recepten taart vegan

Zin in zoet, suikerarm…

De decembermaand is voor mij een vrijgeleide om uit de bol te gaan met zoetigheden. Ik bedoel dat dan niet als ‘meer suiker’ maar eerder als ‘alle dagen snoepen’. Van mierzoet hou ik niet. Ook in drank niet. Koffie of thee met suiker vind ik zelfs vies.

Ik ben, denk ik, wel matig in het toevoegen van suiker. Zeker wat geraffineerde betreft, die zit sowieso al genoeg in onze voeding. Liever werk ik met ongeraffineerde producten zoals agavesiroop, ahornsiroop, rijststroop, kokosbloesemsuiker* of oerzoet*. Die zijn minder belastend voor je lichaam. Ik probeer ook altijd de hoeveelheid suiker in een recept te verminderen. Doe ik dat niet dan smaakt het voor mij bijna altijd te zoet. Wist je trouwens dat hoe meer suiker je eet hoe zoeter je het elke keer gaat maken!? Je smaakpapillen gaan er namelijk aan wennen.

Ook ten huize Tartelette Maison is na de feestdagen matigen met zoetigheden elk jaar weer een noodzaak. Omdat ik graag kook/bak is een week helemaal zonder dessertjes of gebak hier zelden maar dat kan best zonder suiker hoor. Ik gebruik dan bijvoorbeeld vers of gedroogd fruit om iets te zoeten. Zo maakte ik zondag een appelbroodtaart

DSCN6654

De basis is het deeg voor een broodpudding.

Meng daarvoor 300 gr brood (in stukjes) met pudding (gemaakt van Alpro** sojamelk, puddingpoeder en eventueel een goede scheut

agavesiroop) tot je een smeuïg geheel hebt.

Voeg 1 geraspte appel, kaneel, vanillearoma, handvol rozijnen, handvol gojibessen 

en 1 geplette overrijpe banaan toe en roer.

Schil een appel en snij in dunne schijfjes.

Doe het broodmengsel in een ingevette ronde springvorm en beleg met de sneetjes appel.

Bak ongeveer 1 uur  op 175°c.

In plaats van 1 grote maakte ik 2 kleine taartjes die 45 minuten in de oven gingen. De ene was met de gedroogde vruchten, de andere zonder. Die zonder vonden mijn gezinsleden niet zoet genoeg. De reden daarvoor is niet ver te zoeken denk ik.

Verleden week maakte ik voor het hele gezin nog een ander suikerarm dessert, rijstpap met kokosmelk, kiwisaus en vers fruit. Niemand die klaagde dat het niet zoet genoeg was.

2015-01-10 12.32.37c

In de blender maalde ik 6 gele kiwi’s tot een saus. Van 200 gr dessertrijst, 1 liter kokosmelk en 3 el agavesiroop (12 minuutjes zachtjes laten koken)  maakte ik rijstpap die ik na afkoeling mengde met 100 ml opgeklopte Alpro sojaslagroom. Zonder kan ook maar dat is minder romig. Onderaan elk glas schepte ik een paar lepels kiwisaus. Daarbovenop kwam de rijstpap die ik afwerkte met een schep vers fruit (kokosnoot, mango, ananas en papaja). 

* Hou er rekening mee dat je gerecht bruin kleurt bij het gebruik van kokosbloesemsuiker en oerzoet. Niet geschikt voor elk gerecht dus.

** Ik ben een grote fan van de plantaardige producten van Alpro en gebruik die dagelijks. Toch wil ik even meegeven dat je er rekening mee moet houden dat hun soja opklopslagroom, mild & creamy sojayoghurt, sojamelk (original), amandelmelk (original), etc… altijd al gezoet zijn.

Wil je ongezoete producten gebruiken dan moet je die nemen waar vooraan duidelijk ‘ongezoet’ opstaat, zoals bijvoorbeeld deze sojamelk en de amandeldrink of wijk uit naar andere merken die te koop zijn in de biowinkel. Lees bij aankoop altijd de ingrediëntenlijst als je niet zeker bent of er al dan niet suiker in verwerkt zit.

Welk middel gebruik jij meestal om je gerechten te zoeten?

Dit lees je misschien ook graag...

7 Reacties

  1. zegt:

    MMMMMM8 Deze lekkere broodpudding moet ik zeker eens maken. Meestal maak ik mijn plantaardige melken zelf. Je vind recepten op mijn blog.

    Ik gebruik meestal kokosbloesemsuiker & maple syrup grade C!

  2. Dat rijstdessert ziet er heerlijk en bovendien erg feestelijk uit! Komt op mijn dessertenlijstje! 🙂

    1. Nana zegt:

      Is super lekker hoor!

  3. Die appelbroodtaart is heel verleidelijk! Ik ben allergisch voor appels maar als ze goed meegebakken zijn kan ik eindelijk ook eens een keertje appel eten!

    Dank je wel.

    1. Nana zegt:

      Mijn dochter is ook allergisch aan appel maar gebakken in taart of als appelmoes kan ze ze wel eten. Smakelijk!

  4. zo’n broodtaart maakte ik onlangs nog. Ik gebruik er donkere kandijsuiker, aalbessengelei en rozijnen voor. Omdat ik niet zo veel rozijntjes meer had, voegde ik er ook een appel in stukjes aan toe, en dat was een meevaller!
    Ze smaakte verrukkelijk…en ook onze kinderen vonden ze smakelijk. Zodat ik er amper 2 stukjes heb kunnen van eten…

    1. Nana zegt:

      Hahaha, die kinderen toch hé! 🙂

Reacties zijn gesloten.