Taart uit de losse pols…

Ik hou van taart maar mijn weegschaal zegt me al een poos dat ik er beter even afblijf. Ja ja zelfs een vegan taart is een aanslag op mijn lijn. Als ik er nog maar naar kijk is er al een kilo bij. Helaas, want het is allemaal zo lekker hé. Gelukkig is het de laatste tijd veel te warm om taart te eten, dat maakt het iets makkelijker. Tenzij er natuurlijk een jarige is in de familie…
Kleinzoon Poppe werd 3 jaar vorige week. Het eigenlijke feestje was pas zondag maar op de dag zelf wilde hij ook wel taart. Bananentaart. En kaarsjes uitblazen natuurlijk. Nu, ik had naar de bakker kunnen gaan om er een te kopen, had ik meteen een reden om er niet van te eten, maar euhm… nee hoor, yolo… ik maakte ze lekker zelf. Vegan dus.

Voor de bodem verkruimelde ik droge koekjes en speculaas en mengde dat met een paar lepels sojamelk en gesmolten plantaardige boter tot er een smeuïg deeg ontstond. Aandrukken in de taartvorm en 10 minuten afbakken op 175°c. Na afkoelen kwam bovenop een laag vanillepudding (gemaakt met sojamelk) en een laag Alpro sojaslagroom. 2 bananen in schijfjes werden gesprenkeld met citroensap om ze niet te laten verkleuren. Het cijfer 3 zijn, zoals je wel kan zien, schijfjes aardbei. Het geheel kreeg ook nog een dun laagje (vooraf verwarmde) abrikozengelei. Hij lustte ze. Ik ook.

Zaterdagavond viel mijn frank dat ik ook voor zondag taart moest voorzien. Mocht het alleen voor mezelf geweest zijn had ik dat consiuus kunnen vergeten. Dat was het niet, kleinzoon Lanke moest er ook van eten en ik kon dat manneke toch niet zonder taart zetten zeker. Na een kijkje in de voorraadkast improviseerde ik zondagmorgen een kokos-chocolade-bessen taart. Helemaal allergievrij want zonder gluten, tarwe, ei, melk of soja. Vegan natuurlijk.

Ik ging ongeveer op dezelfde manier te werk dan voor de bananentaart, uiteraard wel met andere ingrediënten. Bodem: verkruimelde koekjes (Orgran Outback animal chocoladekoekjes), een ruime hoeveelheid kokosrasp, een paar lepels kokossap en gesmolten plantaardige boter gemengd tot een deeg. Aandrukken in de taartvorm en 10 minuten afbakken op 175°c. Na afkoelen kwam bovenop een laag gesmolten chocolade (Zero Zebra) en een laag kokosroom. Voor die room had ik de avond voordien een blik kokosmelk in de ijskast gezet. Goed koud kan je dan het dikke deel makkelijk van het ‘sap’ scheiden om op te kloppen (samen met agavesiroop) tot het eruitziet als slagroom. Als topping legde ik er blauwe bessen en aardbeien op. De laag chocolade is een must want dat crunchke maakte de taart echt af!

Er staan geen hoeveelheden vermeld omdat 1) die afhangen van de grootte van je taartvorm en 2) omdat ik kook ‘uit de losse pols’ en elke keer weer vergeet om dingen af te wegen of op te schrijven. Sorry!

Als ik moet kiezen uit deze twee taarten gaat mijn voorkeur uit naar de kokostaart. Als. Ik smulde van allebei.

When someone asks if you’d like cake or pie, why not say you want cake and pie. (Lisa Loeb)

Deze ook lezen?

One thought on “Taart uit de losse pols…

 1. mANdarien

  juli 25, 2014 at 7:05pm

  Echt zin om die allebei eens uit te proberen ! Heb toevallig bijna alle ingrediënten in huis 🙂 ! Bedankt voor de inspiratie !

 2. Els04

  juli 24, 2014 at 12:17pm

  Zalig! Nu hang ik er echt aan vrees ik ;)<br />Hoewel, Karel leest geen blogs :)))

 3. Susan van der Zwaag - Sondeyker

  juli 24, 2014 at 11:42am

  Nou dat klinkt wel allemaal overheerlijk! Jammie…<br />Bedankt nog voor je lieve berichtjes nav de koffie verjaardagskaart :). Dikke knuffels!

Reacties gesloten.