Aan tafel ontbijt persoonlijk recepten vegan

Rondje vragen staat vrij…

Wa ette gaa dan nog wél!? Die vraag krijg ik steevast voorgeschoteld als ik zeg dat ik veganistisch eet. De meeste mensen, waaronder ikzelf toen ik er nog niks van wist, denken dat je enkel nog sla en granen eet. Pweup, pweup, pweup, pweuuup… So wrong! Meestal vragen ze me om voorbeelden geven om het te kunnen begrijpen.

Een dagmenu (voor de koude maanden zal die er natuurlijk anders uitzien maar nu, tijdens de zomer, zitten er sowieso veel slaatjes tussen), ‘k ben al zover dat ik niet altijd meer een kookboek bij de hand moet hebben en beetje bij beetje à l’improviste kan koken, kan er bijvoorbeeld zo uitzien….

Ontbijt:

Sojayoghurt met amandelpasta onder en daarbij wat zonne-, pompoen- en pijnboompitten en gedroogde cranberries.

Lunch:

Speltboterham met plantaardig broodbeleg zoals een spread (meestal op basis van groenten of zonnepitten) en verse groentjes of, iets wat ik net ontdekt heb en al lichtjes verslaafd aan ben, een boterham met cheddar sojakaas (van Tofutti, deze is super heerlijk en heeft een rijke kaassmaak maar geen dierlijke vetten en bijbehorend vetgehalte) en sla, tomaat, komkommer en veganaise. (Die maak je van 100 ml ongezoete sojamelk, 150 ml zonnebloemolie, 2 tl mosterd, 1 el azijn, peper en zout. Moet absoluut niet onderdoen voor gewone mayonaise!)

Vieruurtje:

Smoothie (bijvoorbeeld sojayoghurt, rabarber, aardbei en verse gember)

of verse fruitsla (mango, kokosnoot, granaatappel)

Diner:

Met het warme weer verleden week smaakte dit zuiders getint slaatje wel:  tarwe (type Ebly) met olijven, gemarineerde tomaten (meng de olie ervan met wat azijn of maak, zoals ik deed, een vinaigrette van een klein beetje van de tomatenolie, wat olijfolie, witte balsamico en ras-el-hanout) en de overschot van de apéro kikkererwten en daarbij een mix van veldsla en rucola en falafel (balletjes gemaakt van mix van kikkererwten, tahin en kruiden, gebakken in olijfolie).

Dessert:

zelfgemaakt fruitijsje (Doe multivruchtensap samen wat sojayoghurt of stukjes aardbei in ijslollyvormen en vries in.)

“En mis je dan geen vlees?” is de volgende vraag die ik krijg. Nee, ik mis het niet. Wat ik wél al maanden miste was een boterham met kaas maar daarvoor heb ik dus sinds kort gelukkig een lekker plantaardige oplossing (zie boven) gevonden. Op restaurant kies ik voor vis als er geen alternatief is. Word ik ergens uitgenodigd dan eet ik wat de pot schaft. Gelukkig voor mij was dat tot hier toe maar één keer vlees. De meesten gaan ervan uit dat ik enkel rood vlees van het menu heb geschrapt. Het is pas als ik zeg dat ik niks dierlijks meer eet dat de ogen wijd opengaan en het vragen(v)uur begint.

“Maar dat is toch veel werk en veel duurder ook!?” roepen ze uiteindelijk uit. Ook daar moet ik dan nee op antwoorden. Qua budget zit ik op dezelfde lijn als voordien. Het geld dat ik voordien uitgaf aan vlees en charcuterie gaat nu naar extra groenten en fruit (wat uiteindelijk zelfs goedkoper uitkomt) en dus voel je het niet als je ook bij de biowinkel gaat winkelen voor wat speciale producten die je in de supermarkt niet kan vinden. Op het einde van de week komt de rekening op hetzelfde neer. Meer werk is ook geen waar. Koken is koken, mét of zonder vlees. Voor mij is trouwens een hele nieuwe wereld opgegaan en ik amuseer me rot met het lezen en uitproberen van allerlei recepten en onbekende producten. Ik wil zelfs stellen dat koken en eten alle dagen een feest is én, nog een voordeel, dat allemaal met mijn streefgewicht dat stilaan in het vizier komt. Gewicht verliezen zonder dat je op dieet bent (ik hoop deze week de -10 kg te halen), ‘k vind het een dankbare bijkomstigheid!

Nog vragen iemand?

Dit lees je misschien ook graag...