Pompoen in de hoofdrol…

‘t Is bijna Halloween en dus viert de pompoen in vele huishoudens hoogtij. Het huis navenant versieren doe ik zelf niet maar pompoen krijgt vanaf nu op onze borden wel regelmatig de hoofdrol. Ik hou niet zo van ingewikkelde recepten of die waarbij een ellenlange boodschappenlijst hoort. Nee nee,  hoe simpeler, hoe beter is mijn leuze…
Pompoentaartje met brood, speculaas en gedroogde vruchten:
Je kruimelt wat speculaas en mengt het met een beetje gesmolten (plantaardige) boter. Druk deze massa op de bodem van een beboterde springvorm goed aan. Zet een half pompoentje 7 minuten in micro (of stoom). Laat afkoelen en lepel er 200 gr gaar vruchtvlees uit. Mix met 1,5 dl sinaasappelsap. Snij 100 gr (oud) volkorenbrood in stukjes en voeg de gemixte pompoen, 75 gr kokosbloesemsuiker (of andere suiker) en 3 el appelmoes (ter vervanging van 1 ei) toe. Mix kort zodat de grote stukken brood verkruimelen. Voeg daar nog 50 gr in stukjes gesneden gedroogde abrikoos, 50 gr gedroogde vijgen, 50 gr verkruimelde speculaas, een mespunt kaneel en wat vanille aan toe. Stort het mengsel op de speculaasbodem en bak 30 minuten in een oven van 180°c.
 
Pompoenstoofpotje:
Ingrediënten: pompoen, prei, look, zoete paprika, rode bonen en tomaat, met als ultieme smaakmakers kaneel en quatre épices (peper, kruidnagel, nootmuskaat, gember). Hier moet verder geen uitleg bij geloof ik hé. Daarbij aten we gestoomde ratte patatjes.
 
 
Ook al was het gemengde slaatje met gemarineerde pompoen een voltreffer, ‘k ga toch nog wat sleutelen aan de marinade denk ik. Tips zijn welkom.
 
 
Fijngesneden schijfjes pompoen gemarineerd in vers sinaasappelsap, appelsap en komijn. (Eerst even opkoken en laten afkoelen in het sap). De marinade gebruik je als vinaigrette op de sla (ik koos voor rucola, wortel, rode ui en koolrabi) door bij te kruiden met peper en zout en op te werken met een goede olijfolie.  
 
Tip: Probeer ook eens een deel van de bouillon te vervangen door sinaasappelsap als je pompoensoep maakt. Afkruiden met peper, zout en komijn. Jammie!
 
Is dit geen prima materiaal om uit te testen op een herfstige en regenachtige zondagmiddag!?

Deze ook lezen?

One thought on “Pompoen in de hoofdrol…

  1. Krek wak wou

    oktober 28, 2013 at 4:01pm

    Mmmmmm wat lekker…ik ga zeke dat stoofpotje proberen!<br />Smakelijk!<br />X. Nicole

  2. Daniëlle De Winter

    oktober 27, 2013 at 3:57pm

    Hier eten ze dit niet. Ik kan nog juist pompoensoep maken. Je tip ga ik eens uitproberen.<br />Grtjs<br />Daniëlle

Reacties gesloten.