Aan tafel allergievrij gedachten recepten vegan

Melk moet niet…

Melk is goed voor elk, dat is ons met de paplepel ingegeven. Verleden vrijdag was het wereldmelkdag en werd op die stelling nog eens extra gehamerd. Tot voor kort ging ook hier de (koe)melk er met liters door. Ondertussen weet ik, net zoals EVA ons leert, dat melk niet moet (net zoals vlees overigens).

Koemelk vervang ik al een tijd door rijst-, amandel- en/of sojamelk en geen haan die ernaar kraait, laat staan het proeft. Alleen met koffie wil het me niet lukken om het zonder dat wolkje koe te doen. Omdat de andere soorten melk die ik al probeerde nogal een zoetig smaakje hebben, en ik geen gesuikerde koffie lust, krijg ik het gewoon niet binnen. Tips zijn dus welkom!

Gewone yoghurt is vervangen door sojayoghurt, gewone smeerboter al een hele poos (mede door kleinzoon zijn melkallergie) door plantaardige, bakboter door olie, room door spelt-, soja- en/of rijstroom. Voor kaas heb ik tot hier toe nog geen volwaardig plantaardig alternatief naar mijn goesting gevonden. Als ik al kaas in een gerecht gebruik, wat steeds minder gebeurt, is dat meestal een geiten- of schapenkaas. Ter vervanging van strooikaas gebruik ik wel al een tijd een combinatie van gistvlokken en gemalen cashewnoten dat, raar maar waar, een vrij kazige smaak en geur heeft.

Ook voor mijn smoothies, die ik bijna dagelijks drink als vier-uurtje, komt er geen koemelk bij te zien. Puur plantaardig dus, zoals veel van wat ik tegenwoordig eet. De variatie die je daar kan inbrengen is eindeloos. Een paar van mijn favorieten:

  • aardbeien + sojayoghurt + groene thee + agavesiroop + kardemom
  • banaan + citroen + rijstmelk + zelfgemaakte rijstroom/kokosparfait
  • sinaas + limoen + kokosmelk + gember
  • sojayoghurt + ananas + munt + crushed ijs
  • appelsap + amandelmelk + bevrozen bosvruchten
  • home-made rabarbercompote + aardbeien + vanille + sojayoghurt
  • zeer verfrissend bij warm weer: komkommer + sinaas + limoen + crushed ijs
De groene smoothie van citroen, banaan, ananas, sojamelk en diepgevrozen pak choi (jaja, je leest dit juist) die ik op melkmoetniet.be vond heb ik nog niet geprobeerd maar ik ben uiterst benieuwd naar de smaak. Wie weet mag die binnenkort mee op het lijstje van toppers.

Ze zijn, zoals je ziet, ook een favoriet Instagram onderwerp.

Als ik voor rijstmelk kies (zoals al eerder vermeld is hij o.a. ook allergisch aan soja) maak ik er meteen een allergievrij drankje voor onze kleinzoon mee. Of ijsje, want een smoothie kan je makkelijk invriezen in ijslollyvormen. Op ijsjesgebied ontdekte ik onlangs (voor mezelf dan) in de supermarkt de sojacornetto’s van Ijsboerke. Superlekker!

‘En je calcium dan?’ zie ik je wenkbrauwen fronsend denken. Die haal je echt niet alleen uit zuivelproducten. Noten, vijgen, rucola, sesam, peulvruchten… het zijn maar een paar van de dingen die vol zitten met calcium en die regelmatig op mijn bord liggen.

Nee, dat melk niet hoeft moet je mij niet (meer) te bewijzen!

Dit lees je misschien ook graag...