mijn familie recepten vegan

Dagen zonder vlees (2)

Na 12 dagen meedoen met ‘Dagen zonder vlees’ bespaarden we…

dzv na 12d

We aten zoals altijd geen vlees maar ook de kinderen en kleinkinderen moesten eten wat de pot schafte. Zo kregen ze bijvoorbeeld pasta met groentensaus en vegan gehakt, Turks brood met veggie balletjes, veel groenten en home made humus voorgeschoteld. Geen vleesbeleg bij hun boterham, net zoals ik me had voorgenomen.

Zoon had er zo zijn bedenkingen bij. ‘Jij eet zelf nooit vlees, je schrijft je in voor “Dagen zonder vlees” en dus moeten wij het eigenlijk in jouw plaats doen?’ was zijn commentaar. Eigenlijk feitelijk heeft hij gelijk maar het gaat er mij meer om dat ik voet bij stuk leer houden zoals ik hier al schreef.

Toch zie ik het als een persoonlijke uitdaging. 40 dagen zonder vlees is meer dan geen vlees of vis eten. Seizoensgroenten kopen bijvoorbeeld, of  zo weinig mogelijk verspillen én liefst producten aanschaffen zonder wegwerpverpakking. Die groenten dat is het probleem zo niet, verspillen ook niet maar geen wegwerpverpakkingen kopen!? Nee, in dat laatste slaag ik niet altijd.

Eten weggooien deden we niet of amper. Maken voor 2 keer of met de overschot wat anders prepareren de dag nadien doe ik altijd en was dus ook nu geen probleem. Wat er zoal op tafel kwam?

Ragout van champignons met rijst/granen/linzen en gestoomde broccoli (geen seizoensgroente)

2016-02-10 19.10.13kl

Rijst met linzen, prei, wortel, veldsla en gepaneerde oesterzwammen.

2016-02-11 18.51.44

Bij overschot van de rijst en linzen kwam de dag nadien falafel en geroosterde spruitjes met gember en citroen.

2016-02-15 19.46.54

De rest van de spruitjes ging de dag erna koud in een wrap. Erbij: humus, couscous, rode kool, kikkererwt, ui, peterselie, gedroogde vijgen en veldsla.

2016-02-16 18.50.26

 

Ik hou niet van gekookte spruitjes. Ik wok ze meestal. Het recept met gember en citroen dat ik deze keer probeerde is een absolute winner! Meng daarvoor 500 gr gehalveerde spruitjes met 2 el olijfolie, 1 el gembersiroop, 1 cm geraspte verse gember, zeste van een halve citroen. Meng en leg op een bakplaat. Rooster 10 minuten op 200 graden, schep om en bak nog eens 8 à 10 minuten tot ze beetgaar zijn. Of wok ze. Bestrooi met grof zout, peper en bedruppel eventueel met citroensap.

Dit lees je misschien ook graag...

17 Reacties

 1. Lijken mij ook heerlijke recepten maar ben je niet wat te streng?

  1. Nana zegt:

   Streng? Ik denk het niet nee. Het is niet dat ze alle dagen bij ons eten. Ik probeer ook om het altijd zo veel mogelijk naar hun zin te maken zodat ze amper beseffen dat ze geen vlees eten. Het is ook maar tijdelijk voor hen hé.

 2. zegt:

  Wat knap! Goed bezig! Het eten ziet er lekker uit! Mijn vriend en ik eten niet elke dag vlees, ik denk 3-4 in de week. Als we vlees eten is het vaak biologisch. Daarnaast eten we ook vegetarisch vlees ;-). 40 dagen zou ik wel te lang vinden.

  1. Nana zegt:

   Wat is 40 dagen op 365? 😉 Ze zijn trouwens zó voorbij als je lekker eet. 🙂

 3. Dankzij onze vegetarische zoon eten we minder vlees. Sowieso als hij thuis is of wij bij hem zijn maar ook als hij er niet is. Het is geen straf om zonder vlees te eten, maar 40 dagen is voor mij persoonlijk een beetje teveel van het goede …

 4. Je gerechten zien er heerlijk uit. Wie zou het vlees daarin nou missen?!
  Ach, je arme zoon, hij heeft het maar zwaar met zo’n moeder 😉

  1. Nana zegt:

   Hahaha, of ik met hem. 😉

 5. Wat heerlijk; die spruiten maak ik zeker een keer en zonder vlees is niets mis mee, probeer het zeker 1 tot 2 x in de week 🙂

  1. Nana zegt:

   Succes!

 6. Wij eten steeds minder vlees en dat hoor ik van veel mensen om ons heen. Seizoensgroenten eten doe ik altijd al, ik had een vader die al de groenten zelf kweekten en wij waren gewend om te eten wat er van het land kwam. Zomers in de Ardèche eet ik ook doorlopend van het land, ik koop niets.

 7. Nou dat ziet er allemaal heerlijk uit ,hier ook geen vlees hoor ,nooit en missen doe ik het niet alles her gebruik ik hier ook ,eten is een feest

 8. Kris zegt:

  Die spruitjes zijn vast super lekker… als ik al maar aan je bloemkool in de oven denk! Man wat een lekkernij! Heerlijke gerechtjes maakte je… hier is het nog een beetje zoeken want wij zijn normaal geen vegetariërs. Ik maakte tofuburgers volgens een receptje van internet… niet te eten…vond ik… de echtgenoot deed nog een poging om het lekker te vinden. Vanavond linzenburgers proberen. Hopelijk zijn die wel lekker. Het afvalarm winkelen is bedroevend moeilijk… ik huppel met stoffen zakjes en voorraadpotjes naar de buurtwinkels maar in de supermarkt is het “huilen met de pet op”… zelfs aubergines, selder en komkommers proppen ze in plastiek… Verschrikkelijk! Moest je nog een tip hebben van een goed kookboek… altijd welkom!
  Fijne dinsdag!

  1. Nana zegt:

   Zonder verpakking is echt het moeilijkst. Gelukkig regelmatig markt in de buurt, dat helpt. Kookboeken… ik zal eens denken welke ik kan aanbevelen.

 9. Homemade and more zegt:

  Ziet er allemaal lekker uit. Zonder vlees heb ik geen probleem mee maar ik vrees dat de echtgenoot daarmee niet akkoord is.

  1. Nana zegt:

   Gelukkig is de mijne een makkelijke wat eten betreft. Hij eet overdag wel vlees maar thuis zelden of nooit.

 10. Verpakkingen vind ik ook heel moeilijk. Ik doe mijn best en ik sorteer het goed maar zonder verpakkingsloze winkel in de buurt kan je ook niet veel meer doen. wat kan koop ik in groot verpakkingen zoals peulvruchten ofzo.

 11. hier is ook het zonder verpakking het moeilijkste…

Reacties zijn gesloten.