gedachten mijn familie recepten resto vegan

Dagen zonder vlees…

40 dagen zonder vlees. Het is een super initiatief dat dit jaar veel meer gehoor krijgt dan voorheen. Een goede vooruitgang lijkt me. Het opzet: 40 dagen minder vlees en vis eten. Start: vandaag!

Mijn dagen zijn altijd zonder vlees maar als de kinderen komen eten schotel ik het hen, op vraag, dikwijls wel voor. Soms dénken ze dat ze vlees eten terwijl dat niet zo is. Een beetje rekening houden met de smaak van de kindjes is een must natuurlijk of ze laten het staan. Onbekend is onbemind hé.

Wat eten we (klik) zoal als er geen vlees op tafel staat?

40 dagen zonder vlees

Nog wat inspiratie nodig?

Wat zoet (klik) om af te sluiten?

Eet je liever uit? Klik dan op de onderstaande tips die ik voor je heb…

Zelf eet je al enkele jaren volledig plantaardig dus hoe kunnen 40 dagen zonder vlees dan een uitdaging voor je zijn zie ik je denken. Wel, ik ga proberen om de kinderen hun vraag naar vlees te negeren en hen enkel vegetarisch of vegan voor te schotelen. ´De grootste uitdaging zal daarbij hun broodbeleg zijn. Hahaha, bij nader inzien eigenlijk meer een challenge voor hen dan voor mij.

Ik ben dus ingeschreven bij 40 dagen zonder vlees. Jij ook?

Denk eraan: Per vegetarische dag bespaar je:

 • 11m2 op uw ecologische voetafdruk
 • 1000 liter water [= 10 baden]
 • 2 kg broeikasgassen [= 15 km autorijden]

Qua ecologische voetafdruk moet ik andere uitdagingen aangaan om aan het vereiste minimum te komen hoor. Ik scoor wel een pak beter dan de gemiddelde Belg. Vooral het gebruik van de wagen doet aantikken. Elke weekdag wordt er tussen de 50 en 100 km gereden (Manlief werkt in Antwerpen dus het woon-werk verkeer alleen al werkt dit in de hand.) En oké, we gebruiken die auto ook om verschillende keren over en weer te rijden naar de Provence. Toch beter dan met het vliegtuig denk ik dan. We gebruiken zelden het openbaar vervoer maar dat is niet omdat we niet willen. Waar we wonen is het praktisch gezien bijna onmogelijk om enkel op die manier ergens vlot te geraken. Dat het hebben van een abonnement op tijdschriften en kranten slecht is voor het milieu had ik niet verwacht. Weer slechte punten want ik heb er verschillende, máár ik recycleer ze wel! Nog een geluk dus dat ik al geen vlees meer eet. Mijn score:

ecologische voetafdruk

Mochten ze recycleren en ander creatiefs plus kopen bij en brengen naar de kringwinkel erbij tellen zou ik een pak beter scoren. Het resultaat is dus met een korrel zout te nemen. Of denk ik dat alleen maar om in de toekomst met een gerust geweten naar de Provence te kunnen rijden?

Bereken je graag zelf je ecologische voetafdruk? Klik dan hier.

Dit lees je misschien ook graag...

8 Reacties

 1. Ik heb me dit jaar ook ingeschreven en ik zal zeker op jouw blog inspiratie komen zoeken voor vegetarische receptjes!

  1. Nana zegt:

   Toppie! 🙂

 2. die gerechten zien er wel heerlijk uit…soms vergeten we wel hoe lekker vegetarisch kan zijn!

 3. Verrukkelijk! Ik wil wel bij jou aan tafel 😉

  1. Nana zegt:

   🙂 Altijd welkom hoor.

 4. Ik zelf doe niet mee aan Dagen zonder vlees, nooit gedaan eigenlijk. Ik eet sowiso weinig vlees. Wel ben ik van plan mee te doen aan de volgende veganchallenge omdat dat me een grotere uitdaging lijkt. Alleen heb ik dat hier thuis nog niet verteld 😉

  1. Nana zegt:

   Oei. Benieuwd naar de reactie van je huisgenoten. Als je het goed aanpakt gaan ze het amper merken. 😉

 5. Wij doen, natuurlijk, mee!

Reacties zijn gesloten.