Frankrijk Op een ander resto Tips vegan

Veggie en vegan en France…

Thuis eet ik nog altijd vegan maar ‘t is al een poos dat ik dat buitenshuis niet meer doe en dan overschakel naar vegetarisch. Een toegeving naar manlief, vrienden en familie in de eerste plaats. Toegeving naar de horeca in de tweede plaats. Ja, ik hoor het de ‘die hard vegans’ al zeggen.. als iedereen zo gaat doen dan komt er nooit wat van meer plantaardig in de restaurants. Wel dat kan goed zijn maar ik trek me van zo’n commentaar geen zak aan. Ik moet wel leven met de mensen rondom mij hé. Uit eten gaan was helemaal niet leuk meer. We werden ook nooit meer uitgenodigd.

Jammer toch!? In een stad als Berlijn, Amsterdam of Den Haag zou de situatie helemaal anders zijn want daar kan je wél op vele plaatsen terecht maar wij wonen daar nu eenmaal niet. Zelfs niet in de buurt. In de Antwerpse Kempen horen ze het nog heel dikwijls in Keulen donderen als je over de veganistische keuken begint.
Ook onze vakanties zagen er al een paar jaar anders uit dan voorheen. In het buitenland zomaar op goed geluk een restaurant binnenstappen? Not done. Een hotel vinden dat een plantaardig menu voor me wilde samenstellen? Nee, ook dat lukte niet altijd. Als het er wel van kwam moest ik dikwijls met heel weinig tevreden zijn maar wel volle pot betalen.

De vegetarische keuken is ondertussen al wel gekend. Zelfs in Frankrijk waar ik al heel lekker én zelfs gastronomisch heb gegeten in restaurants die standaard een vegetarisch menu of op zijn minst enkele gerechten op de kaart hebben staan.

Volgende hotels en/of restaurants zijn net mee in mijn lijst komen te staan die ik zo snel mogelijk online zal zetten:

In de Provence:

In restaurant les 5 Sens in Avignon kwamen we in mei van dit jaar. Een gezellig restaurant met een verborgen binnenpleintje. Op de kaart staat standaard een vegetarisch menu. Heel verrassende smaken zaten in het dessert met een sorbet gemaakt van groenten en fruit.

In hotel/restaurant Les Remparts (Venasque) vierde ik dit jaar mijn verjaardag. Het standaard vegetarisch menu heeft verschillende keuzes. Als hoofdgerecht bijvoorbeeld at ik een brochette van seitan. Heel lekker, vriendelijke bediening en vanuit het restaurant een uitzicht om U tegen te zeggen. Daardoor had ik constant het lied ‘Top of the world’ van de Carpenters in mijn hoofd zitten. Het dorp Venasque nodigt trouwens absoluut uit om een wandeling te maken. Heel pitoresk.

Restaurant Aux delices du Liban (Aix en Provence) vonden we tijdens een wandeling door Aix. We hadden geen prospectie gedaan dus gingen we alle restaurants af en keken buiten op de kaart of ze wat voor me hadden. Uiteindelijk hadden we bij dit restaurant had ik prijs. Niks te vroeg want het was ondertussen al bijna 14u. In Frankrijk kan je niet, zoals in België, de hele dag door terecht. Ik at er een vegetarische versie van een mezze. Die staat standaard op de kaart. Het is er heel gezellig zitten op een pleintje. Lekker mensen kijken terwijl je eet. Super hé.

In restaurant Maison Bru (*) at ik een veganistisch menu. Ze gaven toe dat ze er weinig vanaf wisten. Zo viel de dienster bijvoorbeeld uit de lucht toen ik opperde dat er gerust een aardappeltje had mogen bij zijn. (Oh mag u aardappelen eten? vroeg ze verbaasd. Duh!?) Wat ik kreeg was lekker, méér dan lekker zelfs, maar voor een sterrenzaak, een beetje teleurstellend qua samenstelling en dat heb ik meneer Bru toen ook eerlijk gezegd toen hij na afloop kwam vragen of het goed was. Volgende keer in je mail zetten wat je allemaal eet was zijn tip. Nu ja, ik had dat niet gedaan omdat ik er vanuit ging dat een sterrenchef op de hoogte is van zulke dingen. Bon, misschien mijn fout maar ja, ondertussen kan je in Maison Bru toch niet meer terecht. Voortaan eet je in het dorp van Egalières in ‘Chez Bru’. Ik ben er zeker van dat er ook daar een menu mogelijk is als je er bij reservatie om vraagt. (Let op, met de nodige uitleg dan wel.) We zijn er nog niet geweest dus zet ik dit restaurant voorlopig niet mee bij de ‘uit eten tips‘. Aangezien ik wel een boontje heb voor meneer Bru, euhm zijn keuken, zal dat er zeker nog eens van komen.

In de Drôme:

In hotel/restaurant Les Vieilles Granges in Granges les Beaumont (menu aanvragen bij reservatie) heb ik wel lekker gegeten maar het hotel nodigt niet meteen uit om nog eens terug te gaan. Toch zet ik het in de lijst omdat iemand anders het misschien wel de moeite vindt.

Hotel/restaurant La treille Muscate in Cliousclat zal ik niet snel vergeten. In  juni verbleven we er één nacht op doorreis naar de Provence. Cliousclat is een superschattig dorpje. Gelegen in een prachtige streek ook. We gaan er zeker en vast nog eens naartoe. Zowel voor het hotel als voor het eten. Zij hebben standaard vegetarische gerechten op de kaart die bij mooi weer in de tuin (aan de achterzijde van het hotel) worden opgediend. In de ontbijtruimte heb je een prachtig zicht over het achterliggende landschap.

In de Bourgogne:

Hotel/restaurant La Marande in Montbellet heeft één ster. Het restaurant heeft ook enkele kamers, vooral gebruikt door mensen die komen eten.  Je kan er een vegetarisch menu aanvragen bij reservatie. Het eten was heel smakelijk en verfijnd. Het ontbijt vrij karig maar verzorgd. De bediening viel ons tegen, de ober (de maître?) was met momenten zelfs heel kort en onbeleefd, maar om het eten zouden we eventueel wel terug gaan. Vandaar ook dat ik het toch in de lijst vernoem.

Hotel Les Paulands ligt tussen de wijngaarden in Aloxe-Corton. Zij hebben standaard vegetarische gerechten op de kaart en zijn ook altijd bereid toegevingen te doen. Zeer vriendelijke uitbaters, mooie kamers, lekker eten en voortreffelijke (eigen) wijn. Ons zien ze nog terug.

In de Ardèche:

Biorestaurant Nature&Thé kwamen we tegen toen we door Barjac wandelden. Alles is er bio en er staan vegetarische en veganistische gerechten op de kaart. Vraag zeker het peper- en zoutvaatje want bijkruiding is nodig om er een lekkere lunch van te maken. Gezellig dorpje.

Laat ze een gids zijn voor je najaarsvakantie of schrijf ze al op voor volgend jaar. Ik hou je in elk geval op de hoogte als ik nog meer vegetarisch, of wie weet veganistisch, lekkers tegenkom tijdens onze verblijven in Frankrijk!

Dit lees je misschien ook graag...

6 Reacties

  1. @Onlie Mie Wout Bru heeft nu idd een restaurant in Antwerpen. Het restaurant van hotel Maison Bru in Egalières is gesloten maar de Bistrot 'Chez Bru' in het dorp is nog steeds open. Of hij er al dan niet terug zelf (mee) kookt weet ik op dit moment niet. We'll see… 😉

  2. Je hebt dat zo mooi in beeld gebracht… ik zou op slag vegetariër worden! Wat dat de bedoeling misschien? ;)<br />Mooi al die foto&#39;s… en wat Eygaliëres betreft…. ik dacht dat mijnheer Bru weer naar België was vertrokken? Met pasen was de &quot;Chez Bru&quot; in ieder geval gesloten! <br />Lekkere tips gaf je in ieder geval!

  3. Je hebt een mooi lijstje gemaakt met prachtige foto&#39;s!! <br />Misschien kan een of andere site er zelfs iets mee!!!!!<br /> Ik ben er helemaal niet in thuis, maar kan me voorstellen dat het voor sommige mensen echt zoeken is. <br /><br />Mooi verslag!!<br />

  4. ik kan me goed inbeelden dat het niet makkelijk is om een veganistisch restaurant te vinden.<br />Maar de aanhouder wint!

  5. Oh wat ziet dat er allemaal prachtig en heerlijk uit!<br />X Nana

  6. Buiten het vegetarisch eten om heb je ook mooie locaties bezocht, zo te zien 🙂

Reacties zijn gesloten.