Onkruid als ontbijt ~ De mauvaise herbe au pétit déj…

Ik ben fan van wilde bloemen en ga regelmatig op zoek naar mooie boeketten. Je kan er ook mee koken maar dát doen bleek voor manlief een stap te ver.

Bloemen en/of onkruid die je in de bermen zomaar gratis kan plukken maken toch een véél mooier boeket dan gekochte!? Als één van de kleindochters komt logeren zit er meestal wel een wandeling langs de bermen en weilanden tussen. Zo ook verleden week toen onze jongste kleindochter van 6 enkele dagen bij ons bleef.

We stelden 2 mooie boeketten samen al was dat niet ons echte doel. Eigenlijk maakten we jacht op paardenbloemen om er gelei mee te maken.

Je suis fan de fleurs sauvages, mais on peut aussi cuisiner avec. C’est gratuit, abondant et délicieux! Ma petite-fille de 6 adore ceuillir des fleurs et cuisiner avec moi. Une bonne combinaison pour cette recette: une jolie gelée de fleurs de pissenlits!

Voor een eerste test (1 potje) – want misschien lusten we dat helemaal niet – hadden we 100 gram bloemblaadjes nodig. Een makkie dacht ik. Niet dus, want bijna alle bermen waren al gemaaid. Nu dacht ik net gelezen te hebben dat een eerste maaibeurt niet vóór 15 juni mag gebeuren. Enfin. Uiteindelijk hebben we het nipt gehaald maar we zijn er wel voor naar andere dorpen moeten rijden en dat was nu ook de bedoeling niet. Nu ja, een teleurgestelde kleindochter is erger.

Aan de gelei is wel wat voorbereidend werk én – pas op – je krijgt daar echt vieze bruin/gele vingers en nagels van.

  • op zoek naar bloemen
  • steeltjes verwijderen
  • bloemetjes kort spoelen – hoeft niet als je insecten eet – en laten drogen
  • gele bloemblaadjes verwijderen
  • 100 gr bloemblaadjes in een kookpan doen
  • 25 ml sinaasappelsap, 25 ml citroensap, 200 ml water en 1 takje citroentijm toevoegen
  • laat 5 minuten doorkoken (deksel op de pan)
  • nachtje laten trekken
  • zeven
  • Dans une casserole mettre 100 gr pétales, 200 ml l’eau, 25 ml jus de citron, 25 ml jus d’orange, 1 branche de thym citronelle.
  • Faire mijoter à couvert pendant 5 minutes.
  • Laisser reposer 1 nuit.  
  • meet de gele vloeistof (ik kwam net niet aan 2 dl en heb er nog een beetje sinaasappelsap aan toegevoegd)
  • voeg 100 gr confituursuiker – type 1 kg fruit 500 gr suiker –
    toe (of 50 gr per dl)
  • roer en laat even staan tot suiker wat is opgelost
  • breng aan de kook en laat 3 minuten doorkoken
  • vul een potje, draai het deksel goed dicht en draai om

Smakelijk!

  • Filtrer l’infusion
  • remettre (2 dl) dans une casserole, ajouter 100 gr de sucre à confiture
  • porter à ébullition, compter 3 minutes à gros bouillon
  • verser dans le pot en verre et fermer directement.

Bon appétit!

Hoe het smaakt? Euhm… net zoals het ruikt een beetje. Zowel kleindochter, dochter als ik vonden deze gelei lekker en voor herhaling vatbaar. Manlief weigert ervan te eten. Die kan blijkbaar de knop in zijn hoofd niet omdraaien. Onkruid is en blijft onkruid en dat dient niet om op te eten. Als ik volgende keer zoiets uitprobeer ga ik hem de voorgeschiedenis onthouden. Op mijn verlanglijstje staat namelijk ook paardenbloemhoning (siroop) en een paardenbloembrood, maar dat blijft tussen ons hé. Gelukkig voor hem zal het nog even wachten zijn op een nieuwe lading bloemblaadjes. 

Wist je trouwens dat:

  • de paardenbloem meerdere namen heeft? Pisbloem (de plant is een natuurlijke waterafdrijver), hondstong, hondenbloem, beddepissers, suikerij…
  • dat er 250 verschillende soorten bestaan?
  • zowel de bloemen, (jonge) blaadjes als wortels eetbaar zijn?

Deze ook lezen?

One thought on “Onkruid als ontbijt ~ De mauvaise herbe au pétit déj…

  1. Ageeth Mooij

    mei 26, 2019 at 8:08am

    Wat leuk om te doen! Bij een vriendin drink ik wel eens thee van jonge paardenbloemen. Bij ons is de eerste bloei al lang voorbij.
    Er schijnen trouwens wel 250 soorten te zijn.

    • Auteur

      Nana

      mei 27, 2019 at 4:10pm

      Oh dat van die 250 soorten wist ik niet! Smaakt die thee ook zoals de bloemen ruiken Ageeth?

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.