan de boerenjongens
ongeveer 1 jaar bewaren.

Deze ook lezen?

Reacties gesloten.