veggie uit eten provence
Frankrijk resto Tips vegan

Uit eten: Veggie en vegan in Eygalières

Wie graag veggie of vegan eet kon op vakantie in Frankrijk in het verleden al eens in het figuurlijke zand bijten. Tegenwoordig zijn ze helemaal mee. Ik zeg zelfs meer…

Veggie of vegan in Frankrijk

… zelfs in het kleinste dorp kan je er dezer dagen je gading vinden of doen ze tenminste moeite om je van dienst te zijn. Daar kunnen ze in België nog een puntje aan zuigen me dunkt.

Eygalières

Mijn niche is de Provence. Eygalières mijn dorp. Daar kijken ze écht niet meer op als je naar een plantaardig of vegetarisch gerecht vraagt. Meer nog… veggie staat in elk restaurant daar vast op de kaart. Dat is toch een applaus waard, nee? Een paar tips…

Le Progrès, veggie/vegan vast op de kaart

Ons favoriete plekje, want tevens ons stamcafé, is Brasserie Le Progrès in de Rue de la République, een gemoedelijke bistro waar ook de locals graag vertoeven. Sinds maart heeft het nieuwe eigenaars, twee jonge sympathieke broers die kiezen voor kwalitatieve producten en betaalbare gerechten.

Er is voor elk wat wils (met vegetarische opties en/of eventueel wijzigingen op aanvraag) maar ook vast op de kaart twee vegan schotels. Een salade met gemarineerde tofu en crème van avocado en een lasagne. (zomerkaart). Op de winterkaart staat een vegan maaltijdsoep van pompoen en kastanje. De porties zijn ruim. Op de dessertkaart helaas geen vegan desserts noch sorbets (wat niet is kan nog komen). Elke dag een wisselende dagschotel die soms veggie kan gemaakt worden. Vraag bij Aïoli bijvoorbeeld om een schotel zonder vis. De ruime portie gestoomde groenten smaakt samen met het eitje en het sausje overheerlijk!

Heb je een vegan iemand in je gezelschap dan is dit in elk geval een adresje om te noteren! Voor de flexitariër en de alleseter natuurlijk ook. Tip: de virgin Mojito is lekker fris met veel munt en limoen en niet te zoet.

De bistro ligt in de hoofdstraat en wij houden ervan van vanaf het overdekt terras het dorpsleven in de gaten te houden. Op marktdag – vrijdag – kan je ons er zo goed als elke keer vinden vanaf half 12 waar we de ambiance die het einde van de markt met zich meebrengt inhaleren. Binnenkort een aparte blogpost waardig!

l’Aubergine, veggie op de kaart en/of op aanvraag

Bistro L’Aubergine, ook een aanrader. Vlaams sprekende eigenaar en hoofdkelner. Heerlijk eten met Italiaanse vibes. Steeds veggie alternatief op de kaart en/of op aanvraag. Beperkte dessertkaart. Het terras is afgeschermd van de straat en heeft een aparte stijl in neutrale tinten, grof hout en riet. Prachtig! Zeer aangenaam om te zitten in de zomermaanden, buiten het zomerseizoen iets minder omdat er dan weinig zonlicht binnenvalt maar dat belet je natuurlijk niet om je in het gezellige restaurant te zetten. Ze sluiten tijdens de wintermaanden (december t/m maart). Volgend jaar openen ze met een nieuwe look, nieuw interieur en nieuwe kaart. Benieuwd!

Le Micoc, veggie/vegan vast op de kaart

Waar je ook steeds een plantaardige en/of vegetarische schotel vast op de kaart kan vinden is bij restaurant Le Micoc, een iets ander type restaurant; hogere prijsklasse, kleinere porties maar wel inventief qua keuken. Dit restaurant heeft een groot terras onder immense micocouliers ofte netelbomen. Het ligt achterin een straatje dus je hebt er geen zicht op het dorp. Voor de ene een pro voor een andere niet. De setting is heel gemoedelijk en de bediening vriendelijk. Op de dessertkaart geen vegan optie (vragen staat vrij). Zeer mooie presentatie van de gerechten.

Chez Paulette, veggie op de kaart en/of op aanvraag

Nog een topper… het gezellige restaurant Chez Paulette, gelegen midden in de Rue de la République waar steeds vegetarische gerechten voorhanden zijn, zoals een taartje met gekonfijte ui of een brie met truffelvulling. Zeer speelse gerechten met een Provençaalse inslag. Elke dag ook een wisselend dagmenu. Je zit er nogal kort op elkaar wat wij dan iets minder leuk vinden maar als je weet welk tafeltje je wel bevalt kan je dat vooraf reserveren. Dat is trouwens sowieso aangeraden want het zit er altijd snel vol.

Maison Hache, veggie op aanvraag

Maison Hache, het voorlopig enige sterrenrestaurant * dat Eygalières rijk is hoef ik niet te bespreken. Daar is alles mogelijk als je het maar vooraf opgeeft. Kom je er onaangekondigd aan vragen ze steeds of er ingrediënten zijn die je niet lust en/of je allergieën hebt. Toegegeven, heb er enkel naar vegetarisch gevraagd, nog niet vegan dus. Het eten is er overheerlijk dus eender wat je vraagt zal om duimen en vingers af te likken zijn. De bediening is er sowieso zeer attentief. Ik kreeg er zelfs een stoeltje voor mijn handtas. Niet voor alle dagen deze categorie maar de een lunch is prijs/kwaliteit best aanvaardbaar.

The Fat Duck

* Over sterren gesproken…Heston Blumenthal, de driesterrenchef van The Fat Duck heeft een domein in Eygalières. Hem kom je er ‘s middags regelmatig tegen op één of ander terras. Slecht zal het er dan wel niet zijn hé. Maar om dat te weten te komen hadden wij jaren geleden Heston niet nodig hoor!

Met de seizoenen mee

Een heerlijk zomers etentje in het zuiden, wie snakt er niet naar? Niet dat de adresjes die ik hier deel niet de moeite zijn in een ander seizoen hé. In elk van de genoemde restaurants is het binnen even gezellig zitten. In elk etablissement verandert ook de kaart met de seizoenen mee. Ben je in de Provence, volg dan met een gerust hart de pijl Eygalières als je honger hebt!

Veggie in de Provence

Natuurlijk kan je ook buiten Eygalières aan een lekker vegetarisch gerecht geraken. Zo aten we laatst ook smakelijk in Saint Rémy de Provence bij Het restaurant van hotel de l’Image, À la table de Nicolas, Le Bistrot Découverte. In l’Isle Sur La Sorgue bij Sous la robe en Café Fleurs. In Maubec bij La Bergerie.

We proberen er elke keer wat nieuws uit te testen zonder onze vaste adresjes te verwaarlozen natuurlijk.

Dit lees je misschien ook graag...