Aan tafel allergievrij mijn familie recepten taart vegan

Pasen…

Morgen is het Pasen. Om organisatorische redenen hielden wij paaseitjesraapdag (zoals kleindochter het noemt) op palmzondag. Het weer hadden we niet mee want er lag wel 10 cm sneeuw. De paashaas had de eieren binnen moeten verstoppen. Overal werd gezocht, onder de kast tot achter de gordijnen. Mijn eerdere zoektocht naar geschikte allergievrije chocolade voor kleinzoon had gelukkig resultaat zodat ook hij kon smullen maar ‘t was niet meteen van een leien dakje gelopen hoor! Jamin, ik deed er wel drie of vier, verkoopt sinds kort blijkbaar geen Zero Zebra chocolade meer. Gelukkig vond ik uiteindelijk sojavrije paasfiguurtjes met rijstmelk van Bonvita in de natuurvoedingwinkel.

Een huis vol volk en blije kindergezichtjes, héérijk. Er kwam geen ingewikkeld menu op tafel maar gewoon pasta. Zonder groenten hé, zeggen de kindjes altijd. Oma’s Popeyesaus (pesto van spinazie, rucola, zonnebloempitten, look, olijfolie en edelgist) wordt door hen altijd goedgekeurd. 🙂 Gele pluimen en gekleurde kuikentjes die ik via de swap van Nu en dan kreeg kwamen van pas voor de versiering.

Als dessert aten we o.a. chocoladetaart (recept 2 van deze post, voor een grote taart verdubbel je wel de hoeveelheden).

Op algemeen verzoek bakte ik nog eens haverkoekjes met cranberry en blauwe bessen. Daarvan heb ik een lekker recept in het kookboek ‘500 vega gerechten’. Ik pas het wel aan omdat er dingen inzitten waaraan kleinzoon allergisch is én ik halveer de hoeveelheid suiker.

Voor het mijn deeg meng je: 225 gr plantaardige margarine, 125 gr oerzoet of agavesiroop, 75 gr rijstmeel, 75 gr boekweitmeel, snuifje zout, 4 el sinaasappelsap,  snuifje bicarbonaat, geraspte schil van sinaasappel, 150 gr snelkokende havermout, 100 gr gedroogde cranberry’s en 100 gr blauwe bessen. Leg hoopjes deeg (volle koffielepels voor kleine en soeplepels voor grote koekjes) op de bakplaat (laat genoeg ruimte!) en bak een 10 tal minuten op 180°c. Door het gebruik van rijstmeel zijn de koekjes luchtig en bros.

Zoon had op het laatste nippertje zin in kriekentaart. Hmm, dat moest me zo uit de losse pols al wel lukken. Bladerdeeg heb ik altijd in huis. Voor de vulling maakte ik een mengsel van 2/3de van een bakje Tofutti natuur, een half bakje silken tofu, vanille essence, 2 á 3 el vanille puddingpoeder en een scheut agavesiroop. Op het bladerdeeg scheppen en afbakken. Terwijl dat allemaal in de oven zat (een 25-tal minuutjes op 180°c) dikte ik het sap in met een paar schepjes vegabin en voegde er de kriekjes terug aan toe. Zelfs zonder het fruit erop zag de taart er smakelijk uit, zo’n beetje als een flan.

Allebei de recepten zijn makkelijk en perfect haalbaar als je weinig tijd hebt. 

Gezellig en smakelijk paasweekend!

Dit lees je misschien ook graag...

5 Reacties

  1. Wat een heerlijkheid! 🙂

  2. zegt:

    paaseitjesraapdag… mond vol 😀 en zo te zien ook de mandjes! klinkt heel gezellig, ondanks de sneeuw (da&#39;s nog eens een andere ervaring.. vrolijk wit paasfeest…) <br />de pasta klinkt heerlijk (wil ik ook wel eens proberen) en al die zoetigheden …yum yum! <br /><br />(Hoe is het met de longfoto afgelopen? Hopelijk positief nieuws gekregen?) <br /><br />Voor jullie ook een warm

  3. zegt:

    MMM, Fijne Paasdagen, liefs Els

  4. Nou daar is bij jouw weer heerlijk gesmikkeld ..hi ,,hi gr marloeskreatief

  5. Mmmmm die kriekentaart…..heeeerlijk!<br />Fijne Pasen!<br />X Nicole

Reacties zijn gesloten.