Aan tafel allergievrij kleine kindjes worden groot mijn familie recepten Thuis vegan

Moeilijk gaat ook…

Al doende leert men en ‘t zal wel nodig zijn ook. Het was toen al geen goed nieuws, en we wisten op dat moment nog maar een fractie van wat ons te wachten zou staan. We moeten ons nóg meer verdiepen in ongekende materie dan gedacht want ondertussen is kleinzoon getest in het UZ en hebben we het verdict gekregen: naast tarwe moeten we nu ook gluten, melk, ei en soja weren. Hij blijkt ook allergisch te zijn aan katten. Kleindochter ondergaat trouwens binnen een paar weken ook de nodige allergietesten. Tja, wat wil je met een oma die met haar SLE bij wijze van spreken zelfs allergisch is aan zichzelf. De uitslag van de zweettest (voor het uitsluiten van muco) die kleinzoon moest laten doen weten we hopelijk ook eind deze week.

Zondag hadden we een feestje voor zoon zijn 27ste verjaardag. Schoondochter had haar best gedaan om zowel een gewone taart voor ons te bakken als cupcakes voor de kindjes die ze samen hadden mogen versieren. Qua vorm waren ze niet helemaal gelukt maar ‘k moet zeggen dat ze best lekker waren. De bananenmuffins die ze geprobeerd had waren mislukt. Kleur krijgen in glutenvrije baksels is precies ook niet gemakkelijk weet ik zelf al uit ondervinding.

Ik heb zelf ook al wat allergievrije bakdingeskes uitgeprobeerd maar ik kan niet zeggen dat ze allemaal een succes waren. Er zal nog serieus geprobeerd en gestudeerd moeten worden!

Dinsdag bakte ik pannenkoeken (110 gr maismeel, 2 kl eivervanger, scheutje vanille en genoeg rijstmelk (de enige die hij mag hebben) om een iets of wat lopend deeg te krijgen). Uit eten gaan als je zulk een allergie hebt is blijkbaar zo goed als onmogelijk ondervonden we. Het glutenvrije deeg is aan de slijmerige kant en dus niet zo goed handelbaar. De pannenkoeken moet je daardoor wat kleiner maken én je moet ze zeker lang genoeg laten bakken of ze zijn niet gaar. Zowel de kleur als de smaak zijn anders dan bij gewone maar bijlange niet slecht.

In Nederland kan je hier en daar wel glutenvrije restaurants vinden maar in combinatie met alle andere ‘te laten dingen’ zal het geen sinecure zijn om iets te vinden waar we terecht kunnen. Geloof me, een gat in de markt zo’n restaurant! Moest ik 10 jaar jonger zijn én gezond zou ik het wel weten.

Dit lees je misschien ook graag...