gedachten koffie kringwinkel enzo met vrienden recepten taart vegan

Een vrouw als jij, jij en jij…

Dat zinnetje is blijven hangen na de voordracht, thema: vrouw, die ik onlangs bijwoonde. Woord gecombineerd met muziek, in dit geval cello, over geluk en liefde, mensen en dingen, over het leven van elke dag. Machteld Rombouts, woordkunstenares, bracht dit schitterend. Soms ernstig maar evenveel keren met een grote portie humor. De muziek van celliste Katelijn Van Kerckhoven was een meerwaarde. Ja er zaten best wat kippevelmomenten tussen. De teksten waren herkenbaar, deden dromen maar ook soms kritisch in onszelf kijken. Uiteindelijk kwam het maar op één ding neer. Diep vanbinnen zijn alle vrouwen hetzelfde. Nadien was er een dessertenbuffet voorzien. Jammer genoeg wilde de zaak waar de voordracht doorging voor mij alleen fruitsalade voorzien. In eerste instantie twijfelde ik om te gaan. Iedereen rondom mij van gebakjes zien smullen vond ik maar niks. Gelukkig vermande ik mezelf tijdig en liet ik het uiteindelijk niet aan mijn hart komen door eigen koekjes mee te nemen voor bij de koffie.

Zo moeilijk is dat niet hoor, dessert maken op plantaardige basis. Zeker nu met het internet kan elke chef makkelijk aan de nodige info geraken maar ja, de ene chef is de andere niet hé. Een gemiste kans, voor hen dan, vind ik maar soit. Hoe het wél kan bewees ik gisteren nog met een afternoon tea, ook wel high tea genoemd.

 
Ik zorgde voor scones, komkommersandwiches (1), deze gebakjes met chocoladekorst en kokosroom, chocolademoussetaartje (2) en rijsttorentjes met geconfijte appelsien (3). Allemaal vegan en dus puur plantaardig! ‘t Was een goede test voor een eventuele paasbrunch ofzo. Eindelijk kon ik ook mijn prachtige retro Wade koffiepot (een kring(l)koopje van een paar jaar geleden) nog eens bovenhalen. Weet je, als manlief mij niet moest tegenhouden, ‘k zou een kast vol oude koffiepotten hebben. 😉  
 
We hadden onszelf voorgenomen om de lange grauwe en trieste winter af te sluiten met sloten koffie en heel veel slagroom. Het perfecte comfortfood en voelen dat niemand je als vrouw beter begrijpt dan een andere vrouw… dáár is geen winterdip tegen bestand hoor!
 
Recepten:
 
(1) Komkommersandwiches, komkommer in fijne schijfjes snijden. Tofutti (kruiden en look) mengen met verse bieslook, peper, fijngesneden ui en peterselie, op boterhammen (zonder korst) smeren en beleggen met de komkommerschijfjes. Tofutti puur gebruiken kan maar dan vind ik het aan de flauwe kant. Cresson ipv komkommer is ook lekker trouwens.
(2) Chocoladetaartje, 100 gr koekjes verkruimelen en mengen met 50 gr gesmolten boter en 1/2 el agavesiroop. Druk deze massa in kleine vormpjes (of kleine bakringen) en maak een opstaande rand. Smelt chocolade naar keuze (ik koos pure en witte chocolade van Bonvita) au bain-marie en meng met 1 kl vanille-extract. Klop 100 ml sojaroom stijf en spatel door de chocolade. Verdeel het mengesel over de koekbodem en zet een nacht in de koelkast. Ontvorm voor het serveren en garneer naar keuze met poedersuiker, slagrroom of/en frambozen.
(3) Rijsttorentjes met geconfijte appelsien, doe 1/2 l sojamelk in een pan samen met 50 gr suiker (of oerzoet, al geeft dat wel een bruine kleur aan het geheel want een iets minder smakelijk uitzicht kan geven) en laat aan de kook komen. Spoel 100 gr dessertrijst en voeg bij de kokende melk. Voeg 50 gr geconfijte appelsien (en eventueel engelwortel maar dat heb ik tot hier toe spijtig genoeg in geen enkele winkel gevonden) en 2 el oranjebloesemwater toe. Laat garen op een zacht vuur. Stort in kommetjes. Kan warm, lauw of koud gegeten worden. Of je serveert het zo in de kommetjes (met een toef slagroom en wat geconfijt fruit erop) of je steekt er na afkoelen met een ring torentjes uit.

Dit lees je misschien ook graag...

4 Reacties

  1. zegt:

    Ziet er weer allemaal heerlijk uit.

  2. zegt:

    Dat klinkt goed! Mooi begin van het weekend. (En die koffiepot: wauw!)

  3. Mmmmm lekker!

  4. zegt:

    Zalig!!!<br />Fijn weekend!

Reacties zijn gesloten.