mijn familie recepten Thuis vegan

Komen eten…

Allez, daar leek het volgens tante toch op. Als amuse serveerde ik slaatje (seitanpaté mengen met fijn gesneden ui en zure augurk, curry ketchup, likje sojaroom)  met casave en kerstomaatjes.

Nadien kwam er nog een pompoen/kastanjesoep (gemaakt van flespompoen, kastanjes, ras-el-hanout en komijn, gekookt in half sojamelk / half groentenbouillon, dan de mixer erin) op tafel en als hoofdgerecht een ovenschotel met een slaatje van veldsla en oranje, witte, gele en paarse wortel.

Bij elke hap probeerde ze te raden wat er naast aardappelpuree juist in de ovenschotel verwerkt zat. ‘Hmm, ik kan toch niet exact zeggen wat erin zit’, zei ze na een paar happen en dus gaf ik mijn geheim maar prijs. Ui stoven in olijfolie, kastanjechampignon in schijfjes erbij doen, blokjes pompoen ook. Nadien voeg je ook seitangehakt , tomatenblokjes en wat groentenbouillon toe. Kruiden met peper, zout, klein beetje knoflookpoeder en Italiaanse kruiden. Na een 10-tal minuutjes stoven komen er nog beetgare spruitjes bij. In kleine ovenschoteltjes (of één grote) verdelen en aardappelpuree erover scheppen. Een 20-tal minuutjes op 200 graden, en voilà, mijn vegan shepherd’s pie versie is klaar!

Nog voor ik kon zeggen dat dit gerecht met nepgehakt was gemaakt zei ze ‘Hey, maar jij mag je toch geen gehakt eten!?’ Ha, ze had niet eens het verschil geproefd. Zo zie je maar dat alles eten en alles weten niet noodzakelijk hetzelfde is.

Tante kan eigenlijk niet echt goed koken en ze doet het ook niet graag. Een topdessert is voor haar condérijst uit een pakje. Condérijst kon ze krijgen maar, uiteraard, niet uit een pakje. Toch zot, het is zo snel gemaakt!

Ik maakte het, deze keer met amandelmelk, zo: 150 gram risottorijst 4 minuten koken in 1 liter water. Afgieten en spoelen onder koud water. 800 ml amandelmelk aan de kook brengen, rijst toevoegen en 20 minuten onder regelmatig roeren laten garen. Zoeten met agavesiroop en beetje laten afkoelen. 150 ml sojaroom opkloppen en onder de rijst spatelen. Potjes vullen (eventueel met stukjes fruit onderaan) en een paar uur laten koelen in de ijskast. Wil je er timbaaltjes van maken die je voor het opdienen kan omkeren dan voeg je na het koken een gram agar agar toe.

Na het eten werd ze, net zoals bij het echte “Komen eten”, thuis afgezet met de wagen. Of ze ook punten heeft gegeven weet ik (gelukkig?) niet.

Dit lees je misschien ook graag...