Aan tafel gedachten ongewoon lekker recepten vegan

Ik durv…

In een vegetarisch restaurant kan een alles-eter makkelijk iets naar zijn/haar goesting vinden heb ik al een paar keer ondervonden als ik met vriendinnen op stap ga. Madre Tierra in Antwerpen is daar een goed voorbeeld van. Ontbijt met de ene vriendin, lunch tijdens de rondleiding met mijn Brusselse gaste... beiden gaven ze mijn keuze positieve feedback. Oef.

Uit eten gaan in een gewoon restaurant als je vlees van je menu hebt geschrapt is daarentegen niet altijd even simpel. Er zal meestal wel een vegetarische plat op de kaart staan maar stel je daar vooral niet te veel bij voor. Een wokgerecht waarbij de kip is weggelaten, een salade met gebruikelijke groenten als sla, komkommer en tomaat,… triestig vind ik dat. Zeker voor een lekkerbek als ik. Ja, restaurants zouden veel meer originaliteit en durf mogen tonen als het op een plantaardig alternatief voor vlees aankomt. In Nederland bestaat daar sinds kort een tof initiatief voor, de “Ikdurv” gerechten. De V van durv staat voor variatie, voedzaam, verrassend en verantwoord. Een mooie mix die ik ook in de Belgische restaurants zou willen terugvinden. Yes please! Zo’n ongewoon lekker dessert als de asperges met aardbei dat ik al maakte bijvoorbeeld. Net zo ongewoon trouwens als het nagerecht dat hier gisteren op tafel kwam: pudding van avocado, banaan en cacao.

Een rijpe (Hass!) avocado mixen met een rijpe banaan, een lepel cacaopoeder en een theelepel Stevia. Goed laten koud worden in de ijskast. Serveren deed ik de mousse met frambozen en wat geschaafde chocolade (met rijstmelk). Een volgende keer zou ik er een beetje limoensap en kokosmelk willen aan toevoegen of de banaan willen vervangen door dadels en een beetje vanille erbij… de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Het is een lekker fruitig dessertje met nog veel potentieel. Is dit durf of durv!?

Dit lees je misschien ook graag...