gedachten recepten vegan

BBQ time, moeder moet niet koken…

Zondag moest de onverwacht aangekochte nieuwe barbecue uitgeprobeerd worden. Prima voor mijn eerste vegan test. ‘t Zou iets simpel worden. Ten eerste omdat we maar onder ons tweetjes waren en ten tweede omdat het niet voorzien was en ik dus moest roeien met de riemen die ik had.

Van twee seitan worsten maakte ik satés met paprika en zoete ui. Er gingen ook wat aardappelschijfjes op en twee maïskolven (lekker met curryboter). Veganaise voor erbij en een coeur de boeuf tomatensalade met groene olijven. Ik besloot ook om ineens de gegrilde watermeloen (een gerecht dat ik las in Puur Plantaardig) eens uit te proberen.

Besluit: Vegan bbq’en lijkt me weer een heerlijke uitdaging! Vegetarisch ‘vlees’ is sneller klaar dan echt en daarmee moet ik in ‘t vervolg wel rekening houden. De groenten waren namelijk nog (veel) te krokant. De zelfgemaakte vegan versie van mayonaise (100 ml  ongezoete sojamelk, 150 ml zonnebloemolie, 2 tl mosterd, 1 el azijn, peper en zout in de blender) viel ook bij manlief in de smaak. Wat de meloen betreft; manlief was er niet zot van. Ikzelf vond hem wel lekker (‘k maakte hem met de curryboter van de maïs) maar omdat hij zoet gecarameliseerd was vond ik het toch eerder iets voor na het eten. Misschien moet ik hem ook op een hetere bbq leggen zodat hij veel droger wordt. Maar bon, smaken deed het wel.

Morgen komen de kinderen en kleinkinderen bbq’en voor moederdag (in het Antwerpse vieren we dat op 15 augustus). Lekker makkelijk, moet ik niet koken. Toch? Voor hen zal er vlees voorzien zijn, voor mij een vegan versie. Al zal ik hen stiekem laten meeproeven van de veganaise (ga er cocktailsaus en currysaus mee maken). Ook het dessert zal 100% plantaardig zijn zonder dat ze het zelf beseffen. Een bordje met gebakken banaan, crunchy chocoladecakejes en deze recente bangelijk lekkere ontdekking…

Een chocoladedessert van 400 gr zijden tofu, 300 gr pure chocolade, 3 à 4 el ahornsiroop en wat geraspte nootmuskaat.

En dit mag hier ook niet ontbreken…

TIJD OM TE BARBECUEN!
 
Hierbij is het erg belangrijk om te weten dat een man ook bepaalde kookkunsten kan vertonen.
Zie hieronder de details van de ons allen zo bekende barbecue ceremonie:
 
1. Man haalt barbecue en kolen uit de schuur.
 
2. Vrouw maakt de grill van de barbecue schoon.
 
3. Vrouw gaat naar de winkel.
 
4. Vrouw gaat naar de slager.
 
5. Vrouw gaat naar de bakker.
 
6. Vrouw maakt de salades klaar en bereidt de groenten.
 
7. Vrouw bereidt de diverse vleessoorten.
 
8. Vrouw legt al het vlees op een schaal samen met alle andere barbecue benodigdheden, zoals kruiden etc.
 
9. Vrouw brengt de schaal en de schoongemaakte grill naar de man die bij de barbecue staat te wachten met een biertje in z’n hand.
 
10. Man legt het vlees één voor één op de barbecue.
 
11. Vrouw gaat de tafel dekken.
 
12. Vrouw checkt de groenten die ze aan het koken is.
 
13. Vrouw bereidt het dessert.
 
14. Vrouw gaat naar buiten om de man te vertellen dat het vlees op de barbecue aanbrandt.
 
15. Man pakt het aangebrande vlees van de barbecue en geeft het op een schaal aan de vrouw.
 
16. Vrouw pakt de borden en serveert het serviesgoed uit.
 
17. Man schenkt de drankjes in.
 
18. Vrouw ruimt tafel af en gaat koffie zetten.
 
19. Vrouw serveert koffie en dessert.
 
20. Vrouw ruimt tafel weer af.
 
21. Vrouw gaat afwassen en de keuken opruimen.
 
22. Man laat de barbercue staan; er branden immers nog wat kooltjes.
 
23. Man vraagt aan vrouw of ze vandaag blij is dat ze niet hoefde te koken.
 
24. Man ziet vrouw verbaasd kijken en concludeert dat het onmogelijk is om vrouwen gelukkig te maken.
 
 

Hoe dan ook, hier zal het morgen, in de letterlijk en figuurlijke zin van het woord, lekker feest zijn. Ik wens alle moeders hetzelfde toe!

FIJNE MOEDERDAG !

Dit lees je misschien ook graag...