Love tiramisu maar eet het zelden op restaurant omdat het veel te zwaar is. Mascarpone bevat nu eenmaal veel vet. Thuis komt het wél af en toe als dessert of vieruurtje op de tafel maar dan gemaakt op mijn manier. Ik vervang namelijk de mascarpone door ricotta wat het uiteindelijk veel lichter verteerbaar maakt.
Tiramisù o non tiramisù
Is een tiramisu zonder koffie nog tiramisu? Is tiramisu zonder mascarpone nog tiramisu? Ja, de Italianen draaien nu waarschijnlijk zwaar met hun ogen, maar sorry. Mag ik het dan gewoon geen tiramisu meer noemen? Awel, ik doe het toch! Het zou trouwens – volgens wikipedia – letterlijk trek mij omhoog betekenen. En, geloof me of niet, onze vrienden waren in de wolken van mijn tiramisu!
Du-h-us… krijg je hier het recept van mijn Antwerpse versie met Hoogstraatse aardbeien, én met een extra tip!
Hoogstraatse tiramisu, voor 4 personen
Siroop: Maak een lichte siroop (niet te lang laten indikken) van aardbeien en suiker (evenredig qua gewicht, bijvoorbeeld: 200 gr aardbeien is 200 gr suiker). Tip: Ik gebruik ook altijd de afgesneden kroontjes – waar dikwijls nog veel vruchtvlees aanhangt – om dit te maken want heel de rimram gaat nadien toch even door een zeef. Voeg een goede scheut Elixir d’Anvers toe, óf tijdens het koken (zo kook je de alcohol eruit) óf erna als je er graag de smaak van de alcohol wil behouden. Uiteraard kan je hier andere drank gebruiken indien gewenst.
Crème: Klop het eiwit van 2 eieren op met 30 gr poedersuiker. Meng de 2 eigelen met 250 gr ricotta en 30 gr poedersuiker. Klop luchtig met een garde. Vouw er de opgeklopte eiwitten door.
Tip: Wil je dit gerecht vegan maken? Maak de crème dan van een mengeling zijden tofu (o.a. te koop bij Bio-Planet en Jumbo) en vegan roomkaas (bijvoorbeeld Violife, gewoon te koop in bijna elke supermarkt).
Samenstellen: Neem boudoir koekjes en doop ze in de siroop. Leg ze om en om met de crème en gesneden aardbeien in een glas, kom of op een schotel naar eigen smaak. Ik hou wel van tiramisu in een glas. De koekjes zijn dan wel in stukken gebroken maar dat eet ook makkelijk. Eindig met een laag aardbeien en schaaf er wat donkere chocolade over.
Smakelijk!
Klik hier voor het recept van een tiramisu-like (vegan) taartje.
Nog zin in wat anders zoet? Klik hier voor al mijn andere zoete recepten.