Alles komt terug. Eerst waren het de seventies, nu de 80ties en 90ties… En, volgens dat ik zo her en der hoor en lees ook het veelbesproken Dr. Atkins dieet van die tijd, zij het dan onder een andere noemer. Low carb, het is in!
Zo erg dat ik vandaag in de krant las dat een heel dorp (of toch de grote meerderheid) al maanden een koolhydratendieet volgt, op vraag van de sportarts en huisdokter. Leende, een Nederlands dorp net aan de grens zou in een gezondheidsonderzoek van de overheid heel slecht gescoord hebben en dat zette de twee dokters aan het werk. Hun Low Carb High Fat-dieet gebaseerd op natuurlijke vetten, weinig koolhydraten en geen geraffineerde suikers sloeg bij de inwoners aan.
De bakker bakt sindsdien koolhydratenarm brood, de frituur verkoopt dan wel minder frietjes maar eens zoveel frikandellen. Bij de supermarkt wordt het brood oudbakken terwijl je kijkt maar ze kunnen de aanlevering van yoghurt en noten niet bijhouden. De broodjeszaak serveert broodjes zonder broodje. Hun broodje van het huis, hou je vast: hamburger/ui/champignons/spek/ei/kaas.
Zucht, wie krijgt zoveel vet binnen zonder leverkramp denk ik dan? Alle dagen?
Eén van mijn vriendinnen volgt sinds een paar maanden ook een koolhydraatarm dieet. Zij volgt een dieetplan van Jasper Alblas. Er zaten echt lekkere en gezonde gerechten tussen, ook vegetarische en veganistische, zag ik toen ze me haar dieetplan toonde. De dagmenu’s die ze toegestuurd krijgt lijken me redelijk. Het werkt voor haar en als dat onder dokterstoezicht gebeurt kan ik dat alleen maar toejuichen.
Onlangs kwam ze op bezoek en ik vond het dan ook niet meer dan normaal om haar een op maat gemaakte lunch voor te schotelen. Low carb maar wél volledig plantaardig uiteraard. Na wat opzoekwerk zag ik dat er best wat recepten in mijn eigen archief zaten. Sommige had ik al meermaals gemaakt, andere dingen waren nog niet tot uitvoering gekomen. Ik besloot het dus niet te moeilijk te maken. Schoenmaker blijf bij je leest, weet je wel.
Als aperitief/voorgerecht serveerde ik een bloemkool/komkommer/seldersoepje met low carb crackers en een kikkererwtendip.
De crackers zijn best makkelijk te maken en écht overheerlijk!
Verwarm de oven op 180°c Meng 200 gr sesamzaad met 100 gr andere zaden naar keuze, 50 gr gepofte quinoa, 50 gr quinoameel, zout en 400ml warm water. Laat een 15 tal minuten staan tot een dik papje. Best dat je bij de zadenmix ook wat gebroken lijnzaad toevoegt, dat helpt het indikken.
Smeer het verkregen papje uit op een bakvel. Leg er een tweede bakvel over en rol het zo dun mogelijk uit. Haal het bovenste bakvel weg en bak 15 minuten in de oven. Haal uit, snij provisoir in stukken. Dit om het achteraf makkelijker te kunnen breken. Bak nog 15 minuten. Laat afkoelen. De dip die ik erbij serveerde was een gewonen kikkererwtenhummus waar ik wat sojayoghurt doormengde. Dit maakt het wat smeuïger en lichter.
Het hoofdgerecht was, zonder dat ik er erg in had een low carb gerecht dat hier sowieso heel regelmatig op tafel komt, courgetti met spinazie/amandelpesto en rucola.
Ik maak het niet altijd op dezelfde manier klaar. Bijna altijd à l’improviste, naar gelang wat ik in huis heb. Soms bak ik de courgetti (slierten van courgette, ondertussen algemeen bekend), soms stoom ik ze even in de oven of warm ze op in een saus. Ze zijn trouwens ook lekker koud met vinaigrette. Deze keer warmde ik ze op in een bodempje van de soep die ik voordien serveerde. De pesto voegde ik eraan toe zodat ik eigenlijk een warme saus bekwam.
De pesto op zich is heel snel klaar. Spinazie, rucola, gepelde amandelnoten, teentje look, peper, scheut olijfolie en een lepel edelgist in de blender. Klaar.
Bij een koffie kopje koffie aten we koolhydraatarme en suikervrije amandel-marmercakejes.
Voor het deeg meng je 8 el amandelmeel met 3 el no-egg (opgeklopt met 6 el water) en 1 grote rijpe geprakte banaan. Bij 1/3de van het beslag voeg je 1 tl cacaopoeder. Doe om en om het deeg in de vormen en roer even door om het marmereffect te krijgen. Bak een 20-tal minuten op 180°c.
Mijn vriendin was heel tevreden en ik had meteen wat meer zicht op zo’n koolhydraatarm dieet. Af en toe zo’n gerecht in je menu integreren is niet zo moeilijk en lijkt me niet ongezond ook. De crackertjes maakte ik voor het eerst maar zeker niet voor het laatst. Ik kreeg van haar enkele recepten die ik in de toekomst wel eens wil uitproberen. En zo was iedereen op het einde van de middag meer dan tevreden.
Quelques recettes végane pour un régime faible en glucides:
- Crackers aux graines et quinoa soufflé:
Mélangez 200 g de sésame + 100 g de graines (lin, tournesol,…), 50 g quinoa soufflé, 50 g de farine de quinoa et sel. Versez en 400ml de l’eau chaud. Remuez de façon à obtenir une pâte bien homogène. Laissez 15 mn. Etalez la pâte assez finement au rouleau entre 2 feuilles de papier cuisson. Retirez la feuille du dessus. Glissez la feuille sur une plaque de cuisson et enfournez 15mn dans un four préchauffé sur 180°c. Coupez provisoir en rectangles réguliers et poursuivez la cuisson encore 15 mn. Laissez refroidir avant de déguster.
- Spaghetti de courgettes (courgetti), pesto d’épinards et roquette aux amandes.
Mixez pousses d’épinards, roquette, amandes, flocons de levure noble, huile d’olive, gousse d’ail, sel/poivre.
- Petits cakes marbrés aux amandes.
Mélangez 8 c.à.s. farine d’amandes avec 3 c.à.s. no-egg (fouetté avec 6 càs de l’eau) et 1 banane bien mûre. Divisez la pâte en 2 (1/3, 2/3) et ajoutez 1 càs de cacao dans une. Mélangez les dans les moules. Enfournez depuis +/- 20 mn sur 180°c.
Het ziet er lekker uit en wat lief dat je het zo geregeld hebt.
De crackers lijken mij ook heerlijk met al die zaden,
Proberen zou ik zeggen. 😉