Aan tafel lezen mijn huis mijn tuin recepten Tips vegan

Gratis…

Gratis en voor niks kregen we de laatste dagen een hete zuiderse zon kado. Het leek wel of we in de Provence woonden.  ‘s Morgensvroeg even heerlijk om licht gekleed buiten te zitten met koffie en krant en tegen de avond super met een hapje (voor het gemak uit een potje), glaasje wijn en wat boekjes (Franse, niet gratis maar wél spotgoedkope, interieurtijdschriften waarvan Viva Déco en Prima Maison  een paar van mijn favorieten zijn) luieren in de tuin. Het zuiderse zwembad dat we hier niet hebben ruilden we voor onze jacuzzi (die we in evenredigheid met de warme temperaturen wel op 32°c, een pak lager dan de normale 37°c, afstelden) om ons tussendoor te verfrissen.

Eén, niet onbelangrijk, verschil was dat er, in tegenstelling tot ginder, hier geen uitstapjes op de agenda stonden. Zonder de bescherming van een cortisonespuit (die van de vorige vakantie is al uitgewerkt en de volgende krijg ik pas binnen 2 weken) was het voor mij not done om overdag buiten te komen met dit weer. Tant pis. ‘k Heb het niet aan mijn hart laten komen.

Zo kreeg ik, helemaal gratis en voor niks, tijd voor de strijk en voor de serieuze stapel oude tijdschriften die al eeuwen lag te wachten om doorgenomen te worden. Nadien nog wat kokkerellen en zo ging de dag ook op een fijne manier voorbij.

‘s Avonds, bij een ondergaande zon, smulden we bijvoorbeeld van 3 soorten tabouleh met geroosterd knoflook-currybrood en een zelf bedacht fris en heel simpel dessertje van left-overs…

De recepten krijg je er gratis bij:

Tabouleh 1, met avocado en basilicum: De couscous hoeft niet noodzakelijk geweld worden in water. Snij een komkommer in stukjes en mix met een flinke bos basilicum tot er alleen sap overblijft. Giet dit over de couscous en laat wellen met een eetlepel gehakte verse munt (of de inhoud van 2 zakjes muntthee), olijfolie, citroensap, peper en zout. Meng er net voor het opdienen stukjes avocado onder.

Tabouleh 2: vervang in bovenstaand recept de basilicum door rucola en de avocado door olijven. Doe er ook kleine stukjes ontvelde tomaat, komkommer en lenteui onder.

Tabouleh 3: Klassieke tabouleh waarbij de couscous vervangen werd door quinoa.

Brood: Stokbrood grillen en insmeren met een mengsel van plantaardige boter met currypoeder en knoflook.

Dessert: Ik klopte een half busje Alpro soya slagroom op met een lepel amandelpasta, een lepel notenpasta en wat zoetstof (suiker, siroop of stevia) en deed dit samen met een halve avocado en wat citroensap in de blender. Goed koud laten worden! Opgediend met wat noten.

Het was een weekend dat aanvoelde alsof we een week vakantie hadden gehad en toch… helemaal home sweet home… gratis dus!

Deze leuke polkadot Home Sweet Home anti-vliegencloche (of hoe noem je zo’n ding) kocht ik dit voorjaar bij Xenos.

Dit lees je misschien ook graag...