paaskoeken leveren vegan
mijn familie ontbijt recepten vegan

Coronadagboek, paasontbijt vegan

Een jaar geleden rolden de eerste zelfgemaakte mondmaskers vanonder de naaimachine, bakte ik mijn eigen brood en stokbrood, bestelden we voor de kleinkinderen paaseitjes online. Het kan verkeren zei Bredero.

Paashaas in quarantaine

Want kijk, we zijn een jaar later en zitten nog in ongeveer dezelfde situatie. Mondmaskers moeten nog steeds (en meer), brood bakken doe ik ondertussen niet meer zozeer uit noodzaak maar meer uit gewoonte. En ja, ook dit jaar blijven de paasklokken in Rome en zit de paashaas in quarantaine. De kleinkinderen krijgen hun paaseieren weer via de post. Helaas. Toch blijft het voor hen een leuke verrassing en wij zijn blij dat zij blij zijn.

Inhaalbeweging

In november verleden jaar dachten we nog Kerstmis in te halen deze Pasen. Nope. Ik vrees dat deze Pasen mee opschuift naar de volgende Kerst. Dat gaat een feest geven! Sinds de kleinkinderen met Pasen niet meer op zoektocht gaan naar eitjes in onze tuin zitten manlief en ik altijd in de Provence rond die tijd. Ja, genieten van de geneugten van het Provençaalse voorjaar is ook al van april 2019 geleden. Da’s kak hé maar dat gaan we dubbel en dik inhalen hoor.

Paasontbijt

Vorig jaar vierden we met een ontbijt in de tuin. In België dus en door de coronamaatregelen ook zonder familie. Wat was het mooi weer toen hé, remember? We konden deze week even proeven van hetzelfde. Zondag buiten brunchen zal er niet inzitten als ik het weerbericht er op nakijk maar brunchen zullen we. Binnen. En ook weeral in België. Die Provence-vibes die zoek ik hier wel ergens. Dat lukte in september, waarom zou dat nu dan niet gaan?

En hey, ik heb al zoveel lekkere vegan ontbijtrecepten dat er keuze te over is om van het paasontbijt zelf ook een klein feestje te maken. Doe daar nog de lekkere appelbroodjes en paaskoeken bij waarvoor je het recept hieronder kan vinden en het wordt smullen. De recepten zijn makkelijk.

Vegan paaskoeken, recept

Voor deze koeken gebruik ik de ingrediënten en werkwijze van mijn klaaskoeken. Bij gebrek aan verse gist gebruikte ik droge. Dat werkt ook. In het recept deel je de hoeveelheid verse gist door 3 om te weten hoeveel droge je nodig hebt. Voor dit recept moet je tijd nemen want het deeg moet wel een poos rijzen.

Van 500 gr bloem bakte ik 3 “eitjes”, 6 – uit de losse pols – in de vorm van een paashaas en 3 broodjes. Vers blinken ze het mooist en zijn ze het lekkerst.

Je kan ze goed bewaren. Nadien zien ze er wel wat matter uit omdat de suikersiroop die de glans geeft in de koeken getrokken is.

Vegan appelbroodjes, recept

Nodig voor 10 broodjes: 1 appel, 100 gr gedroogd fruit (eventueel), 45 gr geschaafde amandelen, 500 gr bloem + 2 el, 10 gr droge gist, 2 à 3 kl zout, 2 tl kaneel, 50 gr plantaardige boter, 250 ml appelsap, 6 el poedersuiker.

Voor deze broodjes werk ik met het recept van mijn snel stokbrood maar vervang ik het lauwe water door appelsap. Na het rijzen duw ik het deeg plat en voeg ik kleine stukjes appel, gedroogd fruit, amandelen, kaneel en 25 gr van de boter (in kleine stukjes gesneden) toe. Dan net zoals het stokbrood deeg in 3 vouwen, draaien en stevig oprollen. Ik snij het deeg in gelijke stukken en vorm de broodjes. Goed opbollen! Die gaan ongeveer 15 à 20 minuten op 220 graden in een voorverwarmde oven. Als ze uit de oven komen strijk je ze in met de overige 25 gr gesmolten boter en bestrooi je ze met poedersuiker.

Bakken doe ik niet alleen als ik er zin in heb of wanneer het nodig is. Net zoals ik een emo-eter ben, ben ik blijkbaar ook een emo-bakker. In dit laatste jaar met ups en downs heb ik gemerkt dat bakken me rust geeft op moeilijke dagen. Alleen, het lastige bij bakken vind ik dat niet elk recept in kleine hoeveelheden te maken is. Altijd alles opeten is ook geen optie, de coronakilo’s vliegen er zo ook wel aan.

Bij bovenstaande recepten kan je makkelijk de ingrediënten delen en er minder stuks van maken. Maar hey, soms is het ook gewoon leuk om iemand te verrassen. Bij dochter die maar een paar dorpen verder woont bracht ik deze week dus een paar paaskoeken langs. In het mandje stak ik nog leuke servietjes en een bosje blauwe druifjes ofte Muscari uit de tuin. Toen ik even later vertrok was de helft van de koeken al op.

paaskoeken vegan

Het zonnetje gaat dit weekend nog van de partij zijn dus geniet ervan. Fijn paasweekend!

Dit lees je misschien ook graag...

2 Reacties

  1. zegt:

    Wat ziet dat er allemaal héérlijk uit en ook nog eens mooi om naar te kijken.
    Maar ervan smullen is je van het !!!

    1. Nana zegt:

      Dank je Toos. Zo waar! 😀

Reacties zijn gesloten.