A table recepten taart vegan

Coronadagboek, recept voor een zonnetaart ~ tarte soleil aux herbes

Een zomerse lunch in de lente, hoe tof is dat. Het zijn van die kleine dingen die het leven momenteel fijn maken. Tijd om een nieuw receptje uit te proberen.

Tijd, heel veel extra tijd hebben we momenteel allemaal. Extra tijd om te koken maar ook om te eten. Dankzij het mooie weer doen we dat vooral buiten in de tuin. Het lijkt wel een beetje zomer in april. Zalig voor een zonnekind als ik.

Een hartige taart met kruiden in de vorm van een zon, hoe zomerser kan het zijn. Als lunch met een salade, als voorgerecht of om te delen bij het aperitief. Veel heb je niet nodig. Ik ben er zeker van dat je zélfs in deze coronatijden niet speciaal naar de winkel moet lopen om de ingrediënten in huis te halen:

Voor een hele vegetarische taart (= 4 personen): bladerdeeg (2 rollen), 150gr kaasblokjes, 2 teentjes look, bussel peterselie, bussel bieslook, 2 eieren, 100gr champignons, 80 gr amandelschilfers en 4 sl olijfolie. Veganize it: Wil je deze taart vegan maken dan zal je enkele ingrediënten moeten vervangen. Zorg dat je bladerdeeg gemaakt is met plantaardige boter, bv huismerk Albert Heijn of Tante Fanny. Vegan kaas is momenteel bijna overal verkrijgbaar. In de biowinkel maar ook bijvoorbeeld bij supermarktketen Jumbo heb je ruim de keuze. Gebruik gerust gemalen kaas in plaats van blokjes, ze worden toch vermalen. De eieren vervang je door 2 porties no-egg. De taart bestrijken doe je met sojamelk, dit geeft hetzelfde goudkleurige knapperige laagje bij het bakken.

Omdat we maar met z’n twee zijn maakte ik een halve taart, dus met maar 1 rol bladerdeeg en de helft van de ingrediënten, maar ik zal het recept uitleggen voor een hele. Voor de halve doe je alles exact hetzelfde maar op de helft van het deeg. Dat vouw je nadien dicht zodat je een halve zon bekomt. Helaas bedacht ik pas nadat het gerecht uit de oven kwam dat ik beter foto’s had gemaakt van de “making of”. Nu zag ik wel dat er genoeg info te vinden is op het internet. Tik maar eens “zonnetaart” in.

Alles had ik in huis. Het bladerdeeg haalde ik bijvoorbeeld uit mijn diepvries, de kruiden (peterselie, gewone en Chinese bieslook) uit mijn kruidentuintje, de champignons waren een overschotje van een eerder gemaakt gerecht.

Om te beginnen verwarm je de oven op 175 of 180 graden. Blender de kaas, noten, look, kruiden, champignons, 1 ei en olie tot een smeuïge massa. Voeg peper en zout toe.

Leg het bladerdeeg (mét bakpapier) op de bakplaat en leg in het midden een hoopje vulling. Laat wat vrije ruimte en verdeel (een beetje als een worst) de rest van de vulling in een cirkel. Vanaf het midden heb je zo dus vulling, deeg, vulling, deeg. Leg het tweede vel bladerdeeg er bovenop. Zet in het midden over de vulling een omgekeerde kop of kom en druk wat aan. Druk verder de buitenste randen van de taart aan met een vork om het deeg op elkaar aan te sluiten. Bestrijk met eigeel. Snij nu met een mes de buitenste rand (die met de “worst” vulling in) van de taart in reepjes te beginnen vanaf de rand van de middenvulling. Geef nadien elke portie die je zo bekomt een halve draai om de zogezegde stralen van de zon te vormen. (De eerlijkheid gebiedt mij om te vermelden dat dit beter lukt met vers bladerdeeg. Eens ontdooit is het een beetje nat en plakkerig wat het moeilijker maakt om de blaadjes te draaien.) Bak de taart 30 à 45 minuten in de oven tot mooi goudbruin.

De vulling proeft naar gehakt en ziet er ook een beetje zo uit. Ik serveerde er een salade bij van veldsla, rucola, tomaat en rauwe bloemkool.

Tip: met dit recept kan je ook vegetarische of vegan worstenbroodjes maken. Vervang de kaas eens door tapenade of truffelpasta of meng bij de vulling eventueel stukjes olijf.

Une tarte soleil aux herbes

Une tarte salée aux herbes en forme de soleil, l’été en printemps! Pour le déjeuner accompagné d’une salade, en entrée ou à partager pour l’apéro.

Ingrédients: 2 rouleaux de pâte feuilletée, 150 g de fromage, 2 gousse d’ail, 1 bouquet de persil et de ciboulette, 2 oeufs entiers, 100 g de champignons, 80 gr flocons d’ amandes , 4 cuil. À s. d’huile d’olive.

  • préchauffez le fout à 175°c – 180°c
  • mixez fromage, noix,l’ail, les fines herbes, les chapignons, 1 oeuf et l’huile d’olive
  • déroulez une pâte feuilletée sur sons papier sulfurisé et commencez à y déposer le mélange haché
  • formez un boudin circulaire au bord de la pâte avec le mélange, et un petit disque au centre
  • couvrez de la seconde pâte feuilletée, déposez un bol vien au centre et appuyez fermement
  • soudeze le pourtour de la tarte en utilisant le dos d’une fourchette
  • badigeonnez d’oeuf battu
  • découpez la tarte en parts égales, en laissant le disque central intact
  • twistez chaque portion découpée d’un quart de tour: la garniture doit se retrouver au-dessus.
  • Cuisez 30 à 45 minutes au four

Dit lees je misschien ook graag...