ongewone kerst
Aan tafel België creatief kleine kindjes worden groot recepten taart Tips Uit met kids vegan

Coronadagboek, een onvergetelijke kerst.

Dit jaar vierden wij samen Kerstmis op een heel speciale manier. Coronaproof. Een wandeling, kerstbingo, winterpicknick en kerstquiz, allemaal op kindermaat. Dit mag voor ons gerust het nieuwe normaal worden.

Op kerstavond hielden we het rustig onder ons tweetjes. Op kerstdag ook maar in de namiddag kregen we onverwacht een blitzbezoek van onze zoon met vrouw en kind. We ontvingen hen in de tuin. Wat waren we blij om na 6 weken onze jongste kleinzoon nog eens te zien. Dat hij ook meteen naar me lachte toen ik hem toesprak maakte voor mij de dag geslaagd. Baby’s die in 2020 geboren werden vinden een mondmasker iets heel gewoon. Dat was één van de eerste dingen die ze zagen. Die schrikken daar niet van hé. ‘s Avonds skypte onze dochter terwijl de kinderen hun pakjes openden. Zo waren we toch een beetje samen.

Kerst was dit jaar sowieso ongewoon en onvergetelijk maar wat ik écht wilde was onze kleinkinderen verrassen. Hen een onvergetelijke kerst bezorgen maar dan op een positieve manier en daarvoor had ik wat voorbereid. De 3 kinderen van onze zoon verbleven vorig weekend bij hun mama in Mol. Die gingen we op tweede kerstdag verrassen met een wandeling (het drevenpad in Mol Wezel) die we combineerden met een kerstbingo en zoete winterpicknick. Om het te doen lukken zat mama natuurlijk mee in het complot. We spraken af dat ze op een bepaald uur bij de grot moesten wachten. De uitdrukking op hun gezichten toen wij daar van achter de hoek verschenen was onbetaalbaar!

Het weer was niet super maar wel droog en dat vonden we het belangrijkste. De wandeling was er één zoals we het graag hebben, een mooie mix van lanen, weiden en bos.

Tijdens de wandeling moesten de kinderen hun ogen openhouden om zo hun bingokaart vol te krijgen. Die had ik zelf in elkaar geknutseld, de achterkant mooi met hartjes en al. Wel vergeten foto’s te nemen. Maar ja. De eerste kaart had als thema Kerstmis. De tweede kaart diende als extra bij een gelijkstand. Om er een beetje competitiedrang in te steken hadden we de winnaar namelijk een prijs beloofd. Uiteindelijk zouden ze allemaal wat krijgen maar dat hielden we nog even voor onszelf.

Op het einde van de wandeling zochten we een bank uit om onze zoete picknick uit te stallen. Warme chocolademelk, chocoladecake en frangipanetaart. Allemaal huisgemaakt. De frangipanetaart (recept hier) bak ik regelmatig omdat hij zo gemakkelijk en lekker is. Dit keer verging ik de abrikozenconfituur door de appelgelei die ik in november maakte. Een beetje kerstdecoratie maakte het picknickplaatje compleet.

We zouden hetzelfde scenario later op de week herhalen met de 2 kinderen van onze dochter waarmee we dan zouden gaan wandelen in hun dorp. Helaas besloot mijn lijf er anders over. Maandag had manlief een snipperdag die we dankbaar gebruikten om nog een leuke wandeling te maken in Gierle.

Knooppunten 67-65-68-69-70-78-74-73-71-68-65-67

In de auto op weg naar huis voelde ik mijn voet al dik worden en begon die pijn te doen. De pezen in mijn rechtervoet hadden beslist dat er voorlopig even niet meer gewandeld zou worden.

Even zat ik in zak en as. Op dinsdagvoormiddag wentelde ik me op de sofa in mijn donsdeken en in mijn ongemak. Niet om mezelf maar om het feit dat kerst maar half geslaagd zou zijn. Ik wilde het vieren met ál onze kleinkinderen.

Maar waar een wil is is een weg. Mijn voet mocht dan misschien wel in staking zijn, ikke niet! In plaats van een wandeling met bingo besloot ik er een winterpicknick in het park van hun dorp met kerstquiz van te maken. Parkeren kon vlak bij de ingang en we kozen voor het gemak de eerste beste tafel uit, ook vlakbij.

Voor hun aankomst dekten we de tafel met een mooi kersttafelkleed, er kwamen spinaziemuffins (hun favoriet) op tafel – sommigen met gesmolten marshmallow erop – en stukjes chocoladecake met marshmallow op een prikker. En warme chocolademelk natuurlijk. Spotify op kerstmuziek en klaar. De bingokaarten werden gebruikt om het aantal juiste antwoorden aan te kruisen. 18 vragen voor 18 vakjes. De winnaar werd beloond. De verliezer ook. Ze waren in de wolken! Onze kleinzoon had bij thuiskomst blijkbaar via de playstation bij zijn vrienden al opgeschept over “het diner in het park”. Hahaha!

Iedereen vond het de mooiste kerst ooit. Samen maar dan anders. Corona kan ook goede dingen teweegbrengen, dat hebben we dit jaar al een paar keer gemerkt. Stiekem hoop ik om volgend jaar met alle kinderen en kleinkinderen samen een soortgelijke kerst te kunnen vieren maar dat zien we dan wel. Er zal eerst nog veel water naar de zee moeten stromen.

Nu of later, het belangrijkste is…

samen genieten

én nagenieten, op welke manier ook…

Voor de liefhebbers geef ik hier graag de vragen en antwoorden van de kerstquiz voor kinderen mee:

 1. Op welke datum mag je het eerste vakje van de adventskalender openen? 1 december
 2. Wat heeft Rudolf het rendier? een rode neus
 3. Maak af: Oh denneboom, Oh denneboom. wat zijn uw takken wonderschoon
 4. Wat is een witte kerst? sneeuw
 5. Hoe noemt de vader van Jezus? Jozef
 6. Welk feest komt na kerst? oud en nieuw
 7. Wat is het Engelse woord voor Kerstmis? Christmas
 8. Welke kleur heeft het pak van de kerstman? rood en wit
 9. Wat sturen veel mensen met kerst? kerstkaartjes
 10. Is Alpha een rendier van de kerstman? nee
 11. Waar woont de kerstman? op de Noordpool
 12. Hebben rendieren echt een rode neus? ja
 13. Welke geschenken brachten de 3 koningen mee? goud, wierook en mirre
 14. Hoeveel rendieren heeft de kerstman? 9
 15. Wat is de traditie als je met iemand onder een maretak staat? zoenen
 16. Hoe gingen Maria en Jozef naar Bethlehem? met de ezel
 17. Waarom kunnen we dit jaar niet gewoon met z’n allen kerst vieren? door corona
 18. Hoe heet het kerstlied van Urbanus? bakske vol met stro

Dit lees je misschien ook graag...